• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TOXICMAN: dve :)
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    SEJDA: Tohle jen specialne kvuli prvnim SL2 kouskum. To bude to prvni, co s tim ponesou nahoru, takze tomu uzpusobili i otevirani. Az ponesou nahoru neco velikosti malyho domku, tak udelaj otviraci celou spicku...
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    SEJDA: Tak vetsi dvere furt budou potreba na vetsi naklady.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    PER2: otázka je, kolik si jich tam na první lety troufnou dát :)
    PER2
    PER2 --- ---
    to bude celkem pruser, kdyz se jim ten prvni zasekne :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TOXICMAN: nejdrive se mela otevirat cela, pak se mela otevirat polovina a ted .. pidi dvirka .. konecne se dostavame "na Zem".
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    TOXICMAN: To až uvidí Howking, tak mu praskne žilka :D
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    animace, kde se je oficiálně ukázáno, jakým způsobem SpaceX plánuje vypouštění Starlink v2 - tzv "mega PEZ dispenser"
    https://twitter.com/elonmusk/status/1533408313894912001

    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Tesla Owners Silicon Valley with Elon Musk | Part 1 - Early Days of Tesla
    https://www.youtube.com/watch?v=AeeeEDSekG8&ab_channel=TeslaOwnersSiliconValley
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    @elonmusk
    S24 Cryogenic proof test passed
    PES
    PES --- ---
    Ha,ha,ha... aby si Němci už jen kvůli Muskovi ten skoro-socialismus neuzákonili ;-)

    Musk narazil v Německu, odborářům se nelíbí ultimátum o návratu do kanceláří - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/elon-musk-tesla-home-office-odbory-nemecko.A220603_112011_eko-zahranicni_rie
    „Každý v Tesle musí strávit v kanceláři minimálně 40 hodin týdně,“ napsal Musk v e-mailu zaslaném v úterý večer. Nejbohatší muž planety ve zprávě zaměstnancům dále vzkázal, že pokud se nevrátí, bude společnost předpokládat, že na svou pozici rezignovali.

    Na Muskova slova zareagoval největší německý odborový svaz IG Metall. Ten podpoří každého zaměstnance, který se proti Muskovu ultimátu postaví, píše agentura Reuters.

    V Německu v současné době neexistuje zákon, ve kterém by bylo zakotveno právo na práci z domova. Mnoho velkých zaměstnavatelů, včetně výrobců automobilů, však v důsledku pandemie přijalo hybridní model práce.
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    OTAVA: Ano.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    KAERO: a to je spatne ... nebo dobre ? :-)
    KAERO
    KAERO --- ---
    jsem si predstavil to chlazeni megawatoveho laseru na orbite. ISS ma chlazeni radove 100 kW, ne? A je to obrovska krava. Jestli nekdo takovy laser posle na orbitu, tak ho kazdy uvidi ocima ze zeme :)
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    PES: to řeší správná volba vlnové délky. Čím blíže k UV spektru (cca 350 nm a nižší), tím horší odrazivost u většiny používaných materiálů. A ve viditelném spektru jsou maxima u odrazivosti kolem 90 %, pokud se nesnažíš o opravdu speciální povrch.

    Tady máš graf pro hliník, stříbro a zlato.



    Případně trochu méně přehledně pro více materiálů:



    Kromě toho odrazivost klesá s tím, jak se materiál zahřívá. Takže čím větší energii do daného místa pereš, tím rychleji dosáhneš toho, že odrazivost prostě přestane hrát roli. A u megawattových laserů už bude fakt jedno, jak odrazivý byl povrch na začátku. To je právě u těch vojenských laserů k dohledání také. Testy v reálném prostředí ukázaly, že povrch cíle nehrál žádnou zásadní roli.
    PES
    PES --- ---
    STARE_CASY: ...a čím odrazivější povrch, tím menší účinek laseru.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    OTAVA: já to vezmu postupně

    Ochrana satelitů:
    - antiraketou v daný okamžik ano (až do vyčerpání antiraket), ale zůstanou ti objekty v kolizní dráze, případně když se antiraketa netrefí, tak tě po pár obězích může sama dohnat. V tohle je mechanika mrcha, ta raketa prostě nespadne na zem, když jí dojde palivo, ale bude létat po eliptické dráze bez možnosti změny kurzu.
    - laserem ještě hodně dlouho ne, protože na to prostě nebudeš mít výkon (pokud tedy celou hmotnost satelitu nepodřídíš jenom zdroji pro výkonný laser)

    Rozptyl v atmosféře:
    Ano, to je problém, ale řešitelný podstatně snáz, než u satelitů. Prostě přidáš výkon a případně počet laserů, které budou zaměření na stejný cíl. Podívej se, jak už dnes funguje laserová ochrana, co všechno, na jakou vzdálenost lze udělat a hlavně čím se to dělá. Často jde o svazek paprsků, které míří na stejný cíl, v tu chvíli je rozptyl menší problém.

    Sestřel ICBM a bombardování ze stanice:
    V obou případech stejný problém - tvoje stanice má jasně danou oběžnou dráhu kolem země, např. ISS oběhne zhruba jednou za 90 minut, ale ta dráha se postupně vůči povrchu posouvá. Nad stejným místem proletí jen jednou za den. Nemůžeš si se stanicí jen tak odletět nad jiné místo. ICBM letí maximálně desítky minut a když útočník ví, jakou dráhu má tvoje obranná stanice, tak na ni určitě nebude čekat, ale vybere si slepé okno. Takže potřebuješ těch stanic spoustu. Pověsit stanici výš na GEO, aby vůči povrchu stála na místě a pokryla tak plochu 24/7 nemá smysl, protože to je těch 36 000 km nad povrchem. Spočítej si sám, jak rychle by musela antiraketa letět, aby stihla zasáhnout ICBM.

    Ulovit si asteroid:
    Zatím naprosto nereálné. Musíš ho někde dohnat, vzít, dopravit k Zemi a hlavně u Země zabrzdit nakolik, aby zůstal obíhat. K Zemi ti přiletí příliš, příliš rychle a fakt nechceš u Země nedobrzdit :) Ohledně zpracování asteroidů osobně sázím na Mars - je to k němu blíž z typického "ložiska" asteroidů, Mars má menší přitažlivost, takže tě bude stát méně energie tam brzdit i následně posílat na Zemi zpracované výrobky. Druhou možností je Měsíc. Zpracování asteroidů na oběžné dráze u Země není energeticky výhodné (energeticky z hlediska mechaniky, ne že bys měl málo energie na samotné zpracování).
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    vsetko to zavisi na tom kto bude schopny kolko tonaze dostat do vesmiru a s plne znovupouzitelnou raketou je dost jasne kto to bude, ked bude cina schopna raz za tyzden poslat do vesmiru nejake kazice satelitov a musk bude schopny kazdy den poslat takych rakiet 10, ktore navyse ponesu ovela viac satelitov, tak jedna strana na tom financne vykrvaca dost rychlo :)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    STARE_CASY: ale budeš moc ochránit satelity. ony ty lasery nebudou muset tolik řešit rozptyl v atmosféře ne?

    plus ty antirakety můžou chránit satelity nebo sestřelovat ICBM. Nebo třeba taková stanice bude moci nést i něco s bombardovacími kapacitami? pokud jedná starship unese cca 150 tun, s tím se dá už docela pracovat.

    ostatně - jak moc je nereálné si "ulovit" nějaký asteroid a vyrábět si třeba kovové díly na orbitě? množství energie záleží jenom na tom jak velké máš solární panely.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    OTAVA: protirakety jsou naprd, protože tím vlastně dosáhneš toho, co úplně nechceš - hromada úlomků, sice s malým rizikem, ale proč si je tam dělat sám, že...

    Výkonné lasery by smysl měly větší, protože bys mohl ozářením tělesa změnit jeho dráhu. Na odpaření něčeho většího to nebude, ale změna dráhy nebo třeba oslepení/zničení senzorů by to šlo. Nicméně je otázka, jestli by to mělo smysl přímo na oběžné dráze - pořád tam nenacpeš takový výkon, jako bys mohl mít na zemi (jasně, útlum a rozptyl v atmosféře atd., ale pořád to může být výkon třeba o tři řády vyšší), budeš mít větší deltu rychlosti s objekty na výrazně jiných drahách, případně některé objekty na podobné dráze mohou být nedosažitelné, protože budou kryté Zemí.

    Ona ta militarizace vesmíru přijde tak jako tak, ale zatím to ještě spíš nemá smysl, než že by to ještě nešlo. Rozhodně ale nedojde k žádným spektakulárním vesmírným bitvám jako ve Star Wars. To je vesmír s úplně debilní vesmírnou mechanikou.

    A zcela upřímně - i ta obrovská Starship je pořád ještě moc malá prskavka na to, abys tam postavil něco opravdu velkého. Ale je to určitě potřebná a dobrá cesta, jak se posunout dál.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam