• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STARE_CASY: ještě k těm tvým tezím bych teda zareagoval: v Číně máš kromě změny dynastií přechody mezi érami warlordů (historicky válčících států) a centrální mocí. Není to tisíce let stabilní stav, ale jsou tam hodně velké výkyvy. A lidí, kteří si myslí, že jsou důležitější než společnost, není v Asii zrovna málo - ale není to u nich intelektuální koncept, ale prostě reálně hromadí politickou a ekonomickou moc v rámci nějakých místních hierarchií. S tím poddanstvím je to ale pravda, v Evropě plus minus zaniklo nejpozději v 19.století, v Asii nejdřív o 100 let později a někde zatím vůbec.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STARE_CASY: na Západě máme oscilace mezi reformací a protireformací, humanismem a barokem, vědou a ezoléčitelským proutkařstvím, demokracií a totalitou, volným trhem a mafiózním oligarchickým monopolismem. Teď o tom mluvím ne nějak ideologicky, ale prostě je nutné konstatovat, že u nás jsou výkyvy ve společenském zřízení, podobně jako v Číně... jediná výhoda Západu je, že u nás není dominující etnikum a jazyk. (Protiváhou Číny by snad bylo jen nějaké masivní sjednocení anglofonního prostoru, k čemuž částečně otevřel dveře Brexit... ale i tak jsou země bývalého britského impéria strašně kulturně roztříštěné a ekonomicky prostě daleko od sebe)

    Offtopic v tomhle klubu: každopádně na Západě po éře relativně velké svobody pohybu a vůbec svobody všeho (podniikání, projevu, apod.) přichází změny, které sami na sobě nejsme schopni vnímat tak, jako u té Číny, ale není to celkově dobré. Třeba svoboda cestování byla jednou z důležitých hodnot... ale hroutí se pod tlakem směsice faktorů, od imigrační krize přes klimatickou krizi po koronavirus (tady už jsme zpět u Tesly, protože elekomobily jsou v tomhle směru takový ušlechtilý pokus, s tím, že individuální mobilita je ještě asi 10x důležitější hodnota v USA, než v Evropě, teda zejména než v evropských městech - evropský venkov se hodně amerikanizoval, co do životního stylu)

    Každopádně co jsem tak četl v knize na téma "Hedvábné stezky" od britského historika (pravda, vydání propagandisticky sponzoroval Si Ťin Pching), tak základní princip Číny je uplácení barbarů na hranicích Impéria. Je to současně podobné i nepodobé principu, jak si držel hranice Řím: v obou případech šlo o export civilizace směrem k pohraničním barbarům, ale Čína to vždycky hrála víc na export luxusního zboží, které mezi barbary sloužilo jako statusový symbol. Dodávkami hedvábí apod. šlo zkrátka uplácet elity sousedních barbarských říší. Dnešní uplácení místního barbarského náčelníka Mynáře se nijak nelíší od toho, co prováděli s Mongoly, Ujgury a dalšími celá staletí a déle... ve světě se sílícím čínským vlivem se prostě na hranicích říše potenciálně začínáme nacházet všichni... možná všichni kromě USA mainland. Současný trend politického vzestupu "silovčiků" v západních zemích možná ani není tak důsledkem nějakých ruských intrik, jako spíš Rusko mohlo být první zemí, kde Čína se svým modelem uspěla...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PER2: u mazdy som zlevnenie nepozoroval, naopak je tam postupom casu kazda nova generacia o nieco drahsia
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    STARE_CASY: a kam to patri? rozepsal ses teda pekne, ale tady na to odpovidat nebudu..
    PER2
    PER2 --- ---
    TOXICMAN: jak casto jine automobilky zlevnuji svuj vozovy park, jestli vubec? tohle vubec netusim tak se ptam, jestli mate nekdo prehled ;)
    SITH
    SITH --- ---
    STARE_CASY: jako bych četl Vondru nebo Zahradila. Tak snad si zas vyvěsíte tibetské vlaječky
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    The first Super Heavy Prototype has begun assembly operations, with the sleeving of the "FWD BARREL ASSY BOOSTER".
    Photo credit: BocaChicaGal with NSF

    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Tesla cuts Model 3 price in China, improves range with cobalt-free LFP batteries - Electrek
    https://electrek.co/2020/10/01/tesla-reduces-model-3-prices-china-range-lfp-batteries/

    údajně snížení ceny vozu o 8 % a zvýšení dojezdu o 5 % :)
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    komunisti, technokrati... ono je celkem jedno, jak tomu budeš v Číně říkat, reálně to je jen další dynastie. Čína vždy byla silně byrokratická říše a velmi tuhý systém tam byl za každé dynastie.

    Problém je, že tohle je z velké části kulturní záležitost. Stále to moc nevnímáš a stále tu opakuješ, jak hrozí, že by něco takového mohlo být i na západě. To je ale velmi nereálné.

    Vrať se zpátky do historie a podívej se, čím si prošla Evropa, speciálně pak protestantské oblasti (a přeneseně se to pak vztahuje i na severní Ameriku, tj. USA i Kanadu). Historicky je tady úplně jiný přístup k jednotlivci, proběhla tu řada společenských změn a revolucí, ve kterých si lidé postupně vybojovali změnu postavení. A ať už se to někomu líbí nebo ne, zcela zásadní vliv na to mělo náboženství, kde na začátku evropského smýšlení je nutně antika a řecké pojetí člověk, následováno pak křesťanstvím (zejména pak protestantství), které je ideologicky postavené na tom, že lidé si jsou rovni a není zde kastovní systém (ať už těm kastám budeme říkat jakkoliv). Také zde po několik století probíhal (a v zásadě neustále probíhá - potřeba víry je tu pořád a stejně tak tu vždy bude snaha víru a moc propojovat) velmi tuhý boj o oddělení světské a církevní moci (a to i v rámci katolíků - viz důvody papežských schizmat ve středověku, které byly vždy dané tím, kdo koho ovládá a kdo je na kom závislý). A ač se to nezdá, tak ten fakt, že vládce je chápán jen jako jeden z lidí a nikoli někdo shůry, je pro vývoj společnosti strašně důležitý.

    Tohle v Číně (a obecně v naprosté většině světových náboženství) nikdy neproběhlo! A ani konfuciánství přes veškerý pokrok (myslím si správně, že máš v ikonce Čang Caje, ať už to píšeš jakkoliv, zakladatele novokonfuciánství?) tohle nedotáhlo tak daleko, kam až došlo osvícenství v Evropě. Mao se sice s konfuciánstvím snažil vypořádat, ale reálně vybudoval další vládnoucí dynastii, kde se jen změnil klíč k určení moci, ne princip samotný.

    A chca-nechca tohle je opravdu zcela zásadní věc v tom, jak je v dané společnosti chápán vztah mezi člověkem-občanem a vládou, jak je chápáno poddanství, jaký je kladen důraz na osobu jednotlivce a jaký je kladen důraz na společnost (čí zájem je důležitější), čí vlastně je stát (vláce nebo občana?) a tedy také jestli a jaká má být kontrola občanů nad státem.

    Nerad to říkám, ale dokud o sobě přímo sami Číňané nezačnou uvažovat úplně jinak, dokud sami nepřijdou s tím, že jednotlivec je více než společnost, tak se v tomto ohledu dál neposunou. To, kde je potřeba opravdu lidí jako byl třeba tvůj oblíbený Bertrand Rusell, je Čína a obecně Asie jako celek (včetně Ruska). To, že ta změna možná je, ukazuje Japonsko, které se za posledních sto let společensky úplně změnilo. A můžeš tam i vidět, že špičková technologie nemusí vést k tomu, aby vznikal sociální kredit, byla tam masivní kontrola kohokoli a podobně. Ne, že by Japonsko bylo společenským ideálem, ale rozdíl oproti Číně tam je vidět na první pohled. A podívej se i na sousední Taiwan, který ač úplně neprošel společenskými změnami, dokázal jakous-takous míru svobody najít a oddělit vládce od samotného fungování moci (což je v jejich podmínkách srovnatelné s evropským oddělením církve a státu).

    A fakt by ty výhrady, které máš ohledně ztráty humanity k Muskovi, bylo lepší směřovat tam, kam patří. Tady je to off-topic (a já se omlouvám, že jsem se tak rozepsal, když to s tématem diskuse souvisí pramálo... pardon).
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    PER2: v cine zadni komunisti (aspon u moci) nejsou... Hu Jintao i Xi Jinping jsou primarne vystudovani technokrati co meli na VS 2 roky marxismus. tihle lidi pak kontrolujou byrokraticky aparat a obchodujou se zahranicim, maji pod sebou armadu a bankovni sektor. jediny komunisti (ideologicky) v cine jsou lidi jako bratr matky moji zeny, co uci marxismus na vysoke skole cey zivot a je z cely rodiny nejchudci clovek s nejnizsim statutem v rodine.
    PER2
    PER2 --- ---
    SUMAC:nezamenujes komunisty za technokraty?
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    CRAZY_IVAN: ne nemluvim jen o tomhle. mluvim o technokraticky definovanem zivotnim stylu a o vypiplane kontrole lidi, kteri se nemuzou jit vycurat behem prace a nikam volne cestovat v nedeli, o nejakym pracovnim pravu nebo zdravotnim zabezpeceni nemluve. z vlastni zkusenosti muzu rict, ze lidi na policku vedou daleko spokojenejsi zivot nez migrant workers ve fabrikach bez policek ve mestech jako je Chongqing. mam obavu aby se casem s nami diky technokratum u moci nestalo to, co se deje s ujgurama v cine ted.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    DZODZO: policejního chargera mam, takže bych těm úsporám věřil, protože já jezdim za 17/100 :D
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    Z leva do práva: GPSIII-SV04, Starlink 1-12, Delta IV Heavy (NROL-44) ;-)

    DZODZO
    DZODZO --- ---
    uspory za rok provozu tm3 vs dodge, asi to nebude konstantne kazdy rok taky rozdiel ale v sumari to vyjde za zivotnost lacnejsie

    https://twitter.com/ToddBertram1/status/1311046908031492101
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    SUMAC: jo tohle, to jsi měl říct hned, že mluvíš o tomhle. Myslel jsem celkově kapitalistickém směřování číny. A v číně jsem musel být, abych věděl, co je social credit score? V číně jsem nebyl, ale sleduju ADVChina... určitě znáš.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    CRAZY_IVAN: dalo by se na to nahlizet vselijak. byl jsi v cine, vis co je social credit score?
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    SUMAC: zrovna v té číně by se na to dalo nahlížet i tak, že díky technologiím už nepracujou od nevidim do nevidim na poli a neumíraj tolik hlady, ale pracujou v továrně (od méně nevidim do nevidim) a maj víc jídla, protože si vydělaj víc, než když rukama dřeli na políčku.
    APPU
    APPU --- ---
    Standing down from today's Starlink mission due to an out of family ground system sensor reading; will announce a new target launch date once confirmed on the Range
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    SUMAC: ono se to nevylucuje :)
    obecne lidi s touhou ovladat ostatni jsou psychopati (ja vim, je to velka zkratka) a jake nastroje si k tomu vyberou uz je relativne fuk. Ze s technologii dnes nejdal dojdes je pochopitelne a tudiz i to, ze je vetsina z nich vyuziva.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam