PES: asi to tak bude. Starlink musí být mírně skloněný. Dovedu si představit, že pro letadlový systém dodají phased array antény hned dvě, skloněné na dvě strany.
Mimochodem, ačkoliv nedělám v žádném z "velkých" oborů, jako někteří NYX experti, tak se mi dostal do ruky celkem nový 60 Ghz klient od Mikrotiku, se stejným chipsetem, jaký používají phased-array antény v předchozí generaci téhle technologie, takže jsem dostal šanci srovnat stejný chipset se stejnou citlivostí jednak ve variantě phased-array a jednak ve variantě klasická směrová parabola, velmi citlivá na přesné zaměření. A teda, to přesné zaměření před phased-array a (asi) beamformingem, nebo co to právěděj, o pár dB pořád vede...
Starlink je na bázi beamformingu, zatím si neumím představit, že by nějaká parabola s rotátorem mechanicky sledovala prolétající satelit, na který by se lockla... ale kdyby ano, tak samozřejmě odstup signál-šum bude o pár dB větší. Ale Starlink nejspíš jede na podobné bázi, jako pozemní 5G a prostě používá k dosažení velké šířky pásma široké kanály. A zkrátka je jednodušší ten výkon trochu ohulit, na obou stranách, než natáčet nějaké parabolky...
Starlink je chytrý, já celou dobu přemýšlel, co bych dal do "stratelitu", kdyby se mi nějaký dostal do ruky - přeci jen, jsem ISP a nedalo mi to nepřemýšlet o tom, stejně jako to nedalo Googlu, Facebooku, apod. Pro začátek, přesné zaměření by nebylo možné, stratelit by kroužil v nějaké výseči na obloze, phased-array antény by byly nutnost. Ale to, co máme na hraní od Mikrotiku, má dosah tak 0.5 km, zatímco stratelit by se nacházel 50x výše. S technologií podobnou Starlinku, ale při výkonu bližším těm pozemním wifinám, tedy min. o řád nižším, by se podle mě ze stratelitu dal přenášet gigabit, akorát na to zatím není k dispozici vhodné volné pásmo (nebo možná by šlo nějaké zrecyklovat, ale není k dispozici vhodný chipset). Namíření antény směrem nahoru minimáně vhodně eliminuje pozemní rušení, pokud by se jelo v pozemních volných pásmech. Ale těch 25 km kolmo vzhůru (a tedy reálně klidně 40-50 km, při předpokladu, že každý stratelit má sektorovou anténu cca 90° a vykrývá území kolem 2000 km^2).
Ale to, že to Facebook i Google vzdali a ukázalo, se že bude globální jednodušší satelitní pokrytí, zřejmě má nějaké dobré důvody... samozřejmě mi nedá spát myšlenka, že ve spolupráci s partou trochu-víc advanced leteckých modelářů by na nějakém území typu Praha-západ i v údolích mohl "stratelitní internet" nabídnout giga s latencí 1ms tam, kde starlink nabídne 100 mega s latencí, jakou nabízí... a určitě by se při řešení tohoto muselo okoukat, jak udělaný Starlink... ale zatím se regulace provozu dronů i regulace kmitočtů jeví nekompatibilní a spíš než provozovatelé by to měl šanci změnit výrobce, který by to dodával ve velkém. Solární letadla ale zatím nemají úplně parametry, které by na stratelitní pokrytí stačily. (a pokud ano, rozhdoně ne celoročně).