• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    FLY2001
    FLY2001 --- ---
    KAERO: Je. Nepodarilo se mi dohledat jaka presne to je topologie, tak muzu jen hadat ze to je LLC resonancni ACDC stage s PFC a za tim DCDC s izolaci. Takovej system muze mit ~98% ucinnost, takze ztraty treba 2-10kW, coz by tepreticky v takovym objemu mohlo jit i pasivne. Nejak tam ale nevidim VF trafo, coz pri takovym vykonu musi byt tak 20x20cm kostka a pak taky farmu kondenzatoru. Hadam, ze to bude z druhe strany.
    KAERO
    KAERO --- ---
    FLY2001: neni to trochu male? superchargery maji davat az 250 kW, pri procentnich ztratach je z toho jedna varna konvice. A nejaky poradny vetrak bych tam cekal.
    FLY2001
    FLY2001 --- ---
    KAERO: Ten je imho v tom bloku vlevo nahore. Vstup jsou ty tenci draty zprava a vystup ty dva tlusty smerem dolu. Ta deska pod tim to ridi.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    to vrchne by mohlo byt electrify america
    KAERO
    KAERO --- ---
    CYBERHIPPY: hm, to vypada jako by u toho superchargeru nebyl usmernovac. rek bych ze tam je jenom merici deska. takze usmernovac je nekde v zemi, mozna spolecny pro vice stojanu?
    U te cernozelene nevim, tam je moc velky bordel :) Ale ta bila krabicka na din liste dole vpravo bude elektromer.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERHIPPY: very elektřina, much dráty
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    full stack testing!
    Starbase Live: 24/7 Starship & Super Heavy Development From SpaceX's Boca Chica Facility
    https://youtu.be/mhJRzQsLZGg
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SpaceX Tests Raptor Rapid Relight Capability
    https://www.youtube.com/watch?v=AM78w3FWC0Q
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    @PolarisProgram
    Today we announced the extensive suite of science and research experiments the Polaris Dawn crew will conduct throughout our mission →
    Science & Research - Polaris Program
    https://polarisprogram.com/science-research/

    "To identify the initial adaptation of the eye upon entering microgravity, the Polaris Dawn crew will don smart contact lenses with tiny micro-sensors that continuously measure pressure inside their eyes."

    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Falcon Heavy in the hangar at Launch Complex 39A

    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Neuralink show & tell now on Nov 30
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: tzv krize miliardaru pozdne stredniho veku ,)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Taky prej pritahuje kurvy..coz potvrdi 9 z 10 majitelu ferrari. Takze bacha :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Nam se cervena barva aut, tako az do vinova velmi libi. Ale mame teorii, a nekde v Britanii to i potvrdili, ze cervena barva pritahuje ptaci hovna. :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Jaj tak to sa mi tu uplne stratilo v tych walls of text :)
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: no my taky měli donedávna spoustu převěsů a ani dnes jsme je všechny nesudnadli :-) ale pokud nejsi CETIN, nemáš šanci dosáhnout zkolaudování převěsu jako součásti veřejné telekomunikační sítě: sice majitel objektu ti to dovolit může, ale obec udělá v nejlepším případě mrtvého brouka a bude ti to tolerovat. ale podle mě není zákon, na základě kterého by sis od obce mohl nechat zapsat věcné břemeno na převěs nad obecním - tak, jako ti ho nechá zapsat na zakopané vlákno...

    samozřejmě Starlink je americký model, šitý na míru americkému modelu dotací i korporátní poptávce (která jednoznačně chce podchytit telekomunikace na palubách letadel, což dává naprostý smysl... nebo to dávalo v éře před covidem, ale ten trh se rychle vrací do původních měřítek...). Ale i v USA mají svoje specifika: obce (města) tam nějak nesmí investovat peníze z daní do svého vlastního broadbandu, pár jich to (možná, částečně) obešlo projekty jako Google fiber, kdy to zaštítil silný hráč, který ale běžně telco operátorem není. Myslím, že ta paralela, že si v USA obec nemůže zainvestovat vlastní sít' u nás odpovídá velmi zhruba tomu, že ti nemůže u nás obec dát věcné břemeno na telco převěs - pokud tento neexistoval už před rokem XY, ale v té době existovala pouze infrastruktura, kterou zkoupil CETIN, takže zřejmě došlo k nějakému "zdědění" určitých monopolních výsad i na jinak liberalizovaném trhu.

    Obecně v USA jsou ještě přísnější pravidla pro "nedovolenou státní podporu" - a v podstatě když tam vybíráš daně, což státy a města nějak dělají, tak bys neměl konkurovat v podnikánímu tomu subjektu, od kterého ty daně vybíráš. takže i dotace určené na broadband byly šité na míru "venkovskému broadbandu". Elonovi se podařilo tyto dotace shrábnout a vybudovat za to broadband i pro paluby letadel (což jsem tedy už rok dva čekal, že bude ohlášeno).

    pozor jsme tu #offoptic, vedeme #kecy - můj letní stratelitní projekt pro chaty u Prahy je můj a ne Elonův a nemůžeme ho tu diskutovat :-)
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: No to je ten byrokratický voser... ale jak to, že jen CETIN? Není to nějaká ta "diskriminace"? A co ty tuny vzduchem tažených optik po různých městech (leckde třeba v Brně a plno z toho jsou non-CETIN)...

    Jinak - za mne - všude, při každé rekonstrukci/kopání by povinně mělo být uložení kabelovodů a chrániček na kabelovody a kabelových (HDPE?) trubek a komor, které by ovšem NEPATŘILY žádnému operátorovi. Můžete to klidně považovat za socialismus/komunismus, ale tohle by mělo patřit pod obecní/státní infrastrukturu, udělat to tak, aby každý objekt měl/mohl mít z tohoto trubku/trubky a do nich možnost nechat zafouknout tu optiku od kohokoliv...
    ...v rámci "plýtvání materiálem" bych to sice spíš raději viděl na to, že kromě kabelovodů by tam rovnou do každého objektu byla i vlákna (popř. neutrální transportní vrstva), takže všichni ISP (providěři služeb obecně) by si to (za shodných podmínek) pronajímali a klienti/uživatelé by si mohli snadno zvolit (a také vyměnit) jakou službu a od koho si pořídí.

    Takhle, když na ulici zakope optiku někdo z KarTELu (a je jedno zda CETIN popř. O2, TMO, VDF), tak v dané oblasti vznikne monopol (asi jako dříve u kabelové TV), protože nikdo jiný se stejnou technologií tam už dlouho kopat nebude. A pak se divíme, že i v místech pokrytém CATV a optikou je na stěnách a střechách tolik rádiových pojítek (protože jinak se tam alternativa/konkurence prostě dostat nemá šanci)...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam