• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    YMLADRIS: Treba bandwidth zraku (oko->mozek) je asi 8,6 Mbps na oko.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    YMLADRIS: Tady je k tomu interaktivní grafík :-) https://adfontesmedia.com/interactive-media-bias-chart/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DOTAZ NA NEURALINK Rozumim te ambici, ze neuralink ma byt obecne input output zarizeni na cteni a "zapis" do neuralni biologicke site. Nasobne zrychlujici komunikaci / učení. Nerozumím ale tomu, proč musk od toho čeká alignment s AI. Představuju si, že biologická neurální sít má zásadní "bandwidth" limity a limity na zpracování těch dat.. míněno když se spolu baví dvě AI versus když se baví digitální a bio inteligence. Vždy budeme neskutečně pomalí. Proč by AI měla být dostatečně alignovaná, když budou lidi propojení neuralinkem?
    Rozumí tomu někdo?

    --

    Jinak v knize mě pobavil moment, kdy Elon přestal mluvit s Larry Pagem, protože ten ho obvinil z "specistmu", jako že upřednostňuje bio inteligenci před digitální (proč by lidské vědomí mělo být hodnotnější než AI?), to celé už v roce 2013. Osobně mi trvalo dost dlouhou dobu si to takhle přebrat, že AI je prostě další vývojový stupeň.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BINARY_PARANOIC: v tom US je prave problem, ze neutralni media moc nejsou. spolecnost se brutalne polarizuje. dva tabory, ktere se seriozne nenavidi. Hodne se to posunulo od driv, kdy spolu nesouhlasili, ale byly media, ktera hlavne chtela byt "objektvni" a pod. Ted je nejdulezitejsi politicka linie. NYT Muska notoricky satanizuje. Pred volbami 2024 se to jeste zhorsi
    PER2
    PER2 --- ---
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    E2E4: neviem, asi ze ho drzi na rukach a nefacka ho? tak je to minimalne ta spetka a nie "bez spetky" ne? Ide mi o exaktnost toho vyjadrovania, lebo taky nenapadny wording vie zmenit kontext toho co chces prezentovat a podvedome to meni vyznam, takze sa povodna informacia deformuje, to je to co casto robia tie respektovane media, ktorym zvoni hrana a tak idu za senzaciou a nie pravdou
    SATAI
    SATAI --- ---
    E2E4: fracek ma stesti, ze zatim nemel tu drzost resit svuj gender /s
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DZODZO: a jak přesně je tahat svý malý dítě k Erdoganovi dokazuje empatii k tomu dítěti?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MRAKY: tak oni NYT obcas robia factcheck aj na druhej strane barikady (https://www.nytimes.com/spotlight/fact-checks) ale sami sa hlasia, ze su liberalne medium a ich nazory vyjadruju politicke nazory nalavo od stredu, takze aspon v tomto su uprimni :)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    E2E4: michas jabka hrusky.

    Empatie je schopnost vcitit se do druhych a je jedno, jestli jsou pribuzni nebo ne.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    BINARY_PARANOIC: aha, tak pak doporucuju knizku si precist. NYT ( spolecne s dalsimi jako je WP ) respektovane medium neni - slusne receno, je to medium s velmi silnym politickym nazorem a cokoliv publikuji bych si rozhodne overoval i jinde.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    E2E4: jo, takze sa to nevola empatia, akurat ze z definicie toho slova nevyplyva, ze sa to nemoze vztahovat na vlastnu rodinu (resp. nevidim tam nieco ako "excluding your own kin"):

    empathy noun - Definition, pictures, pronunciation and usage notes | Oxford Advanced Learner's Dictionary at OxfordLearnersDictionaries.com
    https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/definition/english/empathy
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Isaacson:
    (do Musk) So I said, great idea. We had had a long talk where I said two things:

    I need to do this book not based on a bunch of interviews, but based on two full years of being by your side whenever I want to be, in every meeting and every meal and every walk in the factory, and just watching you so I can get stories and not just interview answers.

    And number two is, you have to agree that you have absolutely no control over the book. He agreed to both.

    ...

    I can’t really calculate it, but for two years, at least a week a month, I’d be by his side for 14 hours a day. So it was hundreds of hours.

    ...

    This is a guy who, to a lot of people, really came to be seen as a villain over the course of your reporting. At the same time, he’s a charismatic person who you spent a lot of time with for two years. As his biographer, it must be impossible not to have some degree of fondness or sympathy.

    My mission was to serve the reader, not to serve Musk, not to serve the enemies, not to serve the fans, but to try to be as honest as I could. The way I did it is, the book is driven by stories. I describe a scene and exactly who said what. The reader might make his or her own judgment and say, well, he was really an asshole to that person. Or they might say, wow, he drove that group to get the rocket stacked within a week. I hope people have complex reactions.
    PER2
    PER2 --- ---
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    JARDABEREZA: hele ja fakt nevim, jaky je to makat pod elonem a je mi to uprimne uplne jedno. Ani si o nem nemyslim, ze by byl naka zruda, nebo tak neco.

    Myslim si, ze o necem celosvetovem, jako je starlink, by nemel mit pravo rozhodovat jeden clovek (ale demokraticka vlada), obzvlast kdyz to ovlivnuje aktivni konflikt, a myslim si, ze jeho zpusob chaoticke likvidace twitteru je necitlivej a hloupej. Coz me nijak zvlast netrapi, protoze jsem ho nikdy nevyuzival a ani to neplanuju.

    Co konkretne mi prijde hloupy a na hovno, si muzes vyfiltrovat, opakovat se nebudu.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BINARY_PARANOIC: on je tam element "access journalismu", kde je ticha dohoda ze celebrita da zivotopisci pristup k sobe, a novinar bude psat a priori pozitivne, aby o ten pristup neprisel.

    Toto receno, ten zivotopis neni nejak 100% nadsenej, urcite do nejaky miry i Elonovu temnou stranku. (Samozrejme lecos proste vynechava, jak rikas.)
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    MRAKY: ok, vycházel jsem z předpokladu, že autorizovaný — např. rozhovor — znamená „finální verze textu je schválená dotazovaným“, a to v českém i anglickém prostředí. Je fakt, že v trochu obecnějším smyslu to u životopisů může znamenat i jen „napsaný se souhlasem dané osoby“ a nutně to nemusí implikovat ovlivňování. Byť teda zrovna u Muska, který si dost pečlivě hlídá, co o něm kdo napíše (viz jeho chování na Twitteru), bych byl v tomhle hodně podezřívavý :) Obdobně bych moc vážně nebral ani to, co zaznívá ve Tweetech Muska (autokorekt mi to opravil na „Ruska“, ehm :D). Elon Musk lže dost často.

    Četl jsem recenze knihy v respektovaných médiích (NYT apod.), které se právě dost podivují nad Isaacsonovým „poklesem“ (ne ve smyslu, na co se ptá, ale spíše na co se neptá, jaký kontext v knize jaksi nezaznívá apod.). Jinak knihu ani číst neplánuji — jednak existují mnohem zajímavější osobnosti, kterým svůj čas věnuji raději, jednak biografie je myslím dobré dopisovat/vydávat až po smrti dané osoby (a to ještě s dostatečným odstupem). A ideálně i (s) historikem, který jednotlivé události usadí do kontextu.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BINARY_PARANOIC: jo no je k tomu jeste vtipny moment (ale ja bych na jeho miste vyměkla a početla si)

    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    AVATAR: Ale stejně je (některé) to sralo dost na to, aby si stěžovali v dopise:

    In a list of three demands, the letter said: “SpaceX must swiftly and explicitly separate itself from Elon’s personal brand.”

    It added: “Hold all leadership equally accountable to making SpaceX a great place to work for everyone” and “define and uniformly respond to all forms of unacceptable behavior”.

    SpaceX employees fired after writing letter criticizing Elon Musk | SpaceX | The Guardian
    https://www.theguardian.com/science/2022/jun/17/spacex-employees-fired-after-writing-letter-criticizing-elon-musk
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    BINARY_PARANOIC: Slovo autorizovana biografie znamena souhlas od popisovane osoby, ze knizka muze byt napsana. Neznamena to automaticky, ze by dotycna osoba narizovala co se ma psat a co ne.

    "Rozhodně to není objektivní, kritická biografie" ty jsi ji cetl ? Muzes byt konkretnejsi ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam