PES: no, pokud ta služba pro někoho zadarmo je a pro někoho ne, tak to není běžná cena za službu.. Twitter by nikdy nenabral uživatelskou bázi, kdyby byl placená služba. Internet je v tomto problematické prostředí, v podstatě trochu bublina. jinak já neříkám ani tak ani tak, skutečnost, že právnické osoby se snaží mít všechna práva stejná, jako fyzické osoby, je dlouhodobě diskutovaná jako problematická, např. pokud jde o financování politických kampaní, ale třeba i v případě copyrightu, který nebyl nikdy myšlen jako "věčný" (počítalo se s úmrtím fyzického autora). Takže pokud si Elon troufne rozlišovat fyzické osoby od organiizací a firem a ty první sponzorovat a další zpoplatnit, bude to rozhodně zajímavý experiment a precedens a mě osobně to moc bolet nebude... (zatím...)
Dostáváme se do offtopicu. Já za zajímavý model sociálních sítí každopoádně nepovažuju Elonotwitter, ale federaci nodů typu Mastodon, která by se vyvinula v decentralizovanou slulžbu podobnou mailu, ale s jasnou šancí, aby lidi unfollowli účty, které pokládají za spam a v podstatě bez možnosti komerční prioritizace. No ale právě i bez možnosti zpoplatnění firemních nodů - pro mě jako pro ISP je zajímavé, aby firmy provozovali vlastní něco-jako-Mastodon.social na svých vlastních doménách a aby je lidi mohli followovat zdarma, takže v podstat mým zájmem je, aby firmy platiliy radši mě, než Elonovu Twitteru :-) Ale uvidíme :-)