• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    PES
    PES --- ---
    OTAVA: To je právě ta eskalace militarizace kosmu (není na to náhodou nějaká - jistě kvalitně dodržovaná - dohoda, že se to nesmí? ;-))...
    Navíc s laserem moc nepochodíš, intenzita záření fakt hodně slábne se vzdáleností, na kterou by se v kosmu pálilo, i u toho laseru. To už se spíš zvažovaly tzv. "částicové zbraně", jenže zase svazky nabitých částic (elektrony, protony apod.) se blbě zaměřují (vliv magnetických polí) a neutrální (neutrony) se zase dost blbě vyrábí v nějakém rozumně kompaktním provedení...
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    až bude starship plně operační, jak moc komplikované a drahé bude vynést na oběžnou dráhu stanici která by disponovala několika lasery a pás stovkami proti raket?

    myslím si že jste v uvažování o krok pozadu.
    PES
    PES --- ---
    STARE_CASY: Tak já doufám, že to tak snadné nebude... ani s možností navést tu munici do protisměru v daných (známých a stabilních) orbitálních rovinách a odpálit ve směru proti přilétajícímu "vláčku". Záleží totiž jen na tom jak moc odhodlaná třeba CN bude, aby tohle vyrobila (prostředků na to má více než dost).
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    PES: a opět - ohrozíš jednu orbitální rovinu, ale riziko bude zase jenom strašně malé.

    Chceš střílet brokovnicí na řadu za sebou letících objektů s malým čelním průřezem. Co se asi tak stane? Trefíš jeden, tím rozptýlíš střely, které jsou v dané rovině, zbytek letí dál. Bordel ti tam sice zůstane a ohrozí i další, ale riziko ti neroste tak podstatně, abys mohl zničit celou jednu rovinu.

    Následně zjistíš, že náklady na zničení všech objektů v dané rovině jsou nesmyslně vysoké. Rozhodně vyšší, než vypuštění nové série satelitů do jiné, méně rizikové roviny.
    PES
    PES --- ---
    STARE_CASY: Nerad bych to viděl v praxi, ale pár (deítek) tun kuličkových ložisek odpálených směrovaným výbuchem co nejvíce do orbitální roviny (a že by CN nemusela pustit jen jednu raketu)...
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    DZODZO: úlomků bude jen málo, nic podstatného. Ničivá síla jaderných zbraní je daná hlavně tím, kde je odpálíš - v atmosféře ti to strhne masu vzduchu, která pak ničí vše v dosahu, pod zemí či pod vodou to vyvrhne obrovské množství hmoty, která má teprve ten potřebný devastující účinek. Když to odpálíš ve vakuu, tak máš nula-nula-prd úlomků (protože teplota je taková, že většina hmoty se rozpráší na velikost atomů) a zbyde ti "pouze" to EMP, jehož účinnost ale klesá s třetí mocninou vzdálenosti.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    STARE_CASY: hl ale to EMP ak odpalis atomovkou tak z nej budu tiez nejake ulomky ne? nevznikne ti v mieste vybuchu len ten pulz ale aj nejaky materialny bordel
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    PES: EMP není ani rychlé ani použitelné. Nevím, jak ti to mám vysvětlit lépe, než když napíšu, že dosah EMP je pár desítek maximálně stovek km. Víš, jak daleko jsou od sebe třeba satelity Starlinku, které jsou nejhustější konstelací? Pokud pominu začátek, kdy jsou u sebe jak vláček (vzdálenost řádově stovky až tisíce metrů), tak při maximální plánované hustotě 58 satelinů per planes to znamená, že jsou satelity zhruba 600 km od sebe. V okruhu 1000 km tak budeš mít v ideálním případě maximálně dvanáct satelitů z několika různých vrstev a při křížení drah, pokud dobře počítám. I kdyby jich bylo 20, furt to je méně než jedno promile, které můžeš jedním EMP vyřadit.

    EMP by mělo smysl u satelitů, kterých je na orbitě málo, jednotlivé kusy. Ale to se v poslední době velmi rychle mění.



    A Kesslerův syndrom je také jedna z hodně nafouknutých bublin. Reálná hrozba je malá a hlavně pro pilotované lety. Pro satelity, zejména vojenské, by se pořád vyplatilo to riskovat. A v drahách, kde létá Starlink by se to vyplatilo i pro Starlink samotný, protože tam se ty dráhy vyčistí relativně rychle.


    Vzdálenosti a obecně velikost prostoru kolem země jsou opravdu šíleně obrovské. Občas se říká, že třeba u Starlinku dnes vychází jedna družice zhruba na plochu Moravy, časem to bude jedna na okres. Jenomže ani tohle měřítko není dostatečně přesné, protože ty družice jsou také v několika vrstvách, které jsou kilometry od sebe.
    PES
    PES --- ---
    TADEAS: Tak CN jistě pečlivě studuje, jak se StarLink dá používat v konfliktu v UA a jistě by nechtěla připustit takovouto výhodu protivníka, kdyby se náhodou rozhodla sáhnout po TW anebo jakémkoliv území v Oceánii (i když tam si to reálné koupí a nikdo nebude moc nic dělat)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TOXICMAN: jakoze nekdo provozuje terminaly v cine?
    PES
    PES --- ---
    STARE_CASY: EMP je poměrně rychlé řešení. Další variantou (o něco pomalejší) je vyvolat Kesslerův efekt uměle co nejrychleji - tj. do orbit konstelací vstřelit obrovské množství drobných projektilů...
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    ONDRA_99, PES: teda pánové, musím říct, že Hurvínek je proti vám realista.

    Efekt EMP má pořád jen velmi omezený dosah a využití Van Allenových pásů je o dost menší, než by se zdálo. Ty vzdálenosti jsou už kolem země tak obrovské, že tím prostě žádné významné množství satelitů neodpálíte. VA pásy jsou sice od 400 do 50 000 km, ale použitelná hustota nabitých částic je jen v oblastech kolem 3 000 km a 15 000 km. V obou případech to je mimo dráhy nejzajímavějších satelitů, tj. konfigurace Starlink (kolem 500 km) a geostacionárních (cca 36 000 km). EMP zatím neumíme ve velkém rozsahu generovat jinak, než jaderným výbuchem a v kosmu má dosah EMP řádově desítky, maximálně stovky km. V koncentrovaných oblastech VA pásů můžete dosah zvětšit (ale ne pravidelně v celém prostoru), ale pořád to je málo na to, aby jeden EMP zničil nějak větší množství satelitů. A odpálit tolik jaderných výbuchů, aby to odpálilo aspoň polovinu satelitů, na to nestačí ani kompletní arzenál všech jaderných zbraní (bez ohledu na to, jestli je tam dokážete dopravit).

    A co se týče mechaniky, tak i kdybyste odpálili přes EMP všechny satelity, tak se rozhodně nezačnou najednou hromadně srážet. Budou normálně pokračovat ve své dráze, jenom ji už nebudou schopni změnit. U Starlinku to znamená, že satelity během pár let samovolně shoří v atmosféře a možná se z těch 12000 tisíc třeba jeden nebo dva srazí (ale pravděpodobně budou mít blízké rychlosti i směr, takže to nebude moc spektakulární srážka), u vyšších drah je riziko srážky ještě menší (ale zase tam by to už bylo zajímavé, protože nebudou mít podobné dráhy a rychlost střetu už bude podstatně větší)

    Reálně je sestřelování satelitů v době obrovských konstelací zcela mimo realitu. Je to jenom nástroj hrozby, použití nemá rozumný význam.
    PES
    PES --- ---
    Ve StarLinku budou muset ještě zmenšit to zařízení , ale i tak už vidím tu blízkou budoucnost, kdy za propašování terminálu do CN natož za jeho používání bude rovnou trest smrti... a jak bude probíhat EM-pátrání po vyzařování frekvencí StarLinku (vzdušný prostor nad CN budou brázdit drony hledající a zaměřující místo vyzařování, posléze i satelitní prohledávání pro efektivnější navádění dronů)...
    PES
    PES --- ---
    ONDRA_99: Však píšu "poměrně zoufalý"...
    ...ale co víš, šílenci a zoufalci udělají někdy prakticky cokoliv.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TADEAS: komouši se imho hlavně bojí, že nebudou mít kontrolu nad obsahem sítě a komunikací
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    PES: Coz povede ke ztrate kontroly nad obrim mnozstvi satelitu ktere do sebe po case zacnou narazet a uzemnis tak cele lidstvo. Imho ani Cina tohle neudela.
    PES
    PES --- ---
    ONDRA_99: Existuje jeden známý, byť poměrně zoufalý, vyřazovací krok pro prakticky všechnu orbitální elektroniku - EMP jaderný výbuch případně umocněný využitím Van Allenových pásů pro zesílení tohoto efektu.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    BLACKHEAD: Vzhledem k poctu tech satelitu neverim ze Cina efektivne zvladne je nicit. A kdyz by se o to pokusila tak by mohla snadno docilit takoveho mnozstvi ulomku na orbite ze by to byl fakt problem. Navic ti postupne zacnou vznikat i dalsi konstelace.
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    TADEAS: No a takhle se roztoci nove kolo "hvezdnych valek"...
    Cinani zacnou delat zbrane na efektivni niceni satelitu a StarLink zacne montovat na satelity obranny technologie...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Some Chinese researchers are worried of Starlink's rapid progress. Musk's satellite constellation is enough of a national security threat that recommendations are being made to either disable or destroy SpaceX's satellites. Researchers in China say US military drones and stealth fighter jets could see data transmission speeds increase by more than 100 times with Starlink.

    China Must Be Able to Destroy Elon Musk's Starlink, Researchers Say
    https://www.businessinsider.com/china-need-ability-to-destroy-elon-musk-starlink-researchers-say-2022-5
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam