• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    E2E4: co si budeme povídat , díky brutálnímu nedostatku ITguyů v oboru dělá spousta neuplně vycvičenejch opic, a nějakou menší recesi, co oddělí zrno od plev, by spousta firem potřebovala jako prase drbání a na spoustě pozic pracuje místo tří bělochů dvacet makaků, co se navzájem hlídají, aby to úplně nedojebali. Ale lidi na to nejsou a ještě dlouho nebudou. O to víc mě baví tyhle proroctví o flákajících se programátorech, kterejm je nutný přistřihnout křidélka aspoň zrušením toho HO.
    I totálnímu lemplovi, co zvládnul přepínat někde na 1st levelu dvě tlačítka z červený na zelenou, a jakmile se objevila jakákoliv jiná barvička, nebo nedej bože přišel mail, tak volal o support na druhej level, stačí aktualizovat LinkedIn a do tejdne má nabídky na tři obdobný pozice.
    Realnej ITguy, co zvládne samostatně pracovat, nedejbože i psát vlastní kód, musí schovávat svoje kontakty, aby ho headhunteři nespammovali, ale tyhle dva géniové zvládli spláchnout do záchoda dva biliony a teď si bude celý odvětví utahovat opasky, aby jim smazali ztráty a oni mohli za dva roky rozjet nějakou novou haluz. Tak určitě.
    Dtto HO, když máš na každým prstů pět nabídek, tak jít dělat někam, kde musíš mít píchačky 7.59 - 16.01, půjde jenom masochista, nebo někdo, komu to sakra vykompenzujou.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DOKIS: ony to jsou 2 problémy:

    1. flákači, kterých ale fakt není 90%. ani 50% , a nevěřím na řešení v najímání jen 10X inženýřu pracujících od nevidím do nevidím.

    2. místa, platy a pracovní podmínky daný vyčerpáním reklamního business modelu, recesí, sázkou na nesmysly.

    u těch podmínek moc nevěřím, že se to ustálí na modelu práce od nevidím do nevidím bez home office.. ani v recesi u ne IT pozic to do takovýho otroctví neklesá.. jakkoliv by si to majitele firem přáli..
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DOKIS: obecně jistě..

    ale nejdřív odejde, pak ji přemluví ať se vrátí a po týdnu znovu vyhodí?

    a předtím odešel / byl vyhozen i zbytek nejvyššího vedení.

    to mi fakt přijde jako extrém / šílenství..

    ale nakonec to Twitter může přežít i tak.. Ztrátový byl už předtím tak není moc co zhorsit.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Party IT je u konce 😀
    Jop, to se přesně stane, hned jak dojede první hyperloop do LA. Že to Meta nezvládla, a nechala Zucka rozbít hračky za tři státní rozpočty fakt není konec IT party, momentálně nabíráme lidi k nám do týmu v posraným pyčo Barďejově, protože kdo uměl v Košickým kraji zapnout a vypnout pc, už u v IT dělá.
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    E2E4: Tak tenhle top management (alespon v USA) casto byvaji lidi, kteri bezne prechazeji mezi firmama a tak nejak se veri v jejich obecnou schopnost, nez znalost konkretnich podminek. Takze pokud si s Elonem vylozene nesedla, tak je asi celkem logicke, ze ji vymeni. A ze nebude mit problem koupit nekoho vhodneho, kdo ji nahradi. A ostatni firmy s tim asi problem mit nebudou, protoze za ne jednaji uplne stejne "putovni" manazeri :-).
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    MRAKY: party IT je u konce

    Pokud "party" znamena, ze neschopny flakac dokaze sehnat praci v IT a nejak tam "existovat", tak to je mozne, i kdyz asi jich i tak bude nadale dost. Pokud ale "party" ma znamenat, ze schopny clovek si muze diktovat podminky, protoze lidi je malo, tak tam bych celkem durazne nesouhlasil.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    E2E4: chapal jsem tu prvni pulku co vyrazil v podstate hned (sice to taky nebylo moc promyslene, ale bylo tam aspon neco). Ale absolutne nechapu pak tu nabidku na hardcore vs tri mesicni odstupne, kde mu odejdou prave ti lidi co si to muzou dovolit ( = vedi ze si najdou praci)

    Ale rozumim taky tomu ze ted bude pretlak vyvojaru kvuli propousteni jinde takze az si to sedne najme zpatky hromadu lidi co si vybere on. Zas na druhou stranu nemuze otalet dlouho protoze po techhle lidech je poptavka furt a vsude a v silicon valley jsou vysoke najmy tak ti lidi muzou klidne do Texasu, Georgie a podobne

    Ja bych to delal jinak, ale ja taky nejsem nejbohatsi clovek na svete co temer z nuly vymazlil ctyri firmy :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    STARE_CASY: hezkej rozbor, ale nejde to trochu mimo hlavni tema? tzn jedna vec je tema zda ma titul z ceho rika (anebo ma obecnej titul jak rikas ty). nicmene ten thread je primarne o tom, ze nejspis v r. 97 mu tam nekdo zaplatil diplom, kterej mu vydali, pricemz ty dva roky predtim nemel pobytovy vizum, protoze tu skolu nedochodil.

    me osobne je to sumak a chapu, ze se to neda rikat verejne v tyhle pozici a ze jsou asi nejaky zakladni aspektu identity managementu, ktery si nemuze dovolit nechat zkompromitovat
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    JIMIQ: vyvoj a provoz jsou odlisne veci. Muze byt zdlouhave nekoho zapojit do vyvoje neceho s historii a tim ovlivnit vykon.
    Nicmene kdyz vyhodis na provozu vetsinu lidi krom par, kteri vi kde a na co sahnout, tak s velikou pravdepodobnosti ovlivnis jen rozvoj a necekane situace ( ktere se vetsinou stejne vazi k dotycnemu rozvoji - tudiz pokud se zastavi rozsirovani, tak provozu pravdepodobne ubydou problemy - zejmena na cloud infrastrukture - twitter pouziva imho aws )

    twitter neni nova firma. pokud nenastane nejaka sabotaz, tak nebudou v nejakem radikalnim casovem presu stabilizovat tym - specialne v soucasne situaci, kdy rozmlsani zamestnanci jsou vyhazovani po tisicich z facebooku a dalsich. party IT je u konce....
    E2E4
    E2E4 --- ---
    tohle je taky dobrý.. fakt nějak nejsem přesvědčen, že to Musk dělá dobře. nejen veškerý management, ale sales reklam, nejcitlivější věc, zdroj příjmů..


    Twitter is Going Great!
    https://twitterisgoinggreat.com/#one-week-after-persuading-her-to-stay-elon-musk-fires-the-global-head-of-ad-sales
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DOKIS: přesně, kdyby to šlo dál bych ti 2 plusiky :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DZODZO: tak to je problém obecně..

    ale taky myslím, že dost žen povyhazovali (není mezi nimi dost těch kteří jsou v top 10%), dost jich odešlo (home office, rodina)..

    a na ty fotce vidím zoufalce, kteří jsou v 1.30 v pátek místního času v práci, protože se boji že ztratí US víza.

    jo a ve vlákně někdo poukazuje na vtipnou věc, část z těch top 10% si založí vlastní firmy.

    další věc je, že práce v IT je mentálně náročná, nelze pracovat 60 hodin týdně dlouhodobě, dojde k vyhoření.. na druhou stranu za vyhořely najmou nový mladý lidi a tak dále.
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    JIMIQ: Nektere firmy (napriklad Google) celkem dusledne resi zastupitelnost, alespon pro dulezite provozni veci. Je Twitter ten pripad? No asi ne, ale co kdyby... :-). Samozrejme ani Google to nema na urovni, ze si muzou dovolit najednou ztratit 90% lidi.

    Uplne bych ale nezavrhoval moznost, ze Twitter byl fakt tak blbe rizeny, ze by tam slo vyhazet velmi velke procento lidi a vse bude fungovat nadale. Napriklad tak, ze se zavrou cela oddeleni, ktera na provoz nejsou potreba. Abych si vzal priklad odjinud, tak pokud by Meta vyhazela vsechny lidi delajici na Metaverze, na provozu Facebooku se to nejspis nijak neprojevi. Krome toho asi za ta leta naakumulovali solidni mnozstvi netechnickych bullshit pozic (napriklad ruzne corporate identity management, ktere za beznych okolnosti muzou mit i smysl, ale je snadne z nich udelat jen cernou diru na penize). Takze muzou vyhazet 90% lidi za celou firmu, ale v dulezitych oddelenich jen treba 20% a ono to pujde.

    Ovsem pokud je vazne mysleno jako obecne pravidlo, ze 90% technickych zamestnancu je zbytecnych, protoze naprostou vetsinu prace udela 10% lidi a ti ostatni je jen brzdi svoji neschopnosti, tak to bych chtel videt v akci. Jo, videl jsem situace, kdy "dead weight" bylo uz kolem 50%, ale to byly lokalni pripady v konkretnich tymech a ne 90% pres celou firmu. Rekneme, ze treba 10% jsou ti top ("whales"). Ale z toho zbytku bude velka cast pouzitelnych lidi a pak nejake procento "odpad". Kolik to je si netroufam odhadnout, asi to bude hodle zaviset na konkretni situaci, ale taky hlavne na tom, koho vlastne zaradime do te kategorie. Pokud jakakoliv ne-whale je "odpad", pak jsme na tech 90%, ale pokud budeme pocitat jen ty, kteri nijak neprispivaji ke "common goal" (nebo primo odebiraji), tak to bude dramaticky mene.

    No a ted je otazka, jestli fakt nekdo dokaze postavit firmu jen z whales. Rozhodne bych rekl, ze vetsina firem na to nema rozpocet, odhodlani a schopnosti. Google to zkousel a uz i tam museli citelne slevit. Taky bude problem, ze i pokud sezenes jen whales, tak budou muset navzajem spolupracovat a to bude problem a o citelnou cast z nich prijdes. No a v pripade Twitteru a Elona jeste musis pridat jako podminku schopnost pracovat pod Elonem.

    Je takovych lidi na svete dostatek, aby na nich mohl fungovat Twitter? Asi jo. Je jich v Twitteru dostatek? Temer jiste ne. Dokazou je sehnat a zakomponovat do existujicich struktur? Tak rychle, jak ted potrebuji? Tezko. SpaceX a Tesla mozna takove lidi maji, ale to je vysledek mnoha let postupneho vyvoje.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Skoly by mali vychovavat viac kvalitnych programatoriek, inak bude rovnost pohlavi v IT forcovana

    https://mobile.twitter.com/TheLaurenChen/status/1594101861564534784
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JIMIQ: taky si myslím že to není pravda (rozhodně se 90% lidí neflaka, základní poučky o tom jaký mix lidí potřebuješ v týmu).. takovy přístup není efektivní, obzvlášť když máš něco už zaběhlého co musíš udržovat v chodu.

    na druhou stanu, je tam dost prostoru.

    nějakou dobu to půjde, pak se to začne srat, obzvlášť jak se budou snažit přidávat nový funkce.. ale budou to stíhat opravovat, pak zjistí že musí najmout víc lidí.. ale dost možná to přežije, lidí neodejdou.

    pokusy s tím co se bude komu zobrazovat, jaký to bude generovat hejty a různý abuse, jaký to bude mít vliv na příjmy z reklamy, se nakonec taky někde ustálí..

    pak je tu ještě jsou pokuty od regulátora, snaha ofejkovat / přehodit regulaci na zaměstnance, ale to se dá řešit soudama prakticky donekonečna..
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    E2E4: no nevim. Ja osobne delam na legacy kodu kterej se vyviji od 1991 a je nas v celem tymu 6, takze nevim kdo by byl tech 10% :D nemluve o tom ze jsme tak specializovani ze kdyby jeden clovek vypadl tak nema kdo obslouzit 10-15% aplikace protoze to nikdo jinej nikdy nedelal (nebo ty lidi nejsou ve firme). Neco se prekryva, neco se da naucit rychle, ale na dost podstatne casti by imho nestacili dva tejdny ani na to zjistit kde zacit :D

    Ale nepopiram ze twitter muze fungovat jinak :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    vysvětlení toho co Elon dela.. akorát je teda otázka, zda tenhle přístup bude fungovat.

    zda mu tam nezůstanou jen ti, kdo potřebují americká víza a jsou ochotni pro to udělat cokoliv, spíš než ti co jsou nejlepší (a kteří jinde najdou lepší podmínky).

    nebo, jestli firma, která se skládá jen ze samých supermanu může vůbec fungovat.

    na druhou stanu, technicky se to asi nerozsype, počítače jsou ehm samočinné.. když se to rozsype, tak se to zase spraví a pořád je to moc velký monopol na to aby lidi odešli jinam, dokud budou ostatní na Twitteru..

    spíš čekám že se z toho stane žumpa typu truth.social, nebo to bude mít finanční problémy, problémy s regulátory apod.

    ale kdo ví.

    https://twitter.com/oliverbcampbell/status/1593434329153245185?s=19
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    Tak jsem se ze zvědavosti trochu prohrabal vláknem z TADEAS a P_T. Začal jsem si věci ověřovat a nořit se do králičí nory ohledně vysokoškolského studia v USA (krátce - je to strašný bordel).

    Mám s tím vláknem poněkud problém - hned první bod se ukazuje nepodložený. Capitolhunters tvrdí, že Musk nemá titul z fyziky, konkrétně bachelor of science (BS), a argumentují tím, že má pouze bachelor of arts (BA), který se neuděluje za technické vědy.



    Problém je, že tohle tvrzení není pravdivé a nezohledňuje realitu na konkrétní škole University of Pennsylvania, kde Musk studoval.


    Nejdřív trocha omáčky nesouvisející přímo s Muskem, ale je potřeba k pochopení celého problému s titulem.

    Systém amerických vysokých škol (college a university) je zcela odlišný od českých reálií. S tím souvisí i udílené akademické tituly. Bachelor, tj. bakalář je obecný titul, který se uděluje za dokončení tří až pětiletého studia zakončeného závěrečnou prací, kterou student obhájí. Titul se pak obecně nepoužívá (jako je běžné u nás si tituly se jménem psát), používají se až vyšší titul - master nebo doctor.

    Aby se to dalo trochu přirovnat k českým poměrům, aby bylo trošku víc k pochopení, jak podstatná kauza to je, tak bachelor je v českém akademickém prostředí Bc. až Mgr. (tři až pětileté studium), vyšší titul jsou pak JUDr., Ph.D. apod.

    Konkrétně pak BS je akademický titul za tří- až pětileté studium technických nebo přírodovědných oborů (ale spíše s inženýrským zaměřením, než coby obecná věda - tohle se fakt blbě opisuje). U nás by tomu odpovídal titul buď Bc. na technické škole (např. ČVUT) nebo titul Mgr. nebo Ing. z technického oboru (třeba zase ČVUT). BA je titul také za tří- až pětileté studium, ale většinou humanitní vědy. U nás zase Bc. a Mgr., ale třeba z humanitních fakult UK.

    Tady nastává ale problém. Udělování BS je věc relativně nová (to znamená rok 1851 v USA). Předtím se uděloval obecně Bachelor of Arts, protože to vycházelo z původního konceptu univerzit, které vyučovaly sedm svobodných umění. Byly to gramatika, rétorika, dialektika, aritmetika, geometrie, astronomie a hudba. A absolvent získal nejdříve titul bakalář svobodných umění a později magistr svobodných umění. Časem to pochopitelně nestačilo, vznikaly nové obory, specializace a další, ale tituly na to reagovaly až hodně, hodně pozdě.

    Škola, kde Musk studoval, byla University of Pennsylvania (Penn) a byla založena roku 1740. Vzhledem k tomu, jak krátkou mají američané vlastní historii (ve srovnání se starou Evropou a s pohrdavým ignorováním americké historie předkolumbovské), jsou magoři na to, aby si zachovali každou i sebepodružnější tradici. A tak Penn pokračovala v udílení titulu BA ještě dlouho po roce 1851 kdy s tím přišli nějací podivní modernisti z nějaké nově přidružené fakulty Harvard University. A aby to nebylo vůbec jednoduché, tak postupně přeci jen začaly na Penn některé fakulty (college) BS udělovat, ale jiné udělovaly dál BA, někdy s dovětkem za co, někdy prostě bez.

    A tak tu máme tohle:



    University of Pennsylvania tvrdí, že Musk bakalářem za fyziku je a že konkrétně BA in physics.



    Nedokážu už posoudit tvrzení o ilegalitě Muskovy přítomnosti v USA, ani roky, kdy se co mělo stát, nedokážu se už prohrabat sáhodlouhým vláknem a přiznám se, že se mi do toho ani nechce. Mám z celého toho vlákna stejný pocit, jako jsem kdysi před lety četl podobně obsáhlý, rozhořčený "důkaz", že Obama není američan a má falešný rodný list, přičemž to bylo celé postavené na oskenovaném opisu rodného listu, převedeném do pdf s provedeným OCR, které "rozsekalo" jednotlivé oblasti a následně měly různou úroveň jpg komprese. Bylo to fascinující a celé postavené na naprostém nepochopení, jak daný typ sw pracuje. A tady mám stejný pocit svatého rozhořčení nad tím, že Musk má titul, který odporuje tomu, jak se v současné době tituly udělují, ale naprosto ignoruje historii a lpění na tradicích, které je v USA tak běžné. Prostě jak mám věřit tomu, co sám ověřit neumím, když mylné a zavádějící je už to, co ověřit dokážu?

    S dovolením si to tedy zařadím do kolonky bullshit.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Jinak je to docela tesny, ale vypada to, ze se uzivatele svobodny platformy vyjadrili a Trump se vrati :)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam