• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    už bylo, ale nevadí :) PINGVINS
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    Třeba nechtěli tolik přihlížejících jako minule :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    KAERO: po tom odkladu prostě využili velmi klidné počasí/moře v přistávací oblasti... mají to natrénovano tak, že riziko se zvyšuje minimálně
    KAERO
    KAERO --- ---
    proc vlastne pristavali v noci? to je zbytecne rizikovejsi operace, ne?
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    No hop on Monday! The Temporary Flight Restriction (TFR) for May 3 has been removed. TFRs are currently posted for Tuesday and Wednesday, meaning the soonest that Starship SN15 could fly is now May 4.
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    Taky zajímavý: "Dnešní přistání bylo prvním nočním přistáním do vody od mise Apollo 8 v roce 1968. Zároveň Crew Dragon Resilience strávil ve vesmíru celkem 167 dnů, což je rekord pro americkou kosmickou loď. Předchozí rekord byl 84 dnů a stanovila jej mise Skylab 4 v roce 1973."
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Crew-1 streaking through the sky on their return home captured by ESA astronaut @Thom_astro
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: no armáda ale asi nepotřenuje destinaci, kde by nestačil FH9 jako takový.. spíš jsem to radil NASA :)
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    splashdown fotky! vypadá to dost zajímavě

    SpaceX Crew-1 Landing | Flickr
    https://www.flickr.com/photos/nasahqphoto/sets/72157719074462174/with/51152124378/
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    Tocime se v kruhu. Opet, kdyby nekdo silnejsi horni stupen pro F9/FH potreboval tak uz tu davno je. Kdyby ho chtela armada nebo NASA tak dali SpX par stovek milionu USD a mohli s nim davno litat. Evidentne je to proste neperspektivni jak pro SpX ktera uz se soustredi na dalsi level tak pro armadu/NASA ktery soucasny parametry FH (nosnost) staci...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: jaka revnivost? Armada si koupi centaur, posadi na nej svuj satelit, a integruji to krytu FH.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LADINEK: no zatím nikde :-) ale kdyby se vzal, bylo to by to v daný moment nejspolehlivější řešení - lítalo by s tím, co je, a ne s tím, co možná bude.

    Plánovaná věž pro vertikální integraci stejně bude, byla to podmínka pro armádní zakázky. No a v té věži by si do prodlouženého aerodynamického krytu F9H klidně mohl nacpat a natankovat stupeň Centaur. Kromě řevnivosti mezi ULA a SpaceX tomu doopravdy nebrání nic.

    Rusové plánují lander LVPK pro dva lidi, který bude natankovaný vážit 20t (přistávací i vzletový stupeň). Centaur váží natankovaný asi 23t. F9H údajně uveze na LEO až 60t... když bude náklad lehčí, tak lze asi dosáhnout vyšší parkovací dráhy, ve které je více energie a tím pádem stejný stupeň při TLI navede k Měsíci víc tun, nebo zbyde palivo pro brždění u Měsíce, nebo tak něco.

    Nechci NASA nějak radit, ale fakt si myslím, že kdyby chtěli stihnout rok 2024, měli by začít s tím, co zaručeně maj... samozřejmě, Lunar Starship je asi nejpravděpodobnější aplikace Starship, kterou je možné si být úplně najisto, ale... no prostě uvidím, hlavně ať další zkušební skok nedělaj za mlhy :-)
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    XCHAOS: ja uz se v tom asi trochu ztracim, kde se vzal ten treti stupen? :)

    imho druhej stupen Falconu (a je jedno jestli FH nebo F9) je dostatecne silnej na to aby dostal DragonXL k mesici a DragonXL je asi dostatecne velkej na to, aby dokazal zasobovat GTW. Ono tech nakladu ktery by vyuzily nejakej silnejsi druhej stupen asi moc nebude, zatim. Vzdyt i HALO+PPE ma vynaset FH.
    Ja bych se treba, ale vubec nedivil kdyby DragonXL vubec neletel a rovnou se na zasobovani GTW pouzila SS/SH. Mise GLS-1 nema letet driv nez 2024, spis tedy 2025 a do ty doby je dost dobre mozny, ze uz to tankovani na orbite zmaknou a hodej si zasobovaci misi jako jeden z testu. Me vlastne ten DragonXL prijde jen jako "backup" pro pripad, ze zpozdi SS/SH.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    šplouch
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    splashdown!
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    deorbit sequence started
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    After a six-month stay, Dragon and the Crew-1 astronauts are set to depart from the @space_station tonight at 8:35 p.m. ET and return to Earth. Weather conditions off the coast of Florida continue to look good for tomorrow’s splashdown at ~2:57 a.m. ET
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN: stream jede
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam