• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    AXTHEB: to by sis musel koupit auto bez baterky a tu si leasovat.. no anebo s baterkou, ale potom by musel existovat financni kompenzacni system, protoze ti cou budou mit vyjezdenou baterku si prijednou pro kapacitnejsi a tobe se tam budou hromadit bateriebs nizkou kapacitou a jenom sem tam prijede zoufalec, ktery nema cas, vymeni svoji "novou" baterku za baterku "overenou provozem".
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PES: Pokud bude výměna drahá, bude stanic relativně málo, tj. na každé bude hodně baterek. Nebude problém ti dát nějakou o podobné kapacitě.
    PES
    PES --- ---
    AXTHEB: no určitě... byť by to znamenalo (pro poskytovatele) držet haldu baterií různých zbylých kapacit... jo, pro ekologii všechno... (logistická noční můra)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PES: Hele, kapacita baterky je pomněrně snadno měřitelná věc. Pokud by byla výměna drahá, pak by asi nebyl pro poskytovatele problém zařídit to tak, abys dostal baterku o podobné kapacitě. Pokud by byla levná, tak by tě to prostě netrápilo.
    Navíc už po pár letech bys dostával baterky o vyšší kapacitě než sis koupil v autě, protože to je parametr, který s časem přirozeně poroste obnovou zásoby/energetické hustoty baterek.
    Už dneska není v Evropě nic jako "nedojel dostatčně daleko", na nějakou rychlonabíječku/swap dojedeš vždycky.
    Baterky bys mohl dobíjet v čase, kdy je elektřina levná (a v době, kdy je drahá, by se zas mohla prodávat do sítě), takže by se mohlo klidně stát, že by nabitá vyměněná baterka stála míň, než nabití na nabíjčce.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    PES
    PES --- ---
    AXTHEB: to právě nebylo - by na ni nedojel dostatečně daleko a kolik by se platilo i za výměnu (plus za kWh)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    DZODZO: Což by ti bylo úplně jedno, protože bys ji za chvíli zase vyměnil za jinou.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    E2E4: aha, kecam, v 70. letech paletak, az v 80. letech baterky na koleckach. :)

    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KAERO: to by sa ten startup musel hafo vypracovat, aby vybudoval infra minimalne po celej zemi, aby si pohodlne nabil na kazdom rohu
    KAERO
    KAERO --- ---
    DZODZO: u tech to fungovalo tak, ze baterka byla vlastnena tou firmou, a clovek si ji jen pronajimal. takze firma garantovala i kvalitu baterie.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ja by som o to nemal zaujem ani dnes, dostat na vymenu nejaku vymlatenu baterku co sa nabijala iba na rychlonabijackach :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    E2E4: a nejaky izraelsky startup to zkousel cca 10 let zpatky. vymena baterky byla zespodu jak na tom tesla videu. ale startup zkrachoval protoze o to byl maly zajem, tehdy elektromobilita jeste tak nefrcela.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DZODZO: tohle už vyřešil mercedes když experimentoval s elektromobily po druhým ropným šoku, výměnná baterie byla na kolečkách. :)
    PER2
    PER2 --- ---
    JARDABEREZA: treba neco takovyhleho? (:
    Tesla Model S | Full Battery Swap Event
    https://youtu.be/H5V0vL3nnHY
    PES
    PES --- ---
    JARDABEREZA: moc, je to moc zakryté (musí, aby to nebylo na ráně) a kvůli těžišti hodně dole v podvozku, tj. zespod odolný kryt, shora bez rozebrání interiéru také prakticky nepřístupné s navíc pro optimální vyplnění místa to není příliš pravidelně hranolovité tvarem. Bohužel, dokud to úložiště těch 50-100kWh energie nebude velké dohromady jak řekněme 4 klasické autobaterie, tak s výměnami nejspíš smolíček
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SATAI: o snizenym dosahu uctu podporujicich ukrajinu reportovaly nafo ucty minimalne na jare2023. na to byla nasazena kampan "boost 75x", tzn. like & rt & reply. spousta krasnej memu z toho vznikla, ale mam dojem, ze to vysumelo, protoze to na tw nerfli
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    JARDABEREZA: cinani to planovali nebo delaj. Tusim Nio.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JARDABEREZA: enjoy prehadzovat nejakych 75 kWh baterii, ked ti na rychlonabijacke staci bez potu na cele dat za 20 minut kafe a ides dalej
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam