• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    PER2
    PER2 --- ---
    neuralink link muze mit i dobry potencial pro vojaky z ukrajiny (a samozrejme nejenom ty), co prisli o koncetiny, tady muze byt jeste limit samotne technologie bionicke koncetiny
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    SEJDA: Já to myslím vážně. Pokud by ta technologie byla pokročilá a mělo to třeba 50% populace. Řekněme, že ty lidi by neměli rádi XYZ. Nějaká diktatura nebo jednotlivec nařídí poslat update a ty lidi si oblíbí XYZ. Možná i jejich negativní vzpomínky na XYZ vyblednou. Na tohle opravdu nejsme připravení. Nejdříve se musíme naučit zvládat ego, politiku a vlastní myšlenky. Ale dneska lidi ani neumí zpracovávat dezinformační bullshit na sociálních sítích. :-D
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    CRAZY_IVAN: To je dobrý postřeh. Jak to vlastně má fungovat? Posílají se impulzy přímo do mozku/mozečku/míchy anebo se budou stimulovat přímo konkrétní svaly?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    YMLADRIS: ja si svoju AI identitu predstavujem ako ulozny priestor na spomienky a dovednosti, nieco jak nahrali v matrixe do mozgu ovladanie vrtulniku, viem si predstavit ze moje biologicke ja by si do AIcka sahalo napr. po videozaznamy a fotky deciek - v zasade to iste co mam teraz ulozene v telefone, akurat by tam tych spomienok bolo viac, lebo by to bolo jednoduchsie spustane - myslienka vs vyberanie mobilu z vrecka a zapinanie fotoaparatu
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    QWWERTY: představuju si, že děti budou mít zásadní výhodu. Dítě bere vstup jako nerozlišené pole a postupně si v tom najde "logiku" (rozlišuje např co vidí nebo slyší). Tak mu půjde "pole tvoji mysli" a ono v tom postupně najde nějakou logiku (představuju si). Dospělí toto nedělají (učit se pobrat něco úplně nového), ale tak třeba se ví že to taky jde (napadá mě když někdo třeba oslepne a zaměří se na sluch, nevím)

    Když opice s neuralinkem hraje ten pong. To jenom vnucuje svoje pokyny do výstupu. Dá se naučit metodou pokus omyl. Ale nevim zda už jsou nějaké pokusy s novým vstupem (extrahováním si významu z nových neurálních dat)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    JARDABEREZA: prosimte, navstiv svoji matku a zeptej se ji, proc se zeny lici, a popros ji at ukaze tvoje foto album. Myslim, ze na to co ti rekne, jeste nejsi pripraveny.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    JARDABEREZA: read-only by omezovalo ochrnuté
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Lidi se ještě nestihli adaptovat na používání mobilů (závislost na soc. sítích a lajkách). A Neauralink... tady bychom asi měli zpomalit. Read-only mi přijde ještě celkem fajn... ale zapisování myšlenek nebo vzpomínek? Na to nejsme připravení. V seriálu "Black Mirror" je několik ukázek, jak by to mohlo vypadat.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAKROUSEK: tak právě to, že mozek si to dopočítává, to vím. Ale 6 Mbps taky není málo...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: HDMI 4K ma 18 Gbps. To je 2000 krat vic. Proto se rika, ze realita a sen nemaji tak daleko od sebe, protoze 98% reality si mozek jenom predstavuje. A opticke iluze funguji tak, ze mozek si tam neco dopocita a ono tam je neco jineho.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAKROUSEK: já měl za to, že je to výrazně méně... hmm...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    QWWERTY: Nene, to se ucis jako mimino.
    PES
    PES --- ---
    PES: tedy "tak nějak naivne" si to malovali...
    PES
    PES --- ---
    QWWERTY: Takhle nějak si to malovali i v dokumentární serii "Rok milion" díl 4 - Propojené mysli (chodí na Prima Zoom) v dílu co šel teď minulou neděli s reprízou předevčírem v úterý (kdo má IP/VoD, tak si ještě může vyhrabat a pustit zpětně)...
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MAKROUSEK: "nebudes muset myslenky formulovat, budes je sdilet."
    to mi prijde jako extreme naivni pristup predpokladajici, ze vsichni premyslime a formulujeme myslenky podobne
    kazdy clovek premysli jinak (+Sarcone's patterns) a formuluje myslenky rozdilne (v textu, v patternech (+ problem s apophenii), vizualne/s aphantasii)
    tzn. BMI/AI vrstva se bude muset umet prizpusobit na individualni urovni a poskytovat jenom to, co dany jedinec zvlada zpracovavat. Protoze k cemu ti je, ze ti do mozku prijde nasdilena myslenka, kdyz ji nebudes schopny zpracovat? To je tak na urovni ant's eldritch madness .. a nebo budes stejne muset ohybat myslenky skrz nejakou adaptacni vrstvu, i.e. formulovat je do unifikovanych nebo aspon castecne-custom interface, ktere se budou pokouset je prekladat
    LAAZI
    LAAZI --- ---
    Idea je myslim nevytvaret ai jako neco oddeleneho od lidi, ale jako nejakou nadstavbu, neco propojeneho, vylepseni lidi/rozsireni lidske inteligence/upload, tzn. az si AI uvedomi samy sebe, tak MY pro ne bude znamenat my vsichni. Tzn. vize ala Accelerando nebo Diaspora na rozdil treba od Terminatora.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: inzenyr ale tohle neresi. inzenyr resi jak vybudovat stabilni most na orbitu. jak vybudovat stabilni most do digitalni komputacni vrstvy. třeba jsme v zoo, ale zatím jsme ani nedorazili k plotu, inža tam chce být první .)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MAKROUSEK: tak si to představuju taky. Předpokládám ale, že to bude telepatie šimpanz a člověk (nebo pes a člověk viz níže ten Harris). Tj stejně je na AI, zda převezme naše hodnoty (tj vrazí nás do Zoo), či jak bude to soužití řešit. Jako že to "není řešení"
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    YMLADRIS: Jako ze pres BMI budes moct propojit dva lidsky mozky (nebo lidskej a AI mozek) rovnou, paralelne, ne seriove (jako je jazyk a lidska komunikace vubec). A ze to je jediny, jak si lidi a AI dokazou alespon trochu rozumet. V zasade telepatie - nebudes muset myslenky formulovat, budes je sdilet. Dneska ezoterika, ale uvidime, jak to za par let bude.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam