• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    XCHAOS: oh shit here we go again..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: což, jestli tam nebude FUP, se už pro nasdílení celé vesnici hodí! :-) (nebo je to dostatečná kapacita pro vyzálohování celé vesnice)
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: Mám ve správě (a větší část i na kontě projekce a realizace) haldu spojů v 5GHz, 24GHz a v poslední době i 60GHz, takže vím jaké to je... Zvláště u těch 24GHz a 60GHz je to řádově do 10-15km (no spíš ty jednotky km) už vychytané na gigabitovou kapacitu a utáhne se tím hodně. Problém nastává až pokud se sejde více takových přípojů s tím jak to agregovat...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    v ty nabidce starlinku je taky potreba zvazit ze to stomego je zacatek, mirej k 1 gbps resp 10 ,)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (abych uvedl těch 120W Starlink terminálu do kontextu: u běžných FWA instalací je výkon zdroje kolem 60W už dost vyjímka spíš pro kvalitní páteřní spoje, příkon malých pozemních antén bývá do 10W, trvalý odběr spíš kolem 1W. Tedy, pokud by se ve vesnici složilo 10 lidí na 1 starlink, ušetřej tím kromě peněz i za elektřinu a dát net zadarmo tomu, kdo jim elektřinu pro ten starlink zatáhne, bude jedině fér, protože bude v řádu stokorun měsíčně)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: no, v zásadě je.... ale věř mi, že o tom udržování a starání se něco vím :-) ty objemy dat, co lidi potávají přenášet, jsou mimo technické možnosti mobilní sítě, i 5G. Starlink je postavený na LOS (line of sight) na satelit a na phased-array anténách, ale vzhledem k vzdálenosti je výkon na straně klienta podle všeho brutální. v podstatě je to elegantní tah, jak zodpovědnost za energetickou náročnost sítě přenést z operátora na toho koncového uživatele :-)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PES: mas pravdu, vlastme se H+ malo kdy uz objevi namisto E. :)
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: Jasně, fakt to znám, pak se o to starat, udržovat... ale to jsme tady asi trochu off-topic...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: tak samozřejmě, ale pořád existuje měřítko, kdy internet zadarmo je pro majitele docela motivace :-)
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: Všude musíš najít ochotného majitele objektu, mám s tím své zkušenosti, není to skoro nikdy lehké...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: kostel byl jen metafora... tak na strom. na vodojem. to je fuk, tohle už funguje, akorát někde je to za kopcem a místní operátoři tam prostě zatím nejsou.
    PES
    PES --- ---
    DZODZO: Aby to pak skrze desátky nebylo dražší než stand-alone Muskův terminál...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PES: v linzi maju na kostole ledkove reklamne panely hele, tak ktovie, cirkvi nikdy penizky nesmrdeli, mozno by sa nechali nahovorit :)))
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: Teorie krásná, ale domluvit se + ta místa pro distribuci pokrytí (jo, na kostel jsou celí žhaví, i kdyby se antény zamaskovaly sebelépe včetně nabarvení apod.)...
    ...kdyby to šlo takhle ideálně komunitě s podporou měst a obcí, tak není problém dostat Internet téměř až a samoty už dnes (ta PtP pojítka jsou dnes docela levná, takže problém je akorát v těch umístěních a také IPv4, i když se to klidně postaví na Full DualStack IP4+6) a pak ten voser s tím, že se tak de-facto stanete ISP s haldou regulačních povinností.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    QWWERTY: nez se v CZ vypla nmt sit, tak lide( 1c:) ) objizdeli muzea , aby ziskali nahradni dily:)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: jo, Danny je odborník na naši síť, jistě... hele, i 5 Ghz v nezarušeném venkovském prostředí (do zarušeného se z logiky věci nemá cenu pouštět tam už konkurence je) má latenci do 10 ms. O tom si samotný Starlink může nechat jen zdát, takže je velká otázka, kdo by komu dělal špatnou reklamu :-)

    Přes 5 Ghz nasdílený Starlink se bude chovat +/- jako to LTE, když chodí dobře... .z hlediska šířky pásma nebo latence. (Sdílet ho přes 60 Ghz by asi byl trochu overkill)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: co ja takhle sleduju id Danysek v diskusich s tebou, tak ty bys asi moc dobrou reklamu Elonovi preprodejem jeho konektivity neudelal. hlavne mestsky wifi operatori jsou zoufalstvi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: LTE s neomzenými daty navíc málokdy chodí aspoň těch 30 Mbps. Mít 100 Mbps od starlinku a navíc bez datového omezení by byla rozhodně výhra.... za tu cenu 2500 měsíčně je to ale třeba o tom vytipovat si vesnice mimo dosah dnešních alternativních/sousedských/wifi venkovských wifi operátorů (různé ty starnetu, tlapnety, cznety apod.) a hodit vždycky na kostelní věž jeden starlink a k tomu 5 vyřazených 5 Ghz sektory, které už v zarušených obcích s konkurencích nepropustí ani 30 Mbps. Tím by se kapacita Starlinku krásně využila a když to rozprodám deseti lidem po třech kilech, jsem v plusu...
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    @SpaceX
    Splashdown of Dragon confirmed, completing SpaceX’s 23rd cargo resupply mission to the @space_station!
    Once Dragon has been retrieved by SpaceX’s recovery team, the critical science aboard the spacecraft will be transported via helicopter to @NASAKennedy and provided to researchers
    PES
    PES --- ---
    QWWERTY: IMHO 2G přežije ještě dlouho... byť třeba redukovaná na minimum nosných a o zbytek frekvencí se "popere" HW v rámci SingleRAN (i když to je "funky Huawei technologie", takže nějaká ideologicky čistá alternativa téhož) a dynamického přidělování spektra mezi 4G a 5G sítě...
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PES: nikdo nerika, ze to bude sranda, ale operatory muzou zacit potkavat problemy, ze vzhledem k stari platforem bude hardware zastaravat a nebude kde brat nahradni dily na opravu/udrzbu a driv nebo pozdeji to prestane byt rentabilni ... delame napr. udrzbu nekterych 3G prvku (15 let stary) a jednu dobu musel nas support shanet vyjmecny povoleni na nakup nahradnich dilu z eBay, protoze u oficialnich dodavatelu proste nebylo. O tom, ze hardware hnije v polici a meli jsme situace kdy 4 z 5 nahradnich karet byly vadny out of box ani nemluvim.

    PES: s pokrytim to taky neni tak tragicky, Sigfox ma skoro celou CR a Vodafone aktivoval 2017 NB-IoT na stavajicim LTE hardware (tzn. zadna vystavba nove site), takze maji taky vetsinu republiky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam