• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Jj. Zpet k raketkam.
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    Tiskovy mluvci Elona Muska opet zasahuje!

    Roli drzis pekne, ale uz je to nuda.
    ARAON
    ARAON --- ---
    Quod erat demonstrandum.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    ARAON: Proc by drzel zobak? Twitter nedela nic jineho, nez jine socialni site, ktere se podvoluji zakonum a pozadavkum vlad zemi, kde pusobi. Elon fakt po koupi twitteru nikde nenapsal, ze na twitteru si bude moct psat kazdej co chce bez ohledu na to, v jaky zemi zije a ze twitter bude posilat vlady s jejich pozadavkama na censorship doprdele. Amerika proste neni Saudska Arabie. Nemecko neni Cina apod.
    ARAON
    ARAON --- ---
    KOUDY: Opět - stačí aby držel zobák. Což mu jeho ego nedovolí. Někoho mi to připomíná.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    ARAON: Spis vy jste nepochopili, ze free speech absolutista stejne musi se svoji firmou vyhovovat zakonum a pozadavkum zeme, kde jeho firma pusobi, nebo z te zeme proste bude se svoji firmou vyhozen. Muzes si zkusit absolutni free speech treba v cine, nebo ve vietnamu, v belorusku, rusku, v saudske arabii a takhle muzu pokracovat. Drzim palce. Jestli jste si mysleli, ze po koupi Twitteru bude Elon posilat doprdele Cinu nebo Saudy, Vietnam apod a lidi tam si budou moct na twitteru psat co chtej o homosexualech, pornu atp..Tak jste fakt vic naivni nez ty sedmilete deti na hristi.

    ARAON
    ARAON --- ---
    KOUDY: Jenomže ty jsi zase nepochopil, že problém není v tom, že to dělají i ostatní, ale v tom, že Musk neustále plácá játrem a staví se do role “free speech absolutisty”, přičemž houby. Kdyby držel zobák a dělal to samé co dělá, bylo by to většině lidí putna.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    E2E4: Ne. Jen opet nemas pravdu. Od toho, ze to ostatni socialni site nedelaj a dela to jen ten zlej arcidemon Elon uz jsi upustil a ted zkousis, ze to twitter za Elona dela vic nez predtim? Tak mam pro tebe dalsi novinku. Vsechny socialni site to delaj vic nez pred lety, protoze se svet proste cim dal vic cenzuruje. Takze opet nemas pravdu. Opet musis bejt za kazdou cenu v opozici a opet tu jsme kvuli tomu OT. Nejaky fnukani o tom, ze se neco cenzuruje na twitteru si priste muzete odpustit, protoze se samozrejme cenzuruje i na ostatnich sockach. Ty firmy proste poslouchaj narizeni vlad a bud jim vyhovi, nebo z te zeme odchazeji (cina), pripadne tam dostavaji ban a jsou dostupne jen castecne pres VPN (meta v rusku). Tam kde to ma smysl se zkousi socialni site soudit. Vetsinou to smysl nema. Proto taky Elon hned psal typkovi ze asi spadnul na hlavu. Takze jsem mel opet pravdu a neni to jen ten arcidemon Musk, ale deje se to uplne bezne a free speech neznamena ze posles doprdele vladu v cine nebo rusku ci turecku a zemich, kde demokracie uplne nefunguje. Protoze to povede max k tomu, ze tam tu sit zakazou uplne.

    Facebook Bowed to Vietnam Government’s Censorship Demands: Report
    The company blocked more than twice as many posts from Vietnamese users after Mark Zuckerberg agreed to the government's demands

    Facebook Bowed to Vietnam Government’s Censorship Demands – Rolling Stone
    https://www.rollingstone.com/politics/politics-news/facebook-vietnam-censorship-1247323/

    U.S. demands for Facebook user data are at record levels
    https://techcrunch.com/2019/11/13/facebook-says-government-demands-for-user-data-are-at-a-record-high/

    tady se pripadne muzes podivat na graf facebooku, kde vidis ze stejne jako u Twitteru se to cislo "Government Requests for User Data" zvysuje. A FACEBOOK NEVLASTNI ZLEJ MUSK, ALE ZUCK. Nebudu ho sem screenshotovat, abych te neztrapnil. Svoji chybu urcite neuznas a neomluvis se, takze zase zbytecnejch 20 prispevku. Zpatky k raketkam.

    Government Requests for User Data | Transparency Center
    https://transparency.fb.com/data/government-data-requests/
    E2E4
    E2E4 --- ---
    KOUDY: slepá skrvna, co?

    tak naposledy - za Muska v Twitteru se tohle změnilo k horšímu, víc požadavků od vlád akceptuje.

    data máš v článku co jsem posílal nebo kdekoliv jinde, např Twitter transparency report nebo si napiš do google "Twitter government demands".

    PS vzpomínáme

    https://twitter.com/elonmusk/status/1499976967105433600?s=19
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    E2E4: Twitter vyhovoval vladnim pozadavkum uz predtim, stejne jako facebook, google apod. Za Muska se tohle urcite nezmeni a twitter pod jeho vedenim urcite nezacne vlady v evropsky unii ci jinejch zemich posilat dopici ze je ted na nem freespeech a muze si tam kazdej rikat co chce a nezmeni se to ani pod novou CEO. Musk uz psal v nekolika tweetech ze se proste ta firma bude stejne jako dalsi firmy ridit jak svejma pravidlama, tak pravidly zemi ve kterejch pusobi a ze free speech neznamena, ze clovek muze rikat uplne vsechno. Proto treba taky dostal ban Kanye West. Nicmene opet na to serem, protoze opet kolovratkujem. Ty rikas ze predtim byl twitter v pohodicce, pak ho koupil Elon a ted je to hruza. Ja rikam ze twitter stejne jako jiny socialni site sel nekterejm vladam na ruku uz driv a pujde jim na tu ruku dal at ho bude vlastnit kdokoliv, protoze je to nakonec furt jenom business kterej ma vydelavat. Stejne jako jiny socialni site.

    Tady mas treba jeden z mnoha clanku o tom, se delo predtim, nez to koupil Elon.

    EXCLUSIVE Twitter sees jump in govt demands to remove content of reporters, news outlets | Reuters
    https://www.reuters.com/technology/exclusive-twitter-sees-jump-govt-demands-remove-content-journalists-news-outlets-2021-07-14/

    Twitter ultimately removed five tweets from journalists and news publishers, the report said. India submitted most of the removal requests, followed by Turkey, Pakistan and Russia.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    KOUDY: opravdu, těžká forma nedorozumění.

    Twitter za Muska začal vyhovovat vládním požadavkům na cenzuru apod víc než předtím.

    U ostatních big tech je ten poměr podobný jako u Twitteru před Muskem, najdi si to v jejich transparenci reportech.

    Twitter is complying with more government demands under Elon Musk - Rest of World
    https://restofworld.org/2023/elon-musk-twitter-government-orders/

    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    The Design Flaw That Caused The Starship Launchpad to Fail!
    https://www.youtube.com/watch?v=LvJc2wkyekU
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    E2E4: Ja mam stejnou predstavu o tobe. Ocividne se oba mylime.
    1) ne nedela to opravdu jenom Musk. Dole mas odemne dva linky co vsechno cenzuruje facebook, co cenzuruje google v ruznych zemich apod. Takze jak rikam. Pro vas je Musk antikrist. To, ze to delaly a delaji ostatni platformy je fuk. Muzeme se bavit i o treba prodavani informaci o uzivatelich, cambridge analytice, ovlivnovani voleb ruzne ve svete, pripadne o protezovani Trumpa apod.
    2) Jj nekde se ta platforma brani soudne. Jinde to prijme a v te zemi je cenzurovana a dostupna jen pres VPN..pripadne tam neni dostupna vubec. Opet to neni o twitteru, ale o platformach obecne. Zahranicni vlady treba pro sve zamestnance zakazuji cinsky tiktok, nebo - https://www.theguardian.com/world/2022/mar/21/russia-bans-facebook-and-instagram-under-extremism-law
    3) jine sluzby vyhovely zase jinde - Facebook has been accused of censoring messages critical of Israel and supportive of Palestine. During conflict over the Sheikh Jarrah property dispute in 2021 Facebook was accused of deleting hundreds of posts critical of Israel.[35] Senior Facebook officials apologized to the Palestinian Prime Minister for censoring pro-Palestinian voices.[36]

    takze ne. Neni to jen Elon. Jsou to vsechny platformy a netreba tu furt fnukat o tom ze zas neco nekde Elon. Nemusis bejt furt v opozici. Neni to treba. Proste se smir s tim, ze takhle ty platformy fungujou a nemuzou si na celem svete delat co chteji. OpenAI musela vypnout ChatGPT v Italii skoro na mesic, protoze se neco nelibilo italskemu regulacnimu uradu. Ty platformy se proste musej podvolit a nebo z te zeme tahnout dopice, pripadne se smirit s tim, ze v ni budou zabannovany/omezeny. Coz je to co psal i Musk tomu novinari. Ze se bud omezej nektery ucty na ktery ukazal tureckej government, nebo se omezi cela platforma. Nemusi se ti to libit. Me se to taky nelibi a uz jsem tu psal dvakrat ze s tema vytkama souhlasim, ale to je asi tak vsechno co s tim muzeme delat. Takhle svet proste funguje a ne vsude vladne demokracie.
    P_T
    P_T --- ---
    KOUDY: Prosimtě jak tu furt opakuješ Elonovy bláboly potlačování republikánů ve prospěch demokratů, tak to je přeci vyvráceno. Jsou na to regulérní studie.
    Tady máš třeba vysvětlenou tu z MIT:

    Musk says Twitter is biased against conservatives — facts say otherwise | The Hill
    https://thehill.com/opinion/technology/3273956-musk-says-twitter-is-biased-against-conservatives-facts-say-otherwise/

    Potlačovalo se šíření dezinformací, ne politická strana. To, že mají třeba rusové v kapse Tuckera a další asi není chyba demokratů...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    KOUDY: já mám takovou úplně nesmyslnou utkvělou predstavu, že si z toho co píšu někdy něco odneseš..

    1. ne, dělá to opravdu jen Musk. tyhle věci firmy zveřejňují (jen obecně statistiky, protože viz níže). jmenuje se to transparency report. za Muska Twitter na to rozporovani vykašlal.

    2. obvykle, do doby, než rozhodne soud, neni požadavku na cenzuru vyhověno. samozřejmě hrozi, že je pak cenzurovaná celá platforma.

    "free speech" varianta je nepodvolit se cenzorovi, protože platforma sama zůstává svobodná a je to pak otázka svobody přístupu k necenzurovanému internetu.

    3. ty právní požadavky obvykle znamenají i zákaz zveřejnění jejich detailu, takže je platformy nezveřejňují.

    Nevím, na základě čeho si Musk myslí, že tenhle konkrétní požadavek zveřejnit může. zda mluvil s nějakým právním oddělením, nebo zda to oddělení celé vyhodil, nebo zda prostě jen Tweetoval ze záchoda..

    Každopádně pro turecké volby je to asi jedno.

    Nevadí, že je Twitter teď v Turecku cenzurovaný, protože obdobnému požadavku na předvolební cenzuru Facebook/Meta ani YouTube/Alphabet zjevně nevyhověli. (tytéž ucty tam banovane nejsou).

    Takže jo, je to jen Elon.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    E2E4: Ne to neni jenom Musk. Ze to je jenom Musk tu furt brecite vy, protoze Musk je pro vas antikrist. Realita je ale takova, ze to delaji vsichni. Soudne se to rozhodnuti meni tak max zpetne a to jeste malokdy. Jinak se proste korporace musi prizpusobit a je uplne jedno, jestli nekde v zemi EU, nebo nekde v Rusku ci Cine a kdo ma s kym jakej business. Pokud se ty korproace neprizpusobi, tak v te zemi proste podnikat nebudou. V cine skoro zadny zahranicni socialni site nefungujou a pokud jo, tak musej jit na ruku cinsky vlade ohledne cenzury obsahu.

    Jinak Musk sam psal, ze zverejni co twitteru tureckej government napsal, ale asi sis toho nejak nevsiml. Svoboda slova je na twitteru urcite vetsi nez za minuleho vedeni, stejne jako je tam mene shadowbannu, ale asi bys zas nemel bejt naivni a cekat ze i lidi z barmy nebo beloruska si budou moct na twitter, instac nebo facebook psat co se jim libi. Takze prosim. Neplkejte tady ze zas neco Elon. Ne. Deje se to na vsech sockach.

    Google Plans to Launch Censored Search Engine in China
    https://theintercept.com/2018/08/01/google-china-search-engine-censorship/

    Censorship by Facebook - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Censorship_by_Facebook
    E2E4
    E2E4 --- ---
    KOUDY: ty korporace požadavky na cenzuru u režimů kde není svoboda slova rutinně rozporují soudně, v souladu se všemi národními zákony, mezinarodnimi dohodami atd.

    (Tohle tu zaznělo už několikrát jako hlavní argument, asi sis toho nějak nevšiml.)

    Musk ne, a už vůbec ne v případě Turecka, nejspíš proto, že má s Tajipem byznys o který by nerad přišel.

    Tohle prostě miliardáři dělají..
    jo, nežijeme v dokonalým světě.

    Akorát Musk je jedinej, kdo má dost chucpe něco říkat o svobodě slova. a dost charismatu na to, že mu to někdo věří..
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    PES: Vsak to psal tomu Matthewovi..jestli mu nahodou nevypadl mozek z hlavy. Ze bud se omezi cela sit a bude pristupna jen pres VPN..treba jako instac v rusku a nebo se omezi nejaky ucty u kterejch to naridily urady.

    https://twitter.com/elonmusk/status/1657428707995181058
    PES
    PES --- ---
    KOUDY: tak úplně respektovat nemusí, s rizikem, že pak se odtam k jejich serverům lidi dostanou jen přes nějakou šifrovanou a maskovanou VPN...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    E2E4: Musk, stejne jako Zuck, Cook, Lidi z googlu, openAI apod musej proste respektovat pravidla statu, evropsky unie apod no. Samozreme by bylo urcite skvely zit ve svete, kde vladnou megakorporace jako treba v cyberpunku a vsichni se na to moc tesime zejo, ale zatim zijeme ve svete, kde musi v cine google i microsoft dodrzovat jejich pravidla cenzury, v eu musi apple dodavat iphony s usbc apod. Je to presne jak rikal Vavra. Neco delaj vsechny firmy a nikoho to nevzrusuje a jakmile to udela Elon, tak to nekoho hned triggeruje. Jelikoz jste nad tim ostatnim nebreceli, tak je asi trochu zbytecny brecet nad tim, ze se Musk chova jako ostatni CEOs velkejch firem, ktery jsou proste nuceni respektovat pravidla statu, kde pusobi a bud se tem pravidlum prizpusobit, nebo v tech statech nepusobit.
    LEGI: Ja jsem psal niz, ze souhlasim ze je to spatne. Nemusis mi tu zkouset vysvetlovat neco co je mi davno jasne, ale je to soukroma firma, ktera driv treba shadowbannovala republikany v usa a protezovala demokraty. Svet neni cernobilej proste. Jinak nikde nepsali opozicni obsah, ale "some content" a "in response to legal process", ale klidne muzete Elonovi, Zuckovi, Cookovi a jinejm poradit jak se vysrat na nejaky narizeni vlad ci instituci a proste je poslat dohajzlu..Urcite to bude fungovat. Na cinu jsem obzvlast zvedavej treba.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam