• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    SATAI: no právě, akorát budou za $$$
    SATAI
    SATAI --- ---
    PES: ty tokeny tam jsou dávno
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    PES: Promiň, do ode mne nebylo hezké. Ale stejně si myslím, že to nepochopíš. Zkus načíst něco o netiketě, to nejblíž tomu, co by si mohlo pomoci to pochopit.
    PES
    PES --- ---
    GIOMIKY: Slušnost anebo si jen všichni zvykli na "jídlo zdarma"?

    Počítám, že Twitter umožní pak přístup k API s nějakými omezeními a limity pro jednotlivé uživatele (profily), kde si každý bude muset pro "svého bota" muset zaregistrovat unikátní Token (obdobně jako když si tady na NYXu musí uživatel registrovat token pro mobilní appku), kde se možnosti a limity budou lišit podle typu profilu (neplacený, placený), tj. zda bude možno vkládat/upravovat své věci, zda a kolik sledovat/číst jiných atd. Tím odpadnou nářky Developerů ohledně placení + za ten přístup k API si bude platit a ručit každý uživatel sám.

    No a zájemci o "velkoobjemový" přístup si zaplatí extra. Zvláště pokud chtějí zpracovávat nějaká data pro svůj prospěch, tak je Musk (Twitter) zmonetizuje, aby měl na provoz - a samo to nevylučuje případné dohody, kdy nějaké "bohulibé" přístupy k API mohou dostat přístup za symbolickou cenu (ale opět budou ručit za to, že to nezneužijí, protože budou moc dobře vědět, že o ten přístup mohou obratem přijít).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    No jo, ale přibejvá poslední dobou počet uživatelů na Mastodonu, resp. ve Fediverse? Nepřibývá.

    Je obsah tvořený boty, používajícími Twitter API, konkurencí pro pozornost, kterou můžou uživatelé Twitteru věnovat obsahu tvořenými jinými uživateli Twitteru. Je.

    Jsou uživatelé na Twitteru kvůli botům, nebo kvůli iluzornímu pocitu jakého socializačního (v případně singlů asi i seznamovacího, u ostatních dejme tomu marketingového) potenciálu? Jsou.

    Je to prostě složité. Ve Fediverse platí zvyklost bot accounty viditelně označovat, ale z logiky věci nikdo nemá tendenci je zakazovat, protože VŠICHNI přistupují do Fediverse přes API (boti i fyzické osoby) - z principu tam nejde dělat takový rozdíl. Mohl by ve Fediverse někdo za odblokování přístupu k API třeba i pro selektivní IP adresy požadovat peníze? Mohl. Dělá to někdo? Ne, blacklisty vznikají spíš na základě her s ideologickými podtextem, nebo prostě vznikají z principu jako mocenské hry uživatelů, kteří rádi hrají mocenské hry (typu: někdo si vytvoří account někde, postne tam dětské porno, následně musí všichni zablokovat celou instanci na základě principu kolektivní viny, apod.)

    Máme nějak výrazně na výběr mezi něčím jiným, než centralizovaným, totalitním konceptem, který představuje Muskův Twitter, a decentralizovaným pytlem blech plným potenciálních nebo už probíhajících politických intrik, které představuje Fediverse. Ne, vždy to bude volba mezi nějakou formou totality, která má jasný plán, jasného mluvčího, zbavuje lidi odpovědnosti za svoje činy, ale současně se brání zpětné vazbě ze strany těchto uživatelů - a mezi rozhádaným a nikdy ne ideálně demokratickým "bazarem": volným trhem, konfederací, fedrací, kupčením, smlouváním, vyjednáváním...
    SATAI
    SATAI --- ---
    KOUDY: ne
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Ubude timhle omezenim ta miliarda spambotu, kteri jsou na twitteru?
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    PES: To nepochopíš. Prostě slušnost provozovatele.
    PES
    PES --- ---
    GIOMIKY: jako že tzv. (a)socialní sítě by měly být vlastně zadarmo?
    Takový menší komunismus? Jako že provozovatel sociální sítě to nechá běžet uživatelům zadarmo (jasně, jako Meta anebo Google či AWS popř. MS by uživatelé "platili" svými daty o sobě + reklamy) a stejně tak by zadarmo nechat nad svou sítí nechat operovat cizí subjekty, které by to používaly k vlastním záměrům (zkoumání, ovlivňování skupin anebo dokonce zpětně k buzeraci/pokutování provozovatele, když by mu "naměřili" hodnoty "nesnášenlivosti" a výskyt "nesprávných názorů"?).
    PER2
    PER2 --- ---
    37h
    Hispasat Amazonas Nexus Mission
    https://youtu.be/ChVawmhYde8
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    SATAI: Mám panickou hrůzu z komercializace sociálních sítí, jejich opouštění investory a jejich chátrání. Může za to todle:
    Kik – Darknet Diaries
    https://darknetdiaries.com/episode/93/
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    SATAI: Nemám kspacity sledovat tohohle magora, páchá příšernou škodu, je mu to jedno... a upřímně mě taky, jenom soucítím s těma, co jsiu závislý na té drobné sociální síti, kterou ruinuje
    SATAI
    SATAI --- ---
    GIOMIKY:

    Ale o tom zde už dobrou čtvrthodinu hovoříme, Mlho!
    https://www.youtube.com/watch?v=prEVzshXY6A
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    twitter zpoplatní api, se šeptá, spoustu věcí to rozbije, thx, mr. musk
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    takychto clankov by to chcelo viac, t.j. "co sa stalo potom", aby sa clovek nenamotal iba na emotivne clickbait titulky

    Musk se nedopustil podvodu, když tweetoval o vstupu investora do Tesly, rozhodl soud - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-amerika-musk-se-nedopustil-podvodu-kdyz-tweetoval-o-vstupu-investora-do-tesly-rozhodl-soud-40422020
    PER2
    PER2 --- ---
    SATAI
    SATAI --- ---
    Jednoznačně to vyhrává srdce a mysli v komunitě

    https://www.twitter.com/year_progress/status/1621525592616361984
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SATAI: vyvraždění botů... tomu se říká boticida, nebo jak?
    SATAI
    SATAI --- ---
    Molly White: "if you want to get a sense of some of the impact …" - Hachyderm.io
    https://hachyderm.io/@molly0xfff/109795691057259606
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Tesla s výhodama od státu

    Biden administration expands EV tax credits in boost for Tesla, Cadillac, others https://www.cnbc.com/2023/02/03/biden-ev-tax-credits-tesla-suv.html
    Fri, 03 Feb 2023 16:32 GMT
    The U.S. Treasury is changing its definition of an "SUV" to make more electric vehicles from Tesla, General Motors and others eligible for up to $7,500 in federal tax credits at higher prices.The decision follows Tesla CEO Elon Musk publicly criticizing the former standards as well as GM and Ford lobbying to change the guidelines.It's unclear how the decision will affect up to 20% pricing cuts announced by Tesla last month that made the Model Y eligible for the credits.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam