• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    PES
    PES --- ---
    PES: takže tzv. "early-adopters" si mohli (někde ještě stále mohou) slíznout tu smetanu úlev (dotace na EV, úlevy v parkování, preferenčních pruzích, dálničních poplatků), ale jak se to více rozšíří, tak ŠMIK! a budete platit za každý km (tj. sledovat minimálně km průběh - aneb bonz-elektronika auta to napráší za Vás) a budete platit i kdybyste dobíjeli z vlastní fotovoltaiky (nebo si třeba šlapali na dynamo ;-))...

    ...stejně to časem dopadne s FVE panely (podobně jako by to nejraději u náš časem i se studnami), dovolil jsi si zajistit si alespoň částečnou soběstačnost? Tak šup, zdaníme!
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: však naprosto v pořádku, asfalt se sám nevyleje...já neřídím, ale kouřím, a vidím, jak jsou jakýkoliv snahy o přesun do míň finančně náročnějších kuřáckejch oblastí hnedka státem mitigovány. Trvalo přesně rok, co se rozjely vapíky, než zdanili e-liquidy a všechny tyhle jakožecíga.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: už se stalo...

    Island zavedl "spotřební" daň na elektromobily, řidiči zaplatí 1 Kč za každý ujetý km | Svět mobilně
    https://www.svetmobilne.cz/island-zavedl-spotrebni-dan-na-elektromobily-ridici-zaplati-1-kc-za-kazdy-ujety-km/8606
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    MAKROUSEK: no to je blbost :)

    Boti jsou mnohem vetsi problen ve hrach, nez na socialnich sitich a vyvojari se proti nim snazi bojovat vsemi prostredky. Napriklad wow. Banuji ucty v hodnote 15 dolaru + cas na levleni jak na bezicim pasu a boty to nezpomalilo, naopak. Bot farmari jen navysili vykon a vytvorili vic botu, aby pokryli ztratu.

    Miliony rocne? Kdo si myslis, ze to provozuje? Nakej honzik co chodi na stredni, ze sklepa svy matky samozivitelky? Eh :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KOUDY: jak to radši narval jenom na nový, aby nemusel reportovat ztrátu 80% uživatelský základny :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    SEJDA: mno, jestli věříš tomu, že výše daní nějak koreluje s výkonem zdravotnictví nebo vlastně čímkoliv, mám pro tebe špatný zprávy!
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    OTAVA: To by byly miliony korun rocne, to se nevyplati. Ostatne stejne by se vyresil emailovy spam, kdyby byla vule vymyslet "znamky" za 0.001 centu za email.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    KOUDY: spameri to započatou do nákladů a nic se nezmění?
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    SEJDA: jj. Konec uctu s kocickama na profilovce. Snad to brzo Mark zase okopci :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KOUDY: svoboda slova uz za dolar :)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    No konecne :)

    SEJDA
    SEJDA --- ---
    OMNIHASH: teoreticky maji EV pozitivni efekt na zdravi a cistotou, takze budou nizsi naklady ve zdravotnictvi i pro samospravy .. kdo vi, jak se to s danemi vyvrbi, jestli pujdeme cestou "stocneho", tj. jezdis = platis, anebo "vodneho", tj. spotrebovavas elektrinu (vyrabis z vlasnich FVE) = platis, nebo obojiho ;)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    SEJDA: mno na to bych se moc neupíral, 50% ceny pohonných hmot jsou daně a ty stát bude chtít vybrat tak jako tak. Jakmile přejdeme hromadně na elektroauta, vymyslí, jak je z řidičů vymlátit jinak.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PES: do Ska davaju NMC/NCA, predpokladam ze nejake LFP pre model 3 bude trochu lacnejsie (pravda aj mensia kapacita)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    QWWERTY: ano mas pravdu, mne slo jenom o porovnani ceny penez. Klidne si to prepocitej na vymeny motorovych oleju a filtru ;)
    Cele to komplikuje i odhad budoucich cen, zatimco cena noveho fosilniho auta roste, u elektromobilu jde spise dolu. Dokonce je mozne, ze s casem bude vymena baterie stat mene. Zatimco je vice nez jiste, ze cena plne nadrze dlouhodobe poroste.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    SEJDA: moji pointou ze michas capex (kupuju auto nebo jeho dily) a opex (kupuju PHM - benzin, naftu, LPG, kWh)
    (capex/opex mozna nejsou nejvhodnejsi pojmy, ale snad dostatecne ilustruji co myslim)

    je to stejna blbost, jako kdyz petrolheadi zacnou zapocitavat dodavatelsky retezec a vytahnou elektroauta vs uhelny elektrarny, aniz by se sami zamysleli nad naklady/znecistenim zpracovani ropy
    PES
    PES --- ---
    SEJDA: Tak máš to "výměnu nádrže" a nikoliv obsahu...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    QWWERTY: neporovnavam "vyhodnost" ale cenu penez. Nakonec "vyhodnost" nejde porovnat do detailu. Jak treba zpenezis "libi se mi" anebo "prestiznejsi", "setrnejsi k mym nervum", "partner/-ka uz manual ridit nechce" atp.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    SEJDA: pokud chces pocitat PHM, tak by jsi k te baterce mel pocitat i kWh na stejnou vzdalenost, ne?
    pokud dobiji zamestnavatel, tak asi ne ... pokud doma ze solaru, tak ty se taky nezhmotnily zdarma
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PES: 1/4 mega mas neco jako 6250 litru benzinu pri cene 40 Kc/l .. no pri 6,5 l/100 km neco jako 100 000 km .. jenom za benzin bez DPH
    Na auto ti toho moc nezbyde .. mozna nejaky 20 let vrak? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam