• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    JIMIQ: Clarke to řekl naopak, samozřejmě.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    - Arthur C. Clarke
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    https://twitter.com/elonmusk/status/1396033766490087426
    Any sufficiently advanced magic is indistinguishable from technology
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    TOXICMAN: Na první pohled to vypadalo jako takový ten Escherův "prokroucený objekt", který v realitě nemůže existovat :-)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Frankencrane
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    detaily (8256x5504)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    A section of the launch integration tower has been transported to the launch site.

    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Raptor SN54 has been lowered from under Starship SN15

    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    aktuálně přehlídka jeřábů :D

    Nerdle Cam 4K- SpaceX Starship Launch Facility
    https://www.youtube.com/watch?v=sTA0GTgFn5E
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SpaceX Starlink Broadband Service Is Now Available In Belgium
    https://www.tesmanian.com/blogs/tesmanian-blog/belgium
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TOXICMAN: som zvedavy ci pojdu cestou postupneho pridavania motorov (napr. zalietanych z predoslych testov) alebo pojdu all-in a vsetky raptory nechaju epicky vybuchnut pri starte :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    bar na vrcholu High Bay dostává okna

    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    XCHAOS: čemu si neporozuměl na "Konec OT, nechci od tebe reakci." ? další budu mazat
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ok, pojďme se shodnout na tom, co by Elon opravdu dělat neměl:
    Wario - SNL
    https://www.youtube.com/watch?v=jrTXBFcvoMQ
    PER2
    PER2 --- ---
    sem tu spravne v ekonomickem klubu krizenem s bitcoinem?



    PANTARIL: to je strasny odpad clanek
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: to je nesmysl. základem ekonomické teorie je, že hodnotu má to, po čem je poptávka. To, čím je poptávka vyvolaná, jestli jsou to nějaké základní životní potřeby, nebo jestli jde o krácení volného času - to s tím nesouvisí, ale prostě o nějaké hodnotě něčeho můžeš mluvit, když máš nějakou křivku poptávky (za cenu P je ochotna odebrat množství Q) a křivku nabídky (za cenu P je ochotná dodat množství Q). A ty křivky se buď protnou, nebo neprotnou...

    To, že očekáváš, že to co stojí energii/čas, bude vzácné, a tudíž křivka nabídky dané komodity (na P-Q diagramu) bude mít konkrétní tvar - konkrétně, že nabídka bude schopná méně pružně reagovat na poptávku - to už je nějaká tvoje spekulativní obchodní úvaha. Pravděpodobně správná, ale nic to nemění na tom, že toto popisuje pouze chování strany nabídky - nikoliv chování strany poptávka. Poptávku formuje celá řada více či méně reálných potřeb i více či méně racionálních rozhodnutí. A taky na ní ovšem mají vliv i úplně nesmysly, třeba reklama, marketing, víra.. :-)

    Bitcoin coby finanční náboženství pomotalo dohromady v zásaě správný mikroekonomický předpoklad, že když je poptávka po nějakém vzácném zdroji, bude dražší, se svými vlastními pravidly (jejichž dodržování závisí na dobré vůli významných minerů, což jsou ale momentálně subjekty kontrolující minimálně vyřazenou uhelnou elektrárnu :-) s určitým zneužitím makroekonomické zákonitosti, která řídí inflaci: do té totiž vstupuje kromě velikosti peněžní zásoby i rychlost oběhu peněz... a vzhledem k tomu, že Bitcoin mimo jiné hashrate zneužil k zpomalení rychlosti oběhu peněz (pod falešnou záminkou zamezenou double spendingu), tak je z toho jedna velká splácenina tezí, z nichž část je pravdivá, část diskutabilní, část pochybná, část lživá... a část "zjevená pravda", které musíš slepě věřit, abys byl členem sekty :-)

    V současné době je ale bitcoionová "komunita" v naprosto absurdní situaci, kdy když budeš bitcoinem chtít zaplatit účet za elektřinu, bude na to muset někdo (nějaký spekulující miner) spotřebovat daleko více elektřiny, než je cena té elektřiny, kterou chceš zaplatit. A toto je z celé řady hledisek absurdní - buď cena tvého účtu za elektřinu vystoupá úplně nade všechny meze - tedy nikdo si nebude moci dovolit zaplatit účet za elektřinu, což by asi znamenalo dost krvavou občanskou válku - a nebo bublina praskne a bitcoin zkrachuje, což mi teda přijdde jako daleko bezbolestnější možnost (aspoň pro mě, já mám v BTC už jen pár šupů a klidně je obětuju jen pro tuhle srandu :-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Vsechno na svete ma hodnotu proto ze v konecnem dusledku to stoji energii a (neci) cas
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: myslím, že lidi oceňují to, že mají iluzi obrovského zhodnocení vkladu (jestli bylo reálné, to záleží na tom, jestlli včas prodaj). spotřeba energie je části uživatelů sítě jedno a části vysloveně vadí (kromě mě nově i Elonu Muskovi) - zkrátka, máme s tím určitý problém a holt Elon je povolanější ho vysvětlovat masám, než třeba já.

    Spotřeba energie je daná soutěží o hashrate, ale toto ztratilo smysl už ve chvíly, kdy vznikly mining pooly: těžba je stejně výrazně oligopolizovaná, takže hypotetické zamezení doublespendingu skrze ovládnutí 51% mining kapacity je dnes stejně hotová věc a odděluje nás od toho jen benevolence velkých minerů, kteří se naoko schovávají za několik velkých mining poolů.

    Když se nad tím zamyslíš, tak doublespendingu by bránila jednoduchá finta, která by možná byla problematická před 10 lety, když se bitcoin začal šířit, ale nepředstavuje velký problém dnes, když kapacity místa na discích i šířka pásma v síti jsou daleko méně vzácným zdrojem, než tehdy. A sice - nedělitelné coiny a wallety o max. velikosti jeden coin. Pokud by se každý wallet nacházel pouze v jedno ze stavu plný/prázdný a nikdo by si nehrál na nějaké "účetnictví", tak by problém double spendingu byl vyřešený, protože každá transakce by byla jasně daná asymetrickým šifrováním - privátní klíč odesílatele, veřejný příjemce - sice by to bylo poměrně pracné z toho hlediska, že by si software na straně příjemce musel založit tolik walletů (a nějak je jednoznačně identifikovat odesilateli), kolik chce přijmout coinů - ale oproti situaci, která vznikla teď, tedy všechny ty gigawatty potřebné pro mining, by šlo o relativně zanedbatelné výzvy (programátorského, nikoliv industriálního charakteru :-)

    (Proč o tom píšu? no inu, až to za pár let někdo udělá - ať už pro Elona, nebo bez něj - a ukáže se, že opravdové kryptoměny budou fungovat fakt takhle - tak si třeba někdo vzpomene, že jsem o tom mluvil :-) každopádně, there is no such thing as a free launch ... to Mars :-)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    XCHAOS: no, jenom to říkáš už zhruba 8 let špatně... protože si pořád nepochopil, v čem je ten princip.
    Energetická náročnost je vlastnost, nikoli bug, je to dokonce požadovaná vlastnost, zajišťuje přesně ty unikátní vlastnosti, které lidi oceňují.
    Při miningu musíš něco dát, aby sis mohl něco vzít. Je to taková virtuální baterka. Pokud máš rád tisk bilionů na papírky s náklady nula nula nic, zůstaň u fiatu... jenom pak nebreč, že ti stát zničil úspory nebo banka zablokovala převod protože proto.

    Naopak, Bitcoin má obří incentivy hledat nejefektivnější hardware s co nejmenší spotřebou a co nejmenšími náklady na elektřinu, což je mimochodem ta přebytečná/obnovitelná a převážná část sítě z ní taky jede. A bude se to nestále zlepšovat.
    Ta energie se nikomu nekrade, ta je normálně zaplacena jako jakákoli jiná spotřebovaná energie, i na nejrůznější pitomosti a nikdo to jako katastrofu nelíčí.

    Konec OT, nechci od tebe reakci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam