• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: a naopak Západ (Sierra Nevada atd.) kopce a opět často řídké osídlení (mimo měst), kde vykrývat každé údolí (pokud už tam seženeš elektřinu) je horší než třeba Alpy (akorát plošně tak obrazně 100x větší).
    Tam je StarLink (samo mimo úzké hluboké údolí s prd výhledem na družice) pro ně super broadband.
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: na tom Středozápadě nemáš většinou ani žádné vhodné kopce a když už alespoň malý brdek (u nás bys to nepovažoval ani za malou terénní vlnu), tak zase bez napájení.
    Kvůli zakřivení Země a horizontu ty mikrovlnné spoje (myšleno ty páření kapacitní, protože stejně tam jinak než bod-bod nic moc neprotáhneš), i kdybys je dal k zákazníkovi jako retranslaci, tak bez stožáru prd dosah.

    Z hlediska Internetu a levných technologií (WiFi) fakt krajina "na prd" - samo pro operátory na vykrytí rádio/TV skvělé (jedna věž uprostřed státu pokryje prakticky celý), pro mobilky telefony také docela super (děláš velké buňky, takže těch věží nepotřebuješ tolik, což pro běžný provoz nevadí, ale hodit do toho broadband na 4G/5G už znamená zase zahustit věže a leze to do nákladů udržovat + napojit na elektro) + jako bonus sem tam něco "přeladí" tornádo...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAKROUSEK: no ale to, co měli přes stacionární družice, se se Starlinkem asi moc srovnávat nedá... jako jo, nějaká poptávka po satelitním internetu asi je a bude, ale není to z řad těch 2 miliard, kteří nemají přístup k Internetu vůbec...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: Na palubach uz internety vetsinou maji. Teda hlavne ty vetsi aerolinky, nikoli lowcosty.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CRAZY_IVAN: tak zrovna v Americe je asi cena kvalifikované pracovní síly trochu vyšší a ty levné bezdráty tam tím pádem nebudou tak úplně levné. A tím pádem tomu Starlink může konkurovat... je to nakonec jen forma trochu vyššího nájmu za vhodnější lokalitu pro bezdrátové AP, nic víc...

    Ale v obecné rovině, když srovnatelnou technologii dáš na hodně vysoký kopec, tak tě to ve většině zemí vyjde levněj a nebo při stejných nákladech dosáhneš stejné propustnosti. ta poptávka se nakonec nějak stabilizuje, i když nepopírám, že třeba poptávka po Internetu na palubách dopravních letadel bude asi celkem obrovská...
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    DZODZO: takže zahýbat ještě neumí...
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    Navíc kapacita těch satelitů bude narůstat (už teď myslim stávající mají vyšší než ty první) a cena vynášení by se taky měla snižovat. Cena koncového zařízení se taky snižuje. V tomhle jsem docela optimistickej.
    PES
    PES --- ---
    JARDABEREZA: platit to bude (vzhledem k satelitu) jako jeden uživatel, byť třeba s vyšší cenou za kapacitu, takže je otázkou, zda to počítat jako 1 anebo 100.

    Rychlost - samo, ale agregaci známe i u nás už od dob úsvitu Internetu, snad žádný ISP nemá takovou konektivitu jako je součet jím prodaných rychlostí/tarifů dohromady...
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    XCHAOS: Tam hodně záleží jak se to vyvine a jak to chceme počítat. Určitě si nemyslím, že by 100 baráků v Nigérii by mělo 100 antén. Ale třeba by mohla být jedna a ten člověk bude přeprodávat internet dál a pak to nebude tolik drahý. Bude to pomalý, ale bude to tam. A tohle já bych počítal jako 100 uživatelů. Taky proto jsem psal, že životní úroveň se zlepšuje... dnes mobily nemají, ale za pár let se to změní. Nepotřebuješ ani připojení k elektrické síti. Když chodím s batohem tak mám powerbanku za cca 400 Kč a solární panel za 10$ co váží 125 gramů a za jeden letní den dobiju celý mobil. Pár týdnů zpět jsem byl v Thajsku v pralese a vesničani měli solární panely celkem běžně. A tohle se taky za pár let zlepší.
    PES
    PES --- ---
    SUMAC: v CLR to ovšem také dělají proto, aby se bez toho právě prakticky nic ani udělat nedalo a populace byla pod kontrolou...
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    CRAZY_IVAN: jo jeste jsem zapomnel na Pakistan a Banglades, vschno potencialne mista kde s nebavime o bohem zapomenutych vesnicich, ale o milionovych slumech na rozloze Zizkova primo v cetru zeme.. Zalezi jak moc restriktivne se k tomu postavi tamni vlady, v CLR to vyresili uz davno tak, ze cela populace vcetne nejvetsich der v Tibetu a Ujgursku maji uz ted internet v mobilu, pouzivaj to pravidelne i babicky na venkove pac se bez toho neda udelat uz pomalu nic, ani koupit zelenina na trznici.
    PES
    PES --- ---
    CRAZY_IVAN: tak oni by měli někteří vidět a zažít ten americký venkov ve "fly-by states", tam sice obvykle mají elektrickou soustavu, ale tahat tam Internet kabelem dost nereálné (na xDSL je to moc daleko, takže po tel. linkách prd rychlost, na optiku zase často i kilometry - doslova - mezi klienty)...
    ...stejně tak "divoký západ" (hory v západní části kontinentu) - tam nejen kabel, ale i rádio (propagace signálu v terénu) je problém.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    SUMAC: ano, tohle bylo pro kontext. Myšleno tak, že ani ve vyspělém státě je budování infrastruktury problém. Cena technologie půjde dolů (už teď ta cena terminálů je jinde než na začátku) a časem půjde určitě i měsíční tarif dolů. Takže je to jen otázka času, kdy se prostě na internet složí jedna vesnice. A stane se to spíš než taháním kabelů po zemi.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    CRAZY_IVAN: USA ale neudela 2.9 miliary lidi, tohle je prevazne Indie a Indonesie/Malajsie plus huste zalidnene casti Afriky, kde to zije vsechno ve slumech kolem velkych mest.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    (to jen pro kontext, že i v bohaté zemi je to problém)
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    XCHAOS: Unfortunately, 22.3 percent of Americans in rural areas and 27.7 percent of Americans in Tribal lands lack coverage from fixed terrestrial 25/3 Mbps broadband, as compared to only 1.5 percent of Americans in urban areas, according to a recent report by the Federal Communications Commission.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JARDABEREZA: ano, zajímavý graf, neznal jsem. Ale většina z těch 2 miliard nežije v nějakých odlehlých lokalitách. To může být i v hustě zalidněných částech světa, kde ale lidi nemaj peníze na vlastní terminál (ani na mobil, natož notebook) a nebo na měsíční paušál. Nebo nemají stabilní dodávky elektřiny (někteří z nich). Pokud jsou na tom takhle, tak řešením není ultradrahý satelitní internet s poměrně vysokým paušálem, ale spíš nějaké komunitní wi-fi a lepší redistribuce secondhand počítačů a mobilů. Tím nezpochybňuju užitečnost satelitního internetu, ale cenové relace budou vždycky takové, že dostupnou kapacitu vykoupí boháči na jachtách, aby přes to gamesili nebo čuměli na internetovou televizi a youtube, a v těch zapadlých vesnicích vždycky bude řešením spíš nějaký levný místní bezdrát, který nakonec na jednu broadbandovou linku za pár dolarů měsíčně pověsí tisíce koncáků...
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    KOUDY: Ten market má pořád potenciál 2 940 000 000 lidí. Já si zase říkám, proč tahat kabel do každé menší vesnice... mohli by mít ve vesnici celphone tower se starlink terminálem a věž by to přesdílela jako mobilní signál/internet všem v dosahu. Bude to pomalé, ale bude to tam. 40 % populace pořád ještě bydlí na vesnicích (celosvětově)

    V minitaturní Evropě, kde máme dobrou infrastrukturu k tomu není moc důvod, ale všechny kontinenty nejsou stejné. Já bych se představil tak půl miliardy o dekádu později.

    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Tak tohle bude dobry v nejakejch remote lokalitach..na jachtach..zaoceanskejch lodich apod..Nerekl bych ze to vyuzije vic nez treba 50 milionu lidi na planete. Ted jsme snad nekde kolem 2 milionu aktivnich uzivatelu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam