• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SATAI: trh nic nemiluje tolik, jako když se veškerá racionalita jde klouzat a z trhu se stává loterie...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    SATAI: Urcite, ale zatim Teslat nesel. Jen napsal ze bude CEO do te doby, nez najde noveho, coz pry muze trvat, takze kovidem prehraty a do nebes vyhnany akcie Tesly a technologickejch spolecnosti jdou konecne zdravou korekci tam kde byly dva roky zpatky.
    SATAI
    SATAI --- ---
    KOUDY: nebyla tu teorie, jak (presumably racionální) trh ocení, že Musk půjde Teslat?
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Neee..jeste musi bejt spatnej kvartal at to spadne pod 100 dolacku jako Meta..pojdme!
    SATAI
    SATAI --- ---
    $123, trh oceňuje, že bude mít Musk víc času na Teslu.
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    výsměch si autoři toho rozhodnutí zaslouží, protože oni sami tu situaci způsobili, aniž by hned na začátku pochopili, že je neudržitelná. (resp. ti, co stanovovali pravidla a pak je vynucovali, byť jen den). - a takhle by se dalo krásně shrnout poslední měsíce místního obsahu
    LEGI
    LEGI --- ---
    ALCATOR: nezlob se, ale to je blbej příměr.
    výsměch si autoři toho rozhodnutí zaslouží, protože oni sami tu situaci způsobili, aniž by hned na začátku pochopili, že je neudržitelná. (resp. ti, co stanovovali pravidla a pak je vynucovali, byť jen den).

    pumpaři za ledovec nemohli ani zbla.

    ale pro nějakej kontext: ono je to složitý, Hunter Biden je objektivně velkej potížista, zvlášť pokud měl ambice zpeněžovat svůj přístup k tátovi a "dealovat schůzky" (a nebo vědomě lhal a pak je to podvod). otec samozřejmě za jeho chování může jen okrajově (a ano, vyčítáš třísku a nevidíš břevno v oku svém, Donalde!), ale je jasný, že pro média by Hunter měl být legitimním cílem.
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    LEGI: No to byla snaha pumpařů na Titanicu po srážce s ledovcem taky, a stejně si nemyslím, že by ti pumpaři zasloužili výsměch a vyhazov...
    LEGI
    LEGI --- ---
    ALCATOR: popsali tu jejich snahu a argumentaci jako od zacatku neudrzitelnou a ve vysledku smesnou.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    LEGI: FBI varovala všechny sociální sítě, že mají počítat s možností masivního "info dumpu" z pochybných zdrojů, za kterými bude v skutečnosti stát Rusko, a mají zvážit, jak se k tomu postaví.

    Když přišla story o Hunteru Bidenovi v bulvárním deníku těsně před volbami, Twitter se rozhodl první den blokovat všechny přímé odkazy na to - druhý den to rozhodnutí zrušil.

    Co přesně je na tom hodno "sejmutí za šarádu"?
    SITH
    SITH --- ---
    LEGI: důležité je také brát v potaz, že věci z twitter files vypouští muskův právník, tj se tam najde jen to, co se chce aby se našlo.
    LEGI
    LEGI --- ---
    INK_FLO: docela dobře to shrnul Economist - o tom, co je v "twitter files", se píše hodně. podstatné je vědět, co tam NENÍ.
    není tam spiknutí za cílem cenzurovat nepohodlný (čti: pravicový, jakkoli oni to jsou spíš už alt-rightoví).

    jinak pro pořádek - ano, bez problémů tam moderátory obsahu sejmout za šarádu s případem "Hunter Biden laptop".
    potíž je, že Elon na parciální story chce stavět (nebo Donaldovi připravovat munici) větší konstrukci pro pozdější použití.
    PES
    PES --- ---
    Detailněji, i s odkazem na autory té studie...
    Zimní dojezd elektromobilů může poklesnout o třetinu, dokládá studie - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/baterie-zimni-dojezd-reccurent-studie-mrazove-dny.A221220_104319_automoto_dohr
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    Elon Musk’s Twitter Files Are Bait - The Atlantic
    https://www.theatlantic.com/technology/archive/2022/12/elon-musk-twitter-files-documents-bari-weiss/672421/

    Subjektivita rozhodování o moderování sociálního webu představuje obrovský a komplikovaný problém - a právě proto ji novináři a badatelé už více než deset let pozorně sledují. Není to však žádné tajné spiknutí. Tato tvrzení převážně odpovídají tomu, co Twitter o svých postupech při moderování veřejně prohlašoval v minulých letech. V květnu 2018 Twitter sdělil, že změní způsob, jakým se uživatel objevuje v nástroji na prohledávání stránky, jestliže se jeho chování "odchyluje od zdravé veřejné konverzace". Twitter má celou stránku "často kladených otázek" věnovanou tomuto typu jakéhosi potlačení, kde se říké že je založeno na kombinaci algoritmů a lidského rozhodování, nevyužívá se však politická ideologie.

    Neřekl bych, že se Elon Musk zajímá o ožehavé detaily moderace obsahu. Selektivním zveřejněním těchto interních dokumentů se Musk dostává do ofenzivy, burcuje dav, jenž touží křičet něco o cenzuře a omezení viditelnosti. Nezajímá se dokonce ani o podrobnosti - když se minulý víkend objevilo první megavlákno, Musk přiznal, že se na ně ani nepodíval. To mu však nezabránilo pronést zabedněná prohlášení, například naznačil, že obsah dokumentu dokazuje rozsáhlé porušování prvního dodatku ústavy.

    Je třeba přiznat, že Akta Twitter ukazují, že firma rozhoduje o potlačení či utlumení určitých účtů. A přestože pro ty, kdo to sledují, to není žádný zvláští objev, dokumenty svědčí o nesmírné síle technologických platforem. Tato síla vyvolává v republikánech i demokratech nevolnost, i když často jinými způsoby. A jak řeknou experti na moderování obsahu, je to choulostivý systém, v němž mohou mít lidská rozhodnutí katastrofální důsledky.

    Dynamika celé záležitosti je naprosto vyčerpávajícím způsobem trumpovská. Pokusy napadat ho odváděním pozornosti jen slouží jeho účelům, budeme-li ho však ignorovat, může to vypadat, jako bychom mu umožňovali, aby mu procházelo překrucování reality a aby měl poslední slovo. Zdá se, že Musk ve skutečnosti chce naštvat liberály, potěšit své pravicové a reakcionářské spojence a znepřátelit si mainstreamová média. Proto nepochybně poskytl dokumenty jen těm autorům, kteří projevili souhlas s jeho oblíbenými tématy. Také to vysvětluje, proč opovržlivě tweetuje o bývalých zaměstnancích a obviňuje je, že jsou politicky zaujatí, a to jen pouhý měsíc poté, co na svých tehdejších 115 milionů sledujících naléhal, aby v nedávných volbách hlasovali pro republikány. A proto také Musk pranýřuje bývalé vedení Twitteru za jeho přístup k potlačení a přitom propaguje politiku "svobody slova, avšak nikoly svobody obsahu", což vlastně znamená totéž.

    Trollení je prvořadé. Když se Alex Stamos, bývalý šéf bezpečnosti Stanford Internet Observatory, Muska zeptal, jestli uvažuje o zavedení svého detailního plánu na vytvoření "důvěryhodné, neutrální, celosvětové platformy pro politické rozhovory", Musk odpověděl: "Provozujete propagandistickou platformu." Nevypadá to, že by se Musk chtěl významněji zabývat politickými tématy. Chce být ukřivděný.

    Je však stále možné, že z tohoto martýria může vzejít špetka něčeho dobrého. Musk říká, že Twitter pracuje na součásti, díky níž uživatelé uvidí, jestli byli potlačeni a jak jsou oblíbení. Pokud se to stane, pak taková iniciativa může nabídnout uživatelům lepší pochopení jejich pozice v procesu moderování. Skvělé! Musk však neposkytl žádný důvod domnívat se, že ho zajímá transparentnost - kromě jejího využití jako zbraně proti těm, které považuje za nepřátele. Se svými kritiky nejedná v dobré víře a vůbec mu nevadí selektivní zveřejnění interních informací, čímž se chce zavděčit svým fanouškům. Někdy to vypadá, že účelem jeho twitterového projektu není snad nic víc než poukázat na to, jak byly zaujatost a takzvané zneužívání moci v minulosti nespravedlivé. A také jejich využívání jako návodu k napadání jeho ideologických oponentů.

    Mnohem důležitější než obsah "Akt Twitter" je tedy neustálé posilování a označování jejich zveřejnění jako bomby, nevídaně transparentního činu. Signalizuje nepopíratelný důkaz, že po krvi lačnící publikum spatří něco velkého. A jak tomu v on-line světě často bývá, může stačit pouhý signál. Není proto divu, že autoři "Akt Twitteru" a sám Musk neustále naznačují, že příjde další díl. Spiknutí "někde tam venku" je vždy mnohem účinnější než to, které bylo (údajně) odhaleno.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    SPLNYX: tak zrovna p/e se u teslu jako dobry indikator zrovna neukazal. Imho pujde s trhem opet nahoru. Na tyto nazory si davam zalozku, screenshot a za rok to vytahnu :) uvidime :)
    SPLNYX
    SPLNYX --- ---
    Tesla je ale stale porad overpriced, P/E je k smichu. V prubehu roku 23 snad pujde pod 100 a pak jeste niz, neexistuje racionalni duvod, proc by Tesla mela byt nejhodnotnejsi automobilkou, vzdyt i v te oblasti EV, kterou meli kdysi ambice ovladnout, jsou uz ted snad jen lepsi prumer a napr. system autonomniho rizeni uz umi lepe komouskej Cinan, za mnohem min. penez. Tesla byla prvni, tim jeji pribeh konci, dal bude delat prumerny EV.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    MRAKY: Hlavne pada uplne vsechno..viz treba Facebook..a to ikdyz Zuck neprodava..To same Amazon atp..Elon naopak prodal chytre za dost penez, kdyz to bylo nahore..Nevim ale jaky ma ty odmeny za splneni cilu tesly. Imho zas dost akcii dostane kdyz se bude tesle dal darit..Ted ale cekam horsi kvartal, takze bude sesup jak u facebooku.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    KOUDY: k tem soucasnym padum je trebas dodat, ze propady hodnoty, kdyz nektery z vetsich vlastniku prodava , jsou docela normalni.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Tady nejaky investorsky info k akciim..:)

    V polovině září byly za cca 310 USD, nyní jsou okolo 138 USD, což je pád o více než 55 % (např. index NASDAQ Composite od přelomu léta a podzimu spadl o 18 %). Proti loňskému maximu už hodnota akcií spadla dokonce o 67 %. Na druhou stranu aktuální cena akcií Tesly je na úrovni, kde byla naposledy v roce 2020, takže o nějaký dramatický kolaps hodnoty společnosti, který by nějak ohrožoval její fungování, se stále nejedná. Mimochodem, Ford má aktuálně pokles ze svého maxima na začátku tohoto roku o 53 %, takže je třeba tyto pohyby cen vnímat v kontextu celkového trhu a nikoli izolovaně.

    Tesla je tak stále nejhodnotnější automobilkou na světě, nicméně z bilionové valuace na akciovém trhu se velká část už vypařila a její hodnota je dnes "jen" 435 mld. USD. To, že jde z hlediska hodnoty akcií o jasně nejhorší rok v historii Tesly, má ale i pozitivní efekt. Hodnota Tesly se díky této korekci konečně dostává na úroveň, kdy už nevypadá být tak předražená jako kdysi. P/E (poměr mezi tržní kapitalizací společnosti a jejím čistým ziskem) se dostal už na 42,6, což je sice stále řádově vyšší číslo než u automobilek jako Ford, GM nebo Volkswagen, ale přece jen zde došlo už k výraznému poklesu oproti dřívějšku.

    Jinak v americe zacne pro nektery tesly zas platit reduction act..Nice.

    V USA začne od nového roku platit Inflation Reduction Act (IRA), který pro některé verze Tesel vrací do hry federální dotaci ve výši 7500 USD

    Tesla má už jen pod 200 tisíc nedodaných objednávek, klesá o ně zájem? | Svět hardware
    https://www.svethardware.cz/tesla-ma-uz-jen-pod-200-tisic-nedodanych-objednavek-klesa-o-ne-zajem/58759
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    The Childish Drama of Elon Musk - The Atlantic
    https://www.theatlantic.com/newsletters/archive/2022/12/the-childish-drama-of-elon-musk/672496/

    For the past few days, Elon Musk has been throwing a gigantic temper tantrum on his platform, Twitter. It is not usually a matter of public interest when a narcissist like Musk goes haywire, but just as Donald Trump’s anger warped our public life, Musk’s conniptions could affect our culture and how we get information.

    Musk’s defense of free speech is nonsense. One of the world’s richest men—who is not shy about his politics or his contempt for the free press—has reinstated Donald Trump, white supremacists, and any number of dangerous malefactors to Twitter, but he has made it clear that Donie O’Sullivan is beyond the pale. He has purchased an important and influential piece of the public square not to enhance public debate, but to punish people who annoy him. As if to underscore this point, Musk joined a Twitter Spaces live audio chat with journalists who asked him to explain what he was doing. He abruptly left the meeting—and then Twitter Spaces itself was shut down. (This was, he tweeted, to fix a “Legacy bug.” He announced on Friday evening that Spaces had been restored.)

    I actually don’t subscribe to some of the more nefarious theories about Musk’s motivations (nor will I share them). I think he lost his cool because for more than a month, he’s been in way over his head with an impulsive purchase, his fortunes are plunging, and he got booed by a crowd of thousands of people at a Dave Chappelle performance—which, for a guy like Musk, is probably an unforgivable injury from what should be an adoring public.

    But we can at least shelve all of Musk’s blather about free speech. Twitter is an important part of how we disseminate and process news, and it’s now in the hands of an irritable and unpredictable child. This is one more step in the infantilization of American life, in which we must accommodate and work around the behavior of grown men and women who not so long ago would have been pushed out of public life either by our collective political disgust or by responsible shareholders who would insist that their corporate leaders get back to work instead of making a spectacle of themselves.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam