• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    PES
    PES --- ---
    YMLADRIS: při jednom z testování podlehla kremaci celá posádka - konkrétně Apollo 1 - na startovací rampě, když od zkratu začalo hořet v kyslíkem nadopované atmosféře.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MAWERICK: mam nekde stazenej dokument, kde popisovali prubeh vyvoje raket a zaznelo tam, ze dve rakety explodovaly nekdy v zacatcich celeho projektu. Mozna nekdo bude mit vice informaci. Saturn V nevybuchl urcite zadny, pouze doslo k dvema vaznym incidentum, z toho jeden smrtelny pro celou posadku (Apollo 1)
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    ale co teda vybuchovalo rado a casto tak byla N-1 :)
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    YMLADRIS: Jestli se nepletu tak S-V nevybuchl nikdy... Jediný co vybuchovalo byly motory při vývoji kvůli problémům s nerovnoměrnym spalováním
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    YMLADRIS: afaik dve
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KAERO: to jsem se právě chtěla zeptat, kolikrát vybuchla raketa než přistáli na měsíci
    CHAOS_RK
    CHAOS_RK --- ---
    no v 7:06 se objevi imo unik kysliku - celou dobu letu do tohodle momentu ukazatele LOX a CH4 ukazuji vic LOX, ale pak LOX zacne ubyvat rychlejc... takze tim padem by nebylo dost "paliva" k dosazeni rychlosti, co by potrebovali aby doleteli k Havaji, tak odpalili FTS
    PER2
    PER2 --- ---
    PES: dnes by polovina americanu pochodovala v ulicich, aby se nic takovyho nefinancovalo :D
    PES
    PES --- ---
    PER2: jenže tehdy byli v USA ještě posraní ze Sputniku (tedy z toho jak je Rusové předběhli) a tak do toho sypali prachy horem spodem...
    ...dnes by to bylo možná tak kdyby USA hrozilo, že je zase někdo předběhne s megaraketou, ale to Rus zrovna moc nebude, ale zase taková Čína... kdo ví...
    PER2
    PER2 --- ---
    KAERO: sem se ted zasnil, kde by starship uz dnes byla, kdyby to byl narodni program s financovanim jako saturn (:
    KAERO
    KAERO --- ---
    ONDRA_99: jo, ja to opominul jen proto, ze par lidi tu ma dojem ze to byl neuspech, a naprosto ignoruji historii, kterouzto jsem chtel pripomenout.

    Je dobre se podivat jak silene rychly byl vyvoj S-V. Kdyz zacali s vyvojem, tak letel sputnik, a von Braun pracoval na Juno-I, ktera mela nosnost 11 kg. Za deset let meli S-V s nosnosti ~53 tun. Me to porad prijde jako neskutecne tempo, a bylo to tempo plne vybuchlych testovacich raket. Podobne jako dnes SpaceX.

    Chtit, aby nejvetsi raketa na svete pri druhem testu splnila vsechny cile, kdyz obvykly raketovy vyvoj je serie vybuchu, je proste maly vhled do historie kosmonautiky.

    2019 letel Starhopper, 4 roky pote mame Starship skoro na orbite.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TOXICMAN: protože beton je levnější rakety, žejo :-)
    elon to vymyslel naprosto blbě, nebo jakej šaman to byl, takže nedělejme z přežití rampy úspěch, to mělo bejt od začátku projektově vyřešený. ale zas oceňuju tu agilitu, když se ukáže, že to je nahovno, tak se do toho rychle napumpujou peníze. je to vážně originální způsob vývoje,
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    OMNIHASH: Asi uplne nechapu. Pred SpaceX jedine co se umelo vratit a dalo se znovu pouzit (sic ne uplne levne) byl Shuttle. Ale i ten toho bez moznosti pouziti mel hodne.

    Za me mas nekolik urovni u raket, kazda vic narocna:
    - lvl 1 => umis opustit na chvili atmosferu (tam je napr. Blue Origin)
    - lvl 2 => dostanes naklad na orbitu (tam je napr. ULA)
    - lvl 3 => dostanes naklad na orbitu a cast rakety dokazes znovu pouzit (tam je aktualne pouze SpaceX)
    - lvl 4 => dostanes naklad na orbitu a celou raketu znovu pouzijes (to ted SpaceX zkousi)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    PALEONTOLOG: je taky dobrý vědět, že samotný Launch Complex 39 se budoval asi 3 roky
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KAERO: přesně ten saturn-V je příklad, kde měli s raketou podobný nosnosti dobrej příklad, jak založit rampu. ale když je natankovaná loď při startu levnější než beton, tak to samozřejmě není potřeba řešit :-)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ONDRA_99: opět se budu opakovat, ale vše po cestě zahodit většinou nezahrnuje celou raketu...
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    KAERO: Neopomijel bych i rozdil narocnosti toho cile. Pokud by cil u Starship byl totozny s tim co ma SLS. To znamena donest naklad nahoru a vse po ceste zahodit. Tak si myslim ze uz to maji ted hotove. Rozdil je v tom ze narozdil od vsech ostatnich firem se oni pokouseji vejit do tak uzkeho marginu efektivity aby zbylo palivo i na to ze to dokaze cele zpet pristat. Je v podstate smesny ze nekdo porovnava vyvoj jednorazoveho nosice s vyvojem Starship, to je uplne jina liga obtiznosti.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    @elonmusk
    Starship Flight 3 hardware should be ready to fly in 3 to 4 weeks. There are three ships in final production in the high bay (as can be seen from the highway).

    Tady je třeba číst například 6-8týdnů :D Ale třeba nás překvapí
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    PATISLAV: Myslím, že to není zrovna SpaceX, na kterém časově visí zpoždění v oné "budoucnosti kosmonautiky". Ostatní účastníci nejdou také zrovna podle plánu.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    PATISLAV: NASA se pro ně rozhodla a musí vědět, že fungují úplně jinak... mimojiné proto jsou taky ve finále úspěšní v kompletně nových věcech.
    Žádné "Failure is not an option" , ale "Fail fast" a "If things are not failing, you are not innovating enough."

    Tyvole, znevěrohodnit a zničit celý program si může NASA sama s jejich astronomickými výdaji na jeden jediný start SLS...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam