PES: já nevím, léčba depresí pilulkama je jako žrát párky a k tomu vitamíny v pilulkách, místo aby se člověk naučil jíst ovoce a zeleninu ... kromě enviromentálních faktorů, což je například to životní prostředí celkově nebo třeba i nízká kvalita spánku kvůli světelnému smogu je velké množství faktorů deprese prostě sociálních. Aby plynule navázal na zdejší atmosféru: lidi sere, že miliardář má na tu jachtu a vlastně si koupí i všechny lucerny, takže ho dav ani nemá kam pověsit... a oni sami maj akorát exekuce a dluhy. Někdo se zblázní a začne hlásat, jak je to nespravedlivý, ale většinou spíš lidi akceptujou, že je to spravedlivý a odejdou ze společnosti do deprese.
Samozřejmě někdo se třeba dostane do fáze, kdy mu nic jinýho, než medikace už nepomůže, ale obecně lidská psychika není izolovaný ostrov tvořený chemií v mozku, ale je to výsledek spousty enviromentálních a sociálních faktorů - možná lidskou racionalitu lze izolovat jako nějaké odsud-podsud a definovat informačně, používaným jazykem, apod. ale deprese jsou emocionalita a je potřeba se na to koukat holisticky.
Problém "terapie elektromobilitou" je specifický pro USA, kde inteligentní lidé zkrátka viděli neudržitelnost toho, jak tam žili (každý den desítky km autem v zácpě do práce, apod.), akorát americký životní styl vznikl deregulací a nikdo ho není schopen předělat ze dne na den. Miliardáři (sic!) ze Sillicon Valley by chtěli v Bay Area založit nové město v evropském stylu, kde by bylo všude blízko a šlo by tam dojít pěšky, ale nemají to s tím projektem jednoduché. My tady v Evropě ani nevíme, co vlastně máme....
Japonsko je ještě jiná otázka, protože v 60.a 70.letech prudce rostlo asi jako dnešní Čína, ale narazilo na určité limity a nikdo neví, co se s ním vlastně přesně stalo. Ona východní Asie je obecně jiná, než Evropa a Amerika. V příčinách japonských depresí se nechci hrabat, ale tuším tam budou obrovskou roli hrát sociální faktory, tlak společnosti na jedince. Východoasijské kultury a civilizace jsou obecně strašně "silné", je tam strašně silný tlak na jednotlivce. V Japonsku jsem teda nebyl, tak si to můžu jen domýšlet, ale jde mi o ten princip asijské zahrádkářsko-velkoměstské civilizace, která prostě zreguluje jakýkoliv aspekt vztahu člověka a prostředí, i když třeba Japonci se v tomhle směru vždy snažili o určitou harmonii, řekl bych.