• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WE_RUNADIKTOLOGIE aneb závislosti kolem nás
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    WE_RUN: jenže já bych těm mladým ukázal to, v jakém prostředí žijí a jaký život vedou. aby viděli cíl výsledek té cesty (životní styl závislých). Ne jen rozhovor s cool pokérovaným borcem, co má skoro vše za sebou- to je něco jiného.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    KEIKIN: ja zminulosti jo, kdyz to prodavas a mas par A4, 70kc za ctverec... ;0)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    VYHULENY_UFO: tady se ale bavíme o závislostech ne o prázdninovém povyražení.
    diskusi jsem už na počátku ořezali. Já tedy osobně neznám ani z doslechu nikoho, kdo by každý týden jel na LSD.
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    KEIKIN: prevence šokem nefunguje :( já sama jsem byla úplně nadšená, když k nám do školy přišel člověk, co bral tvrdý drogy. Hned odpoledne jsem si běžela pro půlku :D. No a o filmech děti ze stanice zoo a milion přečtenejch "feťáckejch" knížkách ani nepočítám. Vždycky jsem na to měla chuť ještě víc
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    KEIKIN: takze to, ze nekdo chce byt kazdy tyden o vikendu pod vlivem lsd ci z duvodu, ze se hleda a potrebuje se najit neni priznakem jiste formy zavislosti?

    //pokud mas na mysli cloveka, kterej si da dvakrat rocne trip, aby se neco dozvedel, jakej je pak rozdil od cloveka, kterej si dvakrato rocne da lajnu koksu nebo amfetaminu?
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    VYHULENY_UFO: ale tohle mi nikdo neřekl, spíš jsem si to jen vypozorovala. Studiemi kazuistik, samozřejmě to neplatí vždycky.

    MORPHLER: tohle byl jen příklad - kazuistika, může se jednat o kohokoliv jinýho. Já vím, proč to tak bylo, proč se s tím vyrovnala líp, než já - nad tím ses měl zamyslet ty. Je to tim, že má jinou povahu. Protože já jako submisivní jedinec po matce se nechám zlanařit k čemukoliv a je úplně jedno, že jsem doma měla téměř ideální prostředí. Moje sestra jako dominantní jedinec se s tím vyrovnala líp. Já jsem hledala blízkost a pochopení ve ŠPATNÝ společnosti lidí, který mě v tom potopili ještě víc a sestra si s tím poradila po svým.
    Nedávno nám ukazovali výzkum na opicích. Ve skupině jsou dominantnější jedinci a stejně tak submisivní, stejně jako je to v přírodě. Zjistili, že kokain, kterej jim tam někam dali využívaly jen opice, který byly v tý skupině submisivní.

    myslím, že to do týhle diskuze patří.....
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    VYHULENY_UFO: užívání halucinogenů ale nespadá do závislostí. To spadá do osobní cesty člověka. Případy závislosti na halucinogenech nejsou potvrzeny.
    WE_RUN: Ano povaha člověka hraje významnou roli, nikoli však zásadní. Imho chyba nastala ve výchově tvých rodičů, kteří nedokázali změnit to, jak byli oni sami vychováváni. Věřím že ty stejnou chybu neuděláš (pokud budeš mít děti nebo už máš).

    Osobně preferuji prevenci šokem. Vzal bych ty pubertální děti mezi klasické huliče, mezi feťáky, do léčeben apod. Jen aŤ vidí, kam vede závislost. Jen si pořád tak pro sebe říkám, jestli ten první joint by mělo děcko vykouřit s kamarádem nebo s rodičem :-))))
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    WE_RUN: prechazis mezi odbornou a osobni rovinou, netusim jak se mam bavit a povazuji to za prekazku pro odbornejsi diskuzi- a do te osobni bych se nerad poustel... a v te je bohuzel tva otazka (Kde se stala chyba?) a to je fakt na dizkusi na jine urovni a jinde.
    Jen z toho cos napsala, se da vyvodit, ze ta biologicka ci dedicna slozka je vlastne nicnerikajici kec, kdyz vlastne nenabizi vysvetleni pro to, ze tva sestra do toho nespadla a ty jo. Ten komplexnejsi model to nabizi, to ze to nejsi (nyni) schopna alikovat na svou situaci je jina vec. (a uz z toho co pises tam vidim doceal dost hypotez, ktere z modelu vychazeji a daly by se aplikovat.. ale to sem imho nepatri, nebo tedy ja to tady za/pro tebe delat nebudu)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    WE_RUN: jinak nejde o doslech, ale asi spis jde o to, co rika oficialne veda jmenem adiktologie...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    WE_RUN: to mas piko a herak takhle jednoduse vyskatulkovany?
    Perník= sebevědomí, herák= tlumení bolesti a to i tý v duši
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    VYHULENY_UFO: hele já nevim, tohle je pro mě osobně dost ožehavý téma. Myslim, že ti můžou pomoct vyřešit určitý věci, ačkoliv s tímhle já zkušenost nemám. Z doslechu, co jsem slyšela od vyprávění. Já znám dva druhy lidí.
    První jsou ty, který se zmastěj čímkoliv a v jakýmkoliv množství, včetně 5ti tripů a navrch přidají lahvičkou ketaminu. V tomhle případě mám pocit, že se jedná o sebedestruktivní chování s cílem se co nejdřív zabít.
    Ty druhý si zase zaběhnou do lesa, kde slupnou půlku a stačí jim to.....ty se asi pravděpodobně hledají.....

    U perníku a heráku to chápu. Perník= sebevědomí, herák= tlumení bolesti a to i tý v duši
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    WE_RUN: myslis, ze uzivanim halucinogenu si jedinec nic nevynahrazuje?
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    MORPHLER: "Takže opakem závislosti není střízlivost. Je jím blízkost s ostatními lidmi"

    Ale co když i ta blízkost a láska ubližuje? Přece ne každej sociální kontakt je dobrej a spoustu lidí to vůbec nedokáže rozlišit.
    Co se týká mě, tak za tim vidim ani ne tak sociální problém (resp. ne jako hlavní problé), ale spíš něco nevyřešenýho v hlavě. Něco, kde se stala ve vývoji toho člověka chyba a je potřeba tu věc vyřešit a pochopit. Až se to vyřeší, tak je to v pohodě a drogy nejsou potřeba.

    No a pokud jde o tu biologickou část (to video bylo vlastně jen část preventivního programu pro děti, aby se jim názorně ukázalo, jak to chemicky v tom mozku funguje). Já si pořád stojim za tim, že je to způsobený genetickema predispozicema a mám tady výbornej příklad a to můj vlastní:

    úplná rodina rodiče, sestra (geneticky si vzala výbavu po otci) a já (genetická výbava po matce). Otec těžce dominantní, matka zase extrémě submisivní. Jinak dětství jak z učebnice, výlety, naši s námi trávili spoustu času do tý doby, než začala puberta a nám se už nechtělo. K ničemu nás nenutili. Já i sestra jsme mely spoustu zájmů, kamarádů, škola a všechno ostatní všechno super. Naprosto stejná výchova, stejný sociální prostředí. Jediná věc byla špatně a to ta, že otec nás neustále krmil tim, "že nám to sebevědomí srazí". Asi se to v tý době nosilo, ale spíš mi přijde, že si to spíš nese ze svého dětství. No a pak přišla puberta. Obě jsme měli úplně stejnej průběh. První cígo ve 14 + nějaká větší opilost, pak první joint a tady se naše cesty rozešli.....já skončila na 10 let let úplně zaseknutá na tvrdejch drogách a moje sestra nic...tak kde se stala chyba?
    Ještě by bylo dobrý podotknout, že z matčina rodina má velice kladnej vztah k alkoholu. Děda chlastal první ligu a strejda je podle mě těžkej alkoholik.

    Příkladů je mraky, včetně adopcí a dalších případů. Myslim, že naše povaha, kterou dostaneme do vínku a způsob, jak se dokážeme vyrovnat z problémama je odpověď na to, proč bereme drogy. Protože drogy (za vyjímku považuju halucinogeny) jsou jen prostředek, jak utlumit bolest, kterou člověk v sobě má.

    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    VYHULENY_UFO: tyjo ale diky za podnet. dohnal me poradne si promyslet, co si predstavuju pod spiritualitou...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MORPHLER: okej.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    VYHULENY_UFO:
    MORPHLER:
    Kazdopadne, co sjem napsal plati, i kdyz se omezime na model bio-psycho-socialni. ty psycho-cosialni slozky maji u zavislosti (a u vetsiny dalsich nemoci take, obzvlastne kdyz se bavime o nemoci/ poruse chovani jako zde) podstatny vliv a na rozdil od te biologicke slozky (kdyz opomeneme ibogain, ktery se moc nepouziva) i lecebny potencial.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    VYHULENY_UFO: obavam se, ze si pod spiritualitou asi predstavujes neco jineho, nez ja. a to co si myslim ze si predstavujes (to co si ty myslis, ze o tobe vim), tak na to mam asi podobny nazor jako ty, jen bych to nazval spise pseudospiritualita... spiritualita je pro me neco jineho.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MORPHLER: s "bio-psycho-socio" bych asi souhlasil, muj nazor na cokoliv spiritualniho asi znas a nerad bych rozjizdel nejakej flame.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    VYHULENY_UFO: dobre nastavene hranice patri k dobrym socialnim kontaktum. jejich zavedeni se tedy da paradoxne brat jako zlepseni vztahu, i kdyz to znamena vyhodit (dospele) dite z domu.
    netvrdim, ze k chemickym reakcim v mozku nedochazi, maximalne jen to, ze to neni tak jednoduche, jako ono linkovane video a ze jsou dulezitejsi faktory.
    video aplikuje bilologicky model zdravi/ zavislosti, naposledy co jsem se dival, tak ze WHO na zdravi diva modelem bio-psycho-socio-spiritualnim a videem popsany model zavislosti proste ty dalsi 3 slozky zcela ignoruje- jen lehce zminuje kamarady u prvniho zazitku (a tvari se, jako by u druheho pak uz nebyli).
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MORPHLER: o tom zadna, ale obavam se, ze lidi maji to maji s chemickymi reakcemi v mozku trosku slozitejsi.
    co mam ze sveho okoli vykoukane, tak ti, kteri zavislost prekonali si prosli i takovymi kroky, ze je rodice vyhodili z domova, zrusili jim trvaly pobyt a prehlasili na urad jen z toho duvodu, ze nechteli, aby jim chodili domu exekuce,protoze synacek napriklad kradl rodicum karty a precerpaval je ci si bral pujcky u mimobankovnich firem.
    //a co jsem slysel, prej vyhodit vlastni decko z domu je kurevsky tezky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam