• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TOXICMAN: technicky, neni to puleni ;) Mne pripada dokonaly ten opticky klam, kdy to vypada, jakoze nahore jsou nejvetsi dlazdice, protoze kazdy prechod delenych dlazdic odhali nahore vetsi a dole mensi :D
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    to půlení dlaždic je geniální :)

    KAERO
    KAERO --- ---
    KARLOSK: jo, ale vypada ze jen testuji sesazeni boosteru a lodi, zatizeni rampy atd.
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    TOXICMAN: ale stejně těch destiček jestě trochu chybí k pokrytí celé plochy ne? nebo co je to ten bílej pás v horní polovině?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TOXICMAN: v ciernej je to sexy
    KULA
    KULA --- ---
    Nedovedu si představit jak ultrawide song for denise to bude, až to sešroubují celé dohromady.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    S20 už jede!
    LIVE: Starship Rollout as Ship 20 Heads to the Pad for Stacking on Booster 4
    https://www.youtube.com/watch?v=TzvMbxaj15Y
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    SEJDA: tyve odkazujes na jeho stranky (se sekcí "about us") a suverenne pises jeho jmeno sptne? tohle uz neni o nejaky nevedomosti, ale o tom cilene nemit pravdu? = )
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    SEJDA: Coz vubec nic nemeni na tom co jsem rekl. On osobne se naucil za ty roky co ho sleduju hrozne moc a dneska rozumi tomu vsemu sam osobne o hodne vic nez tomu rozumnel driv. A to ze ma ted tym je cele jen dusledek jeho poctive dlouhalete prace (hlavne prace sam na sobe).
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ONDRA_99: Timm Dott uz je dnes mala firma s asi 10-30 lidma, podle projektu. Ma taky pocentou zakladnu fanousku, zejmena pak lidi z fachu, kteri jim radi doplni, vsechno co vi a co muzou sdelit.
    Defakto je dnes uz Timm Dott takovy maly medialni dum, online. Ale rikejme tomu stale influencer/youtuber .. propagator :) No spolupracuje i s jinymi youtubery, a dost casto od nich prebiraji i material. Bez toho by to uz asi na takove urovni ani neslo.
    Everyday Astronaut | Home
    https://everydayastronaut.com/
    PER2
    PER2 --- ---
    ONDRA_99: jop, pekne receno, pro me to je jeden z mala lidi, kterymu uprimne preju, aby se dostal na dear moon
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    PER2: Jako Tim Dodd ma u me dlouhodobe obri obdiv v tom kam to dotahl. Kdyz si vezmu ze nema zadne "formalni vzdelani v oboru" (na skole nic takoveho nestudoval a v praxi nedelal) tak to jak moc se to dokazal naucit, pochopit a hlavne predavat dobre dal. Proste smekam.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    VOYTEX: podle videa, na ktery ted nemuzu najit link, je teplota, kterou vydrzi povrch starship priblizne 2x vetsi, nez to co by zvladnul americky raketoplan. imho to je jedna z veci "vyzkousim a uvidime" :) jsem zvedavy na prvni let.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    MRAKY: ajo, hmozdinky :-) vynalez Artura Fischera, skoda ze se toho nedozil, vynalezal do konce zivota (2016)

    MRAKY: praveze nevim, podle tve fotky fakt vypadaj "nacvaknuty", to je chytry

    Nicmene, nechali by pri navratu do atmosfery proudit plazma mezi sparama primo na izolaci a pod dlazky? Preci musej necim vysparovat. Vyhodou bude, ze tmel neponese celou vahu a mozna bude moct bejt pruznejsi, eg silikon. (dalsi spekulace)
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    TOXICMAN: Podle tehle fotky bych rekl, ze to bude sedet za to, co na tyhle fotce ma ty zluty stitky... Tedy nejakej uchytnej bod nad kazdym tim motorem...
    PER2
    PER2 --- ---
    Elon Musk (@elonmusk)
    @Erdayastronaut @SpaceX That was fun! I was operating on limited sleep & serious back pain, so not at my best.

    It’s awesome that you know so much about how rockets work & their development history.

    Am happy to do another factory tour in a month or two and talk about what’s changed since last time.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ESTEN: SpaceX uz "parkrat" static fire nedelala. S novymi prvnimi stupni zatim vzdy, myslim ze casto i v Mc Gregoru. S vice krat letenymi stupni uz si tento test parkrat dovolila SpaceX vypustit.
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    SEJDA: ne. Az teda na tu formulaci "nejsem si jisty", to je urcite zlepseni, uznavam. Ale nech to bejt, jen jsem se zas nechal zbytecne vytocit.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    HEINZZ: Pokud vim, Green run opakovali, protoze nasli "chybu" v regulaci stupne pro testovaci ucely. Green run byl omezen, jak na gimblovani tak na vykon motoru, tusimze vzdy jenom jeden motor dosahl neco pres 110% nominalniho vykonu, zatimco ostatni byly priskrceny. Za letu budou na maximum pracovat vsechny a navic na 116 %, cehoz u green runu nebylo dosazeno ani jednou, tedy green run kopiroval let jenom svoji delkou.
    SpaceX dela u Falcon 9 static fire mozna i na plny vykon, proste proto, ze Falcon 9 je ohodne slabsi raketa a test je provadeny i s hornim stupnem, nekdy i nakladem, kde uz jsou naroky na protivahu v rampe celkem male.
    Centralni stupen SLS byl testovan bez zatizeni, a tedy musela byt cela protivaha soucasti testovaciho strediska.
    Tedy, kdyby SpaceX delalo static-fire na plny vykon s B, tak by musel byt zatizeny i plne natankovanou S, a jeste by jej museli drzet u zeme. Nejsem si jisty, jestli ta rampa s necim takovym pocita.

    ESTEN: lepsi?
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    SEJDA: na tvuj prispevek, na ktery odpovidam (a celkove teda i na vetsinu tvych prispevku, ale to je zbytecny rozebirat). SLS melo plnohodnotny static fire a spacex zatim nikdy static fire neflakala, a nikde zadny naznaky, ze by to ted melo byt jinak. Ale ty v pohode napises "nikdy nenastane".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam