• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    KAERO: a to posilani lidi je kde. Posilat smeti do vesmiru umi kazdej druhej
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: no co máš

    - rakety - problém paliva
    - vypouštění z letadel/nosičů - viz. rakety, jen rozloží část problému s palivem
    - lineární akcelerátory - problém kde je dát, mít je dost dlouhé (pro případ křehkého nákladu typu lidé), řešit vakuum v trubici a finální uzávěr při vypouštění do atmosféry apod...
    - orbitální výtah - nejsou materiály na vertikálu, pro stabilizaci potřebuje prstenec na orbitě
    - antigravitace - zatím scifi
    - teleportace/transportér - ještě větší scifi
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    OMNIHASH: Jj, vypousteni ze stratosferickejch letadel, orbitalni vytah, takoveto orbitalni svihadlo atd. ano, to jsou teoreticke alternativy pro rakety. Bude muset prijit asi nejaky dalsi Elon co to rozlouskne.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PETER_PAN: rakety nejsou na cesty ze Země nijak dobrý, jenom to bylo jediný praktický řešení. 90% objemu paliva je zoufale neekonomickej systém, a kdo první příjde s něčím lepším, vyhraje o několik lig. Anitgravitace je sci-fi buzzword, já se bavím o reálnej postavitelnejch řešeních nefungujících na unobtanium.
    PES
    PES --- ---
    MAWERICK: neuč orla létat - tohle jsem četl už jako malý všechno ;-)
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    PES: Zrovna orbitální výtah je pro zemi mě úplně dobrý řešení. Aspoň ne v té klasické clarkovske/tsiolokovskeho podobe...
    Ale ukotvení na orbital ring to ugh je jiné kafe :)

    Opět doporučím Isaaca Arthura... Má na tohle téma několik videí kde rozebírá různé formy...
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    OMNIHASH: To si prave myslim ze nenastane. At je Elon jakykoliv, par zobecneni ktere uvadel a uvadel je verejne jako prvni - jsou platny a v nejake podobe prejimany v oboru.

    - Treba mnou zminovany system hodnoceni baterii (1-5) vzhledem k pripravenosti do vyroby: [PETER_PAN @ ENERGIE - ALTERNATIVNÍ ZDROJE - BUDOUCÍ ZDROJE ENERGIE]
    - Nebo ze vrtulova elektricka letadla davaji smysl uvazovat od energeticke hustoty clanku 400+ Wh/kg
    - Nebo (a tim reaguji na tvuj post) ze elektricke bude vsechno kromne raket. Jako take bych si pral nejakou antigravitaci, ale obavam se ze tohle hned tak nebude (ve srovnani s tim jak hned bude treba prvni zakladna na marsu)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    KAERO: jo plus máme clr a už I indii co si modifikovala ruskou techniku na pilotovane lety plus státy jako UAE a Saudi s vlastní kometcnimi i vědeckou aktivitou. Pokrok to určitě je.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: těch možností jsou mraky a zrovna solární výtah nějak extrémně super není, rozhodně ne pro první generace. To spíš různy fakt dlouhý lineární urychlovače.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: jedině pravý Orbitální výtah (A.C.Clarke) anebo (anti)gravitační motory...
    ...to první bych možná v nějaké relativně vzdálenější budoucnosti asi připustil (nanomateriály superpevné - prostě ten ACC to předpověděl celkem realisticky), na to druhé to (v rámci fyzikálního modelu a výsledků experimentů) zatím nevypadá ani náhodou (samo, může se povést, že nějaký "blbec co nevěděl, že to nejde" náhodou zakopne o antigravitaci - ale to spíš bude dřív v běžném komerčním provozu ta fůze)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KAERO: pokrok bude, až se přesuneme od chemickejch raket k nějaký smyslupnější metodě, tohle je furt jenom takový šolíchání na mělčině, akorát sme hrdě odložili nafukovací rukávky...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    KAERO: Tohle se nelibi uzivateli von_gilotyn!
    KAERO
    KAERO --- ---
    Pokrok v kosmonautice? 15 let zpatky si vetsina tukala na celo co ze to je za nesmysl pristavat s raketou zpatky na kosmodrom.
    Pokrok v kosmonautice? Dneska je soukromych firem co stavi rakety jak hub po desti.
    Pokrok v kosmonautice? Rekord v poctu lidi na obezne draze najednou roste.
    Pokrok v kosmonautice? Vyslat malou sondu si dneska muze dovolit kazdy obcan vyspelejsich zemi.
    Pokrok v kosmonautice? Soukrome firmy posilaji sondy na mesic, kdo to kdy slysel!
    Pokrok v kosmonautice? Soukrome firmy stavi vlastni stanici na obezne draze.
    Pokrok v kosmonautice? Pocet druzic na obezne draze roste doslova raketovou rychlosti.
    Pokrok v kosmonautice mozna neni tak rychly, jak si nekteri maluji po precteni nejakeho scifi, ale je naprosto zretelny. A hlavne vesmir se komercionalizuje.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    VON_GILOTINE: zájem se prostě více upnul na výzkum pomocí sond, robotů, dalekohledů, detektorů a jiných udělátorů...
    ale ono to přijde
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    VON_GILOTINE: Raketoplanyt byla nejaka etapa, pro sve obdobi dobra, ale prekonana. MIR byl experiment ktery svuj ukol splnil.
    ISS se pouziva intenzivne a je tim hlavnim co umoznuje kontinualni vyvoj v kosmonautice (vc. treninkovych veci, udrzovani toho know-how) a s tim upgradem za posledni roky tam jdou delat dalsi a hodnotnejsi experimenty. Ale, je to zase experimentalni platforma bez jejichz poznatku by treba budouci zakladna na mesici nebyla mozna atd. (resp. by nektere veci musel objevovat).
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KOUDY: afaik bylo jádro sporu v tom, že si Elon nějakejma kličkama zajistil nepoměrně víc hlasovacích práv, než kolik má akcií, a tyhle bonusy přes ně tlačí na sílu... ale vím kulový o problémech investičních bankéřů v pozdním kapitalismu...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    JIMIQ: jako ze svym tweetem zaridil aby se prodalo 2 miliony tesel rocne a postavilo se pet gigafactories po svete? Zajimava hypoteza..:)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    a nebo prostě Elon podváděl a zaváděl a soud to správně vyhodnotil, že na ten bonus nemá nárok...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    JIMIQ: Asi byl investor nasrany ze za svoji investici vydelal jen stonasobek..a nebo chudak shortoval..tak se rozhodl chudakovi Elonkovi pomstit!
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    To má Elon z toho, jaký vymejšlí kraviny, aby nemusil platit i ostatním zúčastněnejm. Kdyby si neprodal 80% firmy, může vypsat dividendy, přihrát si ty prachy tak jako tak a je v klidu, ale ne, to by přišli k lizu i ostatní a on by místo slovenskýho rozpočtu dostal jenom bulharskej...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam