• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    PER2
    PER2 --- ---
    First look at the Falcon booster displayed at Kennedy Space Center in Florida for its latest exhibit called "Gateway." This specific Falcon booster flew on the Falcon Heavy test mission.

    The new exhibit is expected to open March 2022.

    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    OMNIHASH: jasne :) asi jo, ale i na to je tam videjko :)
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    BLACKHEAD:
    KARLOSK:
    TOXICMAN:

    V komentářích to tam přímo někdo debunkuje - daný den byl vypuštěn jeden vláček 60 satelitů, ale v tomto videu je (nafejkovaně) vidět 26 a 34 satelitů ve dvou vláčcích kolmo na sebe. Nic takového se ten den nestalo.
    Plus tedy ty satelity navazují laserové spojení se čtyřmi satelity, ne se dvěma. A samozřejmě, takhle tlustý laserový paprsek je totální nesmysl.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    BLACKHEAD: stream jede
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    KARLOSK: uplně jasný fake
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    BLACKHEAD: počkej, to není real že?
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    DZODZO: A taky nedava smysl ze by spolu komunikovaly uplne vsechny "mezi vlackama" ale zaroven naprosto zadny v ramci stejneho vlacku.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BLACKHEAD: to by museli byt hafo silne lasery, aby to bolo takto na dialku vidiet
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    A tady je official stream k tomu dnesnimu (zitrejsimu) startu... ;-)

    Starlink Mission
    https://www.youtube.com/watch?v=594TbXriaAk
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    To si delaj prdel?

    Starlink 6 satelites train seen from the earth.
    https://www.youtube.com/watch?v=ej3IV_WW0LE


    Prej je to normalni zaznam. Pouhym okem pry vlnova delka videt neni. Ale nejsem si jistej, ze by to melo byt videt takhle.... Vzdyt tam neni vzduch, kterej by rozptyloval svetlo...
    (asi fejk/pridana animace)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Targeting tonight at 6:12 p.m. EST for a Falcon 9 launch of 48 Starlink satellites and 2 BlackSky spacecraft to orbit from SLC-40 in Florida
    KAERO
    KAERO --- ---
    CRAZY_IVAN: a pro dospele neni?
    JANOS: tak nevim jestli by to dostalo certifikaci pro deti. same hrany :)
    JANOS
    JANOS --- ---
    CRAZY_IVAN: A opet neni v prodeji v evrope
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: tvoje google-fu zdá se býti slabé, víc trénovat musíš, jinak světlé strany nedosáhneš, milý padawane

    Non-rocket spacelaunch - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Non-rocket_spacelaunch
    PES
    PES --- ---
    PER2: Problém moderní doby - videa jsou prakticky neprohledávatelná na klíčová slova apod. (leda by je někdo velmi kvalitně otagoval) :-(
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: Jenže u těch lineárních urychlovačů (téměř katapultů) se počítalo s tím, že to bude něco jako mají v testech US Navy elektromagnetické dělo (urychlený náboj, který vlastní pohonnou nálož nepotřebuje, jen musí přežít děsivé urychlení a pak už letí setrvačnosti - resp. ty nejnovější směřují k chytré munici s manévrovatelnosti jemnou manipulací s aerodynamickými ploškami apod.).

    Takže tyhle NE-raketové systémy dosažení orbity se zaměřovaly na masivní urychlení (nic pro křehké lidi) a vystřelení takovou rychlostí, že projektil (orbitální prvek) proletí atmosférou prakticky bez dalšího pohonu, udělená rychlost měla být dostatečná na to, aby i po částečné ztrátě třením v atmosféře (na to by měl být na čele projektilu aerodynamický kryt s možností ablace při zahřátí - prostě takový zrcadlový protějšek tepelného štítu raketoplánu, který "hořel" při sestupu, tady by největší tření bylo na začátku a rychle by s výškou klesalo). Dokonce se počítalo, že by urychlovací část byla vakuová či podtlakovaná trubice (pozor, paralela s HyperLoop :-)) pro snížení odporu, ale to znamenalo velice spolehlivé a rychlé "dveře" na konci (taková přechodová komora), protože by nebylo nic moc pěkného rozmáznout vypouštěnou sondu hned na vratech vypouštěcí základny.

    Pro lidskou posádku se uvažovalo o delším akcelerátoru, co jsem kdy v minulosti četl, tak se uvažovala dlouhá vodorovná dráha postupně zakřivená směrem vzhůru, kde by ta akcelerace na potřebou rychlost byla i pro lidi snesitelná. Praktická realizace měla být stylem "úbočí hory", kdy se akcelerátor vodorovnou částí dostane k hoře vhodného tvaru (ideálně někde poblíž rovníku, byť to není nezbytné, ale výhodné) a po jejím úbočí se vyšplhá k ústí již ve svislém tvaru.

    Bohužel Internet (a Google) na téma vypouštění nákladu na orbitu pomocí urychlovačů (to svádí Google spíš na téma kolem CERNu apod.), katapultů (to vede spíše jen na ty opravdové katapulty) či elektromagnetických děl (tam to skončí u hi-tech zbraní budoucnosti a třeba té US Navy) velice skoupý. Bohužel archívy starých vědeckých časopisů (v papíru) jsou povětšinou dost nedostupné (nejen knihovny, ale třeba i to, co jsem třeba já za život nasbíral a kdo ví kolik toho ještě někde ve sklepě je zabaleno v igelitu a zaházeno v bednách na dně pod jinými uloženými krámy :-/)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MAWERICK: ne, to bylo lineární mass driver, akorát zahnutej kolmo nahoru...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam