• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    Vůbec nemyslí v předpovědích na diváky.
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    TOXICMAN: weather are looking good, ale mají tam mlhu jak včera v Praze :)
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    PES: Tohle neni StarShip. Tohle je Falcon. Tech uz lita tolik, ze by mne RUD opravdu prekvapil... Bejt to SS, tak se ptam taky. Ale takhle se jen tesim na dual-landing! :-D
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN: stream jede
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    @SpaceX
    All systems and weather are looking good for Falcon Heavy's launch of USSF-44; the 29-minute launch window opens at 9:41 a.m. ET
    PES
    PES --- ---
    JONAS3: Bouchne či nebouchne? ;-)
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    TOXICMAN: V chatu píšou, že jo, že je to tam normální a rozpustí se to. Tak snad jo.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    JONAS3: sakra, snad něco uvidíme :)
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    Tak už běží první přenosy. Už jen chvíli!

    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    CRS
    CRS --- ---
    Power tripping billionaire proves we need tax reform - Album on Imgur
    https://imgur.com/gallery/tApF5Lc
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    Super rozhovor s Andrejem Karpathy - slovák, co bylo v Tesle šéf AI


    Andrej Karpathy: Tesla AI, Self-Driving, Optimus, Aliens, and AGI | Lex Fridman Podcast #333
    https://www.youtube.com/watch?v=cdiD-9MMpb0
    PER2
    PER2 --- ---
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jinak protože ty rakety přistávaj už pořád stejně spolehlivě nudně, tak dodám hlášení z Elonova Twitteru. Zaregistroval jsem politicky nekorektní útok na bezlepkovou dietu, nebo úplně nevím. Možná na magory vyznávající masožravou paleodietu, což je mezi alt-righ cvoky běžná úchylka. Takže možná to myslí jako opatrné vymezení se proti sektářství?
    KAERO
    KAERO --- ---
    DZODZO: nevi nekdo jestli by bylo mozne reseni kdyz by vsechny tri stupne pristaly na mori? Jestli by to stacilo pro vyneseni nakladu? (Jasne, tri morske plosiny nemaji, a starych stupnu se chteji zbabovat.)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JONAS3: bude v utorok spektaaakl?

    A Falcon Heavy flight has the bonus spectacle of the two side boosters detaching shortly after launch and coming back for near-simultaneous landings on shore. The middle booster will be expended in the Atlantic Ocean rather than attempt a landing.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    By Buying Twitter, Elon Musk Created His Own Nightmare
    https://theintercept.com/2022/10/28/elon-musk-twitter/
    We need to take seriously the possibility that this will end up being one of the funniest things that’s ever happened.

    That’s because as of this moment, it looks like Musk dug a big hole in the forest, carefully filled it with punji sticks and crocodiles, and then jumped in.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: nacisti si můžou posílat na Twitteru pořád DMka. Stejně jako jako v podstatě jakýmkoliv jiným komunikátorem. A prakticky všechny komunikátory kromě Twitteru umožnují vytvářet uzavřené kanály - a to ještě efektivněji, než Twitter.

    Popravdě, značná odolnost Internetu a jeho aplikačních vrstev proti cenzuře vychází z jeho samotné podstaty, kdy ho navrhovali spíše obecní paranoici se strachem z převzetí totalitním systémem. Teprve centralizované služby typu Twitter už nějakou míru totalitní cenzory umožnují - jenže zase nikdo není nucen je používat, kdo chce komunikovat privátně s motivovanými protistranami, má k dispozici nekonečné množství možností na prakticky všech vrstvách Internetu.

    Takže je to obrovský paradox. To, co se prodává zákazníkům Twitteru (inzerentům) jsou především algoritmicky zpracovaná data závisláků na Twitteru. A i když paradoxně se dá říct, že Elon si především koupil sám sebe jako největšího závisláka (v podstatě se "vykoupil z otroctví") - tak současně si koupil rozšířená data o svých folowerech, ke kterém jako řadový uživatel nemohl mít přístup - a i kdyby částečně měl, nemohl s těmi daty nejspíš algoritmicky pracovat.

    Čím je Twitter (i jiné aplikace s podobnou uživatelskou bází) opravdu nebezpečný je to, že algoritmy mohou bezkontextově na základě tvojí vlastní stopy chování na Twitteru (co sleduješ, hledáš, favuješ, retwituješ, komu odpovídáš...) identifkovat skupinu uživatelů, do které patříš. S těmito daty nejde úplně jednoduše pracovat, protože jejich využití vytváří zpětné vazby - tak např. když ti doporučují k followování účty se stejnými vzorci chování, vznikají pak neprůstřelné "sociální bubliny", které tě dále vychovávají k tomu, abys byl jejich členem (ale pozor: nevychovávají tě doopravdy členové těch bublin - ale neosobní algoritmy, které tě samozřejmě směřují furt k tomu samému!)

    Takže je nakonec loterie, jestli člověk skončí ve "woke" bublině nebo v alt-right sektě Trumpistů: koloběh vzáhemného utvrzování už běží. U nás to bude pravděpodobněji spektrum kremleboti vs. nečekané kontinuum všeho ostatního zleva doprava. Zajímavé je to, když se objeví nové téma, které staré sociální bubliny rozbije.

    Třeba my jsme bublina dejme-tomu techno-optimistů, kterým se zkrátka líbily na začátku elektromobily a vícenásobně použitelné rakety a cesta na Mars. Ideologicky to bylo od libertariánů po levicové liberály, jak jinak. Já jsem třeba znejistěl, když začal místo MHD propagovat ten nesmysl s teslama v klaustrofobických tunelech - ale asi bych neřešil jeho vztah k ženám, který je mi popravdě šumák (můžu mít neurčitý pocit, že po geecích-miliardářích asi obecně bude pokukovat víc žen, než po geekovi-mě, ale to je tak všechno :-)

    A ještě jedna věc: bubliny na sociálních sítích hrají obrovskou roli v pohybu kurzů akcií a třeba ... kryptoměn. Už jen schopnost _zpozdit_ některé twíty (ani nemusí být cenzurovány, ostatně - ne náhodou Twitter neukazuje přesný čas twítu, ale jen "včera", datum, apod.) dává provozovateli sítě obrovskou moc např. nad děním na burze...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ALCATOR: prehlednul jsem dik, kazdopadne, na keho argumentu to nic nemeni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam