SEJDA: nacisti si můžou posílat na Twitteru pořád DMka. Stejně jako jako v podstatě jakýmkoliv jiným komunikátorem. A prakticky všechny komunikátory kromě Twitteru umožnují vytvářet uzavřené kanály - a to ještě efektivněji, než Twitter.
Popravdě, značná odolnost Internetu a jeho aplikačních vrstev proti cenzuře vychází z jeho samotné podstaty, kdy ho navrhovali spíše obecní paranoici se strachem z převzetí totalitním systémem. Teprve centralizované služby typu Twitter už nějakou míru totalitní cenzory umožnují - jenže zase nikdo není nucen je používat, kdo chce komunikovat privátně s motivovanými protistranami, má k dispozici nekonečné množství možností na prakticky všech vrstvách Internetu.
Takže je to obrovský paradox. To, co se prodává zákazníkům Twitteru (inzerentům) jsou především algoritmicky zpracovaná data závisláků na Twitteru. A i když paradoxně se dá říct, že Elon si především koupil sám sebe jako největšího závisláka (v podstatě se "vykoupil z otroctví") - tak současně si koupil rozšířená data o svých folowerech, ke kterém jako řadový uživatel nemohl mít přístup - a i kdyby částečně měl, nemohl s těmi daty nejspíš algoritmicky pracovat.
Čím je Twitter (i jiné aplikace s podobnou uživatelskou bází) opravdu nebezpečný je to, že algoritmy mohou bezkontextově na základě tvojí vlastní stopy chování na Twitteru (co sleduješ, hledáš, favuješ, retwituješ, komu odpovídáš...) identifkovat skupinu uživatelů, do které patříš. S těmito daty nejde úplně jednoduše pracovat, protože jejich využití vytváří zpětné vazby - tak např. když ti doporučují k followování účty se stejnými vzorci chování, vznikají pak neprůstřelné "sociální bubliny", které tě dále vychovávají k tomu, abys byl jejich členem (ale pozor: nevychovávají tě doopravdy členové těch bublin - ale neosobní algoritmy, které tě samozřejmě směřují furt k tomu samému!)
Takže je nakonec loterie, jestli člověk skončí ve "woke" bublině nebo v alt-right sektě Trumpistů: koloběh vzáhemného utvrzování už běží. U nás to bude pravděpodobněji spektrum kremleboti vs. nečekané kontinuum všeho ostatního zleva doprava. Zajímavé je to, když se objeví nové téma, které staré sociální bubliny rozbije.
Třeba my jsme bublina dejme-tomu techno-optimistů, kterým se zkrátka líbily na začátku elektromobily a vícenásobně použitelné rakety a cesta na Mars. Ideologicky to bylo od libertariánů po levicové liberály, jak jinak. Já jsem třeba znejistěl, když začal místo MHD propagovat ten nesmysl s teslama v klaustrofobických tunelech - ale asi bych neřešil jeho vztah k ženám, který je mi popravdě šumák (můžu mít neurčitý pocit, že po geecích-miliardářích asi obecně bude pokukovat víc žen, než po geekovi-mě, ale to je tak všechno :-)
A ještě jedna věc: bubliny na sociálních sítích hrají obrovskou roli v pohybu kurzů akcií a třeba ... kryptoměn. Už jen schopnost _zpozdit_ některé twíty (ani nemusí být cenzurovány, ostatně - ne náhodou Twitter neukazuje přesný čas twítu, ale jen "včera", datum, apod.) dává provozovateli sítě obrovskou moc např. nad děním na burze...