• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: HDMI 4K ma 18 Gbps. To je 2000 krat vic. Proto se rika, ze realita a sen nemaji tak daleko od sebe, protoze 98% reality si mozek jenom predstavuje. A opticke iluze funguji tak, ze mozek si tam neco dopocita a ono tam je neco jineho.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAKROUSEK: já měl za to, že je to výrazně méně... hmm...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    QWWERTY: Nene, to se ucis jako mimino.
    PES
    PES --- ---
    PES: tedy "tak nějak naivne" si to malovali...
    PES
    PES --- ---
    QWWERTY: Takhle nějak si to malovali i v dokumentární serii "Rok milion" díl 4 - Propojené mysli (chodí na Prima Zoom) v dílu co šel teď minulou neděli s reprízou předevčírem v úterý (kdo má IP/VoD, tak si ještě může vyhrabat a pustit zpětně)...
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MAKROUSEK: "nebudes muset myslenky formulovat, budes je sdilet."
    to mi prijde jako extreme naivni pristup predpokladajici, ze vsichni premyslime a formulujeme myslenky podobne
    kazdy clovek premysli jinak (+Sarcone's patterns) a formuluje myslenky rozdilne (v textu, v patternech (+ problem s apophenii), vizualne/s aphantasii)
    tzn. BMI/AI vrstva se bude muset umet prizpusobit na individualni urovni a poskytovat jenom to, co dany jedinec zvlada zpracovavat. Protoze k cemu ti je, ze ti do mozku prijde nasdilena myslenka, kdyz ji nebudes schopny zpracovat? To je tak na urovni ant's eldritch madness .. a nebo budes stejne muset ohybat myslenky skrz nejakou adaptacni vrstvu, i.e. formulovat je do unifikovanych nebo aspon castecne-custom interface, ktere se budou pokouset je prekladat
    LAAZI
    LAAZI --- ---
    Idea je myslim nevytvaret ai jako neco oddeleneho od lidi, ale jako nejakou nadstavbu, neco propojeneho, vylepseni lidi/rozsireni lidske inteligence/upload, tzn. az si AI uvedomi samy sebe, tak MY pro ne bude znamenat my vsichni. Tzn. vize ala Accelerando nebo Diaspora na rozdil treba od Terminatora.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: inzenyr ale tohle neresi. inzenyr resi jak vybudovat stabilni most na orbitu. jak vybudovat stabilni most do digitalni komputacni vrstvy. třeba jsme v zoo, ale zatím jsme ani nedorazili k plotu, inža tam chce být první .)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MAKROUSEK: tak si to představuju taky. Předpokládám ale, že to bude telepatie šimpanz a člověk (nebo pes a člověk viz níže ten Harris). Tj stejně je na AI, zda převezme naše hodnoty (tj vrazí nás do Zoo), či jak bude to soužití řešit. Jako že to "není řešení"
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    YMLADRIS: Jako ze pres BMI budes moct propojit dva lidsky mozky (nebo lidskej a AI mozek) rovnou, paralelne, ne seriove (jako je jazyk a lidska komunikace vubec). A ze to je jediny, jak si lidi a AI dokazou alespon trochu rozumet. V zasade telepatie - nebudes muset myslenky formulovat, budes je sdilet. Dneska ezoterika, ale uvidime, jak to za par let bude.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: nevidel jsem nic kde by to zrovna musk vysvetloval [zda to vysvetluje nekdo jiny, to bych si tipl ze urcite jo] - treba sam harris pouziva prirovnani k prekryvu vedomi cloveka a psa - ten pes je s tebou schopnej sdilet cast sveta, hrat nejakou jazykovou hru, vidi ze neco mas v ruce, ale absolutne nechape co si vypisujes na nyxu... mozna je pro toho psa ale vyhodny vedet, ze to co drzis v ruce ho neohrozuje a umi to zavolat veterinare .)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: jakým mechanismem mu to dává šanci? To právě nechápu
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: podle me to mysli tak, ze kyborgove (s BMI) jsou mostem mezi lidmi a AGI, nepochopil jsem ze by to znamenalo alignment, ale dava mu to sanci .)

    zasadni jak v tvym jazyce, tak v jazyce techle lidi je to, ze fuzujou ten koncept bytosti (duše) a inteligence (ducha) ... coz vede k tomu, ze si tu problematiku zamlzujeme. ale tyhle otazky budou "buried under layers of concrete" stejne jako ty emoce .)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    YMLADRIS: Treba bandwidth zraku (oko->mozek) je asi 8,6 Mbps na oko.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    YMLADRIS: Tady je k tomu interaktivní grafík :-) https://adfontesmedia.com/interactive-media-bias-chart/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DOTAZ NA NEURALINK Rozumim te ambici, ze neuralink ma byt obecne input output zarizeni na cteni a "zapis" do neuralni biologicke site. Nasobne zrychlujici komunikaci / učení. Nerozumím ale tomu, proč musk od toho čeká alignment s AI. Představuju si, že biologická neurální sít má zásadní "bandwidth" limity a limity na zpracování těch dat.. míněno když se spolu baví dvě AI versus když se baví digitální a bio inteligence. Vždy budeme neskutečně pomalí. Proč by AI měla být dostatečně alignovaná, když budou lidi propojení neuralinkem?
    Rozumí tomu někdo?

    --

    Jinak v knize mě pobavil moment, kdy Elon přestal mluvit s Larry Pagem, protože ten ho obvinil z "specistmu", jako že upřednostňuje bio inteligenci před digitální (proč by lidské vědomí mělo být hodnotnější než AI?), to celé už v roce 2013. Osobně mi trvalo dost dlouhou dobu si to takhle přebrat, že AI je prostě další vývojový stupeň.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BINARY_PARANOIC: v tom US je prave problem, ze neutralni media moc nejsou. spolecnost se brutalne polarizuje. dva tabory, ktere se seriozne nenavidi. Hodne se to posunulo od driv, kdy spolu nesouhlasili, ale byly media, ktera hlavne chtela byt "objektvni" a pod. Ted je nejdulezitejsi politicka linie. NYT Muska notoricky satanizuje. Pred volbami 2024 se to jeste zhorsi
    PER2
    PER2 --- ---
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    E2E4: neviem, asi ze ho drzi na rukach a nefacka ho? tak je to minimalne ta spetka a nie "bez spetky" ne? Ide mi o exaktnost toho vyjadrovania, lebo taky nenapadny wording vie zmenit kontext toho co chces prezentovat a podvedome to meni vyznam, takze sa povodna informacia deformuje, to je to co casto robia tie respektovane media, ktorym zvoni hrana a tak idu za senzaciou a nie pravdou
    SATAI
    SATAI --- ---
    E2E4: fracek ma stesti, ze zatim nemel tu drzost resit svuj gender /s
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam