• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: No vidíš, tak popcorn a klid...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: já mu rozhodně nebráním, aby si s twitterem dělal, co uzná za vhodný, klidně ať ho předělá na světový centrum furry porna. Ale budu se mu u toho smát jako každýmu lumenovi, co páchá akcidentální haraliri v přímým přenosu a ještě se tím chlubí. Zatím jeho aktivity vedly jenom k tomu, že dal neskutečně vydělat FB, kam se přelila korporátní reklama z twitteru, Zuckeberg si musí mnout ruce blahem.
    PES
    PES --- ---
    Ale zpět k tématům viz. Název klubu, ne?
    PES
    PES --- ---
    GIOMIKY: Čína a socialismus? ;-) Tak leda názvem a "pláštíkem" Komunistické strany Číny, ale pro lidi tam spíš ten nejtvrdší kapitalismus...
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    PES: Jsi vyhraněný ve světonázorech já ne. Nevím, co vydrží v Číně. Zda-li jim tam socialismus bude vládnout další dekádu, měsíc, den. Nevím.
    PES
    PES --- ---
    GIOMIKY: To (opět) je velmi špatná interpretace - nemám rád chamtivost, ale také vím, že "socialismus" dlouho nevydrží, takže porostě něco zkouší, má nějaké své představy a teď prokáže čas, zda to je dobrá/špatná/slepá cesta...

    OMNIHASH: Hele, je to jeho rozhodnutí, tak ho respektuj - nikdo Tě nenutí mu cokoliv platit (tedy dokud nedojde na to, že by mu "za Tebe" stát poslal kus i Tvých daní, jako třeba Biden do Tesly ;-)) a ani Tě na Twittru nikdo nedrží násilím, ne?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: alesymtěpse, tvoje bába je komunismus s obědama zadarmo. Je google komuismus? Nebo FB/meta? A stejně není zpoplatněný jejich užívání, čím to asi je? Není to náhodou tak, že maj jiný a efektivnější cesty, jak si vydělat, než se snažit skřípnout a popudit každýho uživatele výběrem pár dolarů?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOUDY: to se mu stejně nepodaří. I bez uměle vytvořených nákladů (typu nějaké ty dotované obědy pro zaměstnance) je obchodní model sociálních sítí ztrátový. Je to jen spekulace na to, že když to neudělám já, udělá to někdo jiný. Ale v zásadě je to spekulace směrem, kterým se to nemělo nikdy vůbec vydat, protože pokud některé ty informace jsou na jednom místě, je to potenciální hrozba. Takže ti, kteří to dělají, to pak dělají proto, že když už to někdo dělá, tak to radši chtějí být oni...

    Tyhle velké věci můžou fungovat stylem, že někdo v tom má utopené peníze, které nepotřebuje - a vydělá mu to nějak víc, než by byl úrok v bance. Ale nějaká iluze, že by to bylo "ziskové" je podle mě jen iluze. Cena akcií tohohle všeho byla daná hrou o kontrolu - ne vizí nějaké dividendy (to je u technologických firem běžné). V podstatě ovládnutí něčeho takového je vždycky o tom, že prohlásíš "babylonská věž byla dostavěna - zedníci, rozejděte se, bežte domů".

    Samozřejmě je za tím vidět snaha dovést to do fáze, kdy za to lidi budou fakt platit, jako platěj za Netflix. Fakticky za Internet se dlouho platil jakýsi "all inclusive" paušál - kromě toho, čím chtěl propagovat jakýkoliv subjekt sebe (tedy DNS a související hostingy něčeho) bylo dlouhá léta vše konzumní financováno modelem reklamy - od vyhledávání, po obsah, apod. Internetoví poskytovatelé (třeba já) měli tendenci snažit se o nějaký bundle kabelovky s tím internetem, ale princip on-demand videa vůbec nepochopili, takže prvním masivně úspěšným modelem mimo samotné zpoplatnění Internetu se staly všechny ty služby typu Netflix, Disney+, atd. atd. - prostě masivně to vytlačuje tradiční kabelovky, strukturované podle množství kanálů (na kterých je bez ohledu na množství vždycy houby a ne obsah, který člověk aktivně hledá).

    Twitter má při dobrém manévrování šanci uhrát cca peníze, které lidi utráceli historicky za domény a hosting. Proti tomu stojí Fediverse, kdy by autoři snažící se o kontrolu nad obsahem, platili překvapivě (a poněkud konzervativně a tradičně) - za domény a hosting. Ovšem nikoliv monopolu, ale na trhu, který je konkurenční, a kde mají na výběr.

    Co je paradoxní je, že o ty fotky snídaní, večeří a z dovolených stejně doopravdy nikdo nestojí (k fotkám koček se nechci vyjadřovat). To, co lidi na sociálních médiích drží, je poměrně profesionálně vytvářený obsah, který někdo dotuje v nějaké naději, že tím něco získá (přímou publicitu, obchodovatelnou publicitu, pořadí v žebříčku největších influencerů... nevím, nejsem influencer ani investor do influencerů, takže prostě nevím).

    Twitter stojí a padá na tom, že autoři obsahu budou do tvorby obsahu investovat řádově víc (času, peněz, úsilí...), než jim to kdy může teoreticky vydělat. Zatím to ale nevypadá, že by autoři tohohle typu obsahu věřili Fediverse víc, než monopolizované centralizované autoritě Twitteru.

    Ta plánovaná "boticida" je proti tomu základnímu irelevantní: nikdo nebyl na Twitteru kvůli botům a nikdo z něj kvůli boticidě neodejde. Lidi, schopní se na API Twitteru programátorsky napojit, to dělali hlavně jako demonstraci svých schopností, dá se říct. Pokud to mělo obchodní model, zaplatěj. Pokud ne, odejdou do Fediverse a zaplatěj za to, za co se platí tam (tedy doména a hosting).
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    PES:
    PES:
    Ty máš rád chamtivost. Já obdivuji skromnost. Nejsou dvě duše na tomhle světě stejné.
    PES
    PES --- ---
    GIOMIKY: tak možná až pochopíš, že
    TANSTAAFL – Wikipedie
    https://cs.m.wikipedia.org/wiki/TANSTAAFL
    PES
    PES --- ---
    GIOMIKY: Útočný? Kde? Aha, srážka se "sněhovou vločkou"... no tak to je jasné...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    GIOMIKY: To neni maximalizace zisku..To je preklopeni dlouhodobe ztratovy firmy do zisku aby nekrachla :)
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Sorry, špatný klub. Nemám obdiv k maximalizaci zisku za každou cenu.
    SATAI
    SATAI --- ---
    PES: což je blbost a provedení tristní.

    Ale určitě za tím někteří uvidí 4D šachy. Mrk, mrk.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    PES: Ach jo. Jsi útočný. Možná ti něco chybí.
    Jednoduše slušnost je neždímat zdroj do mrtě.
    PES
    PES --- ---
    SATAI: no právě, akorát budou za $$$
    PES
    PES --- ---
    GIOMIKY: Hele, jsem na netu prakticky od začátku, takže vím, že "komunismus" funguje vždy jen chvíli...
    SATAI
    SATAI --- ---
    PES: ty tokeny tam jsou dávno
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    PES: Promiň, do ode mne nebylo hezké. Ale stejně si myslím, že to nepochopíš. Zkus načíst něco o netiketě, to nejblíž tomu, co by si mohlo pomoci to pochopit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam