XCHAOS: přidám malinko OT o tom, jak funguje financování CERNu, myslím, že to je docela zajímavá paralela.
CERN získává peníze od členských států. Typicky je to dohodnuté skrze % z HDP, ale např. v případě USA je to fixní částka. Také Francie a Swiss dávají fixní částku. Např. ČR dává ze státního rozpočtu něco okolo 250 mil Kč ročně (cca 1% rozpočtu CERNU). Řádově půlka rozpočtu CERNu jde na lidi a druhá půlka jde na investice - od montérek, přes HW, jeřáby až po nákup hélia. V tomto případě se CERN snaží o to, aby jednotlivé zakázky získávaly firmy z členských států. Je to dokonce nastavené tak, že pokud se do ČR nevrátily zakázky v hodnotě našeho příspěvku, tak česká firma může být až o 30% (bez dopravy) dražší než např. francouzská, kde se jim vrací daleko víc, než kolik dávají. Osobně se mi tenhle model líbí, dává mi smysl a je to možnost jak i menší státy jako jsme my můžou hodně profitovat ze spolupráce s CERN. Ještě jednou se omlouvám za OT, ale říkal jsem si, že to je v téhle diskuzi OT, ale zajímavé :)