• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    VR bude popularni az nekdo vymysli triselnou zasuvku :D (Cerveny Trpaslik)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Prosimvas nebavime se o VRku, ale o metaversu a jeho iteracich. Bavime se o tom jestli za 10-15 let nebudeme treba v nejakem svete jako je GTA, kde budeme moct mlatit devky a strilet po lidech a skakat s autama a bude to vypadat relne takovejhle svet. VRko tu je plno let a rozsirene uz celkem je, prestoze lepsi headsety furt stojej 20k+..ted do toho hazi trochu vidle Apple s ARkem, kterej VRko nechce a chce hlavne appky a business..tak uvidime za par let, ale imho je tohle cesta kterou se bude vyspela spolecnost v evrope a usa/cine ubirat za deset/patnact let. Stejne jako koncej kvuli mobilum pomalu fotaky, tak skoncej kvuli VR brejlim pomalu ale jiste televize, takze naprosto chapu Marka, ze do toho cpe prachy..ikdyz je do toho cpe podle me o pet let driv nez by mel..uvidime co vymysli Elon s neuralinkem za 10-15 let.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Tesla Semi u Pepsi: čtyřem 750kW nabíjením pomáhá 2,4MWh baterie | Svět hardware
    https://www.svethardware.cz/tesla-semi-u-pepsi-ctyrem-750kw-nabijenim-pomaha-2-4mwh-baterie/59856
    NUSPHIR
    NUSPHIR --- ---
    sauce:
    25+ Amazing Virtual Reality Statistics [2023]: The Future Of VR + AR - Zippia
    https://www.zippia.com/advice/virtual-reality-statistics/

    sorry za ot
    NUSPHIR
    NUSPHIR --- ---
    MAKROUSEK: :)) .. tak cinani zkopirovali Quest(2) jako PicoNeo3(4) a zatim to nekrachuje.

    Zajimalo me, kolik je uzivatelu VR a nevim kde ty cisla vzali, mozna pouhym souctem prodanych headsetu, ale maly cisla to nejsou a imho se ten trh bude jeste mocne rozpinat i kdyz u VR pujde asi predevsim o hry:

    There are 65.9 million VR users in the U.S., which is 15% of the country’s population.
    There are 110.1 million AR users in the U.S.

    There are over 171 million VR users worldwide.
    PES
    PES --- ---
    MAKROUSEK: :-)))
    PES
    PES --- ---
    E2E4: no u té AR jsem si dovedl představit i smysluplné použití, že by brýle (de-facto i pro ty s nezkaženým zrakem, tedy ve stylu "sluneční" či "ochranné pracovní") sloužily pro zobrazování pracovních info...
    ...tj. něco ve stylu údržbář se rozhlédne po místnosti, do reálného pohledu se přidají třeba vedení kabelů a trubek ve zdi, otevře rozvaděč a naskočí který okruh je co zač, vyznačí ten co se má s ním něco udělat, mrkne na pokaždé svítidlo a naskočí typ tělesa k výměně atd., a to všechno při zachování volných rukou (stejně jako obdoba při opravě nějakého zařízení - třeba modelově notebook - ukazovalo by to postupy a místa kde co povolit/zatlačit/vytáhnout atd. a v jakém pořadí)

    Nicméně pak jsem si představil to informační přehlcení (to rozhraní by muselo být dotažené do geniality a vyvážený poměr co zobrazovat a co není třrba) + další věc jsem si představil, že by tam někdo ty datové virtuální modely musel precizně zadat a udržovat (no to by byl další voser)...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PES: Hlavni argument proti VR je: Cinani to nezkopirovali. Pokud neco Cinani nezkopirujou, znamena to, ze je to k nicemu.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PES: no já tam hlavně vidím tu nepotřebnost - jakej problém to řeší líp než stávající věci (např v čem je to lepší než telekonference, aby to stálo za vedlejší účinky?)

    AR zase naráží na soukromí / odpor k tomu, aby tě někdo snímal kamerou, a nevím o žádným problémů který by řešilo víc než stávající věci.

    u VR obecně je zajímavé, že mělo několik falešných startu. u všech to bylo stejné: nižší kvalita než stávající displeje, divný fyzicky pocity, příliš velká věc na hlavě a vlastně (skoro) žádný použití.


    no abych byl on topic, I Elon si to myslí. :)

    Musk said he does not believe that people would abandon the physical world and replace it with a virtual one, especially with a screen on their faces. “I don't see someone strapping a friggin' screen to their face all day”, he said bluntly.
    PES
    PES --- ---
    Btw. sice je v titulku TikTok, ale jsou tam i nějaké #ontopic věci komentáře Dominika Hádla k Muskovi, Twitteru - X, souboji s Metou/Cukrem...

    TikTok je hrozba, sledování je ten lepší případ, říká český šéf velké IT firmy - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/rozhovor-dominik-hadl-socialni-site-kyberbezpecnost.A230817_123625_domaci_nema
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PES: dtto avatar. hlavně ti atrofujou obyčejný svaly. odpojit se myšlenkově od vyměšování, jako to vidíme v matrixu, by určitě udělalo každou loď rychle neobyvatelnou
    PES
    PES --- ---
    OTAVA: jéje, máme stejné potřehy ;-)
    PES
    PES --- ---
    PALEONTOLOG: stále to není pohodlný (stále moc HW na těle, stále to není plná immerse + plno problémů s tím jak si mozek neví moc rady s 3D pohybem bez vjemů z ostaních receptorů jako střední ucho apod.) a navíc to nemá prakticky smysl (de-facto telepresence), co se vkládalo nadějí do AR (Augmented Reality) no a skutek utek - stále to není ani na základní integraci do obdoby klasických brýlí pro projekci rozšířené reality...

    ...navíc jak by to tak asi dopadlo? Ošklivě. Trochu to filmově zpracovávají Náhradníci (B.Willis), nicméně i tam jsou ti živí jedinci vstávající z VR lůžka ještě relativně přijatelní, ale zkuste si představit, jak by to tělo vypadalo po X hodinách ve VR (propocené a kdo ví co ještě - trochu lze připodobnit k nějakým závislým multiplayer pařanům na mnohahodinových herních tripech) + ta nutná sanitace toho vybavení (lůžka/židlí).
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    já jsem VR zkoušel a bylo to docela super do té chvíle, než došlo na pohyb. když vidíš pohyb prostředí a tvoje střední ucho nedostává podněty o změně hybnosti těla, je to matoucí a po nějaké době jsem měl problém se ztrátou orientace / těžiště.

    dokud se tohle nevyřeší je VR málo použitelná.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOUDY: v 90s jsme si říkali, že je potřeba mít technologickej pokrok, aby bylo VR masově rozšířený. už to umí každej smartphone, brejle koupíš za pár stovek, a nic...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    YMLADRIS: Neni a nebude.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    E2E4: mi to přijde úplně super. Kdyby to bylo v Black mirror, diváci řeknou že je to moc úlet. Přitom je to realita...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    E2E4: Proc pises ze byla, kdyz to furt bezi?..A ty teda myslis, ze za 10-15 let nebudou miliony lidi travit cas ve VR/ARku v nejakem virtualnim svete jako byl treba ready player one jo?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    YMLADRIS: a sanity check: tobě fakt stojí za to jakkoliv řešit něčí názory na nějaký gladiátorský zápas nejbohatších miliardářů?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    E2E4: rozumim. Metaverse je Twitter?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam