• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    KAERO
    KAERO --- ---
    PATISLAV: opravdu? Ars Technica z 2016 cituje Muska ze nova raketa (tehda ITS) bude mit nosnost 100 tun:
    Elon Musk scales up his ambitions, considering going “well beyond” Mars | Ars Technica
    https://web.archive.org/web/20160920000810/http://arstechnica.com/science/2016/09/spacexs-interplanetary-transport-system-will-go-well-beyond-mars/
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    DZODZO: tak nosnost té rakety byla nejdřív udávaná 300 tun a postupně s tím klesali. Poslední pokles na 150 jsem, přiznám se, prošvihl :)
    LEGI
    LEGI --- ---
    LEGI: jinak pro pořádek, Xko zatím nahlášení nevypořádalo.
    stay tuned.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PATISLAV: kde si dosiel na tych 200 na orbit? reusable ci expendable?

Reusable Configuration: Starship's maximum payload capacity to Low Earth Orbit (LEO) when fully reusable is around 150 metric tons.

Expendable Configuration: If Starship is used in an expendable mode, where neither the booster nor the ship is recovered, the maximum payload capacity can increase significantly. It is estimated to be around 250 to 300 tons to orbit.
    PER2
    PER2 --- ---
    PATISLAV: perilepis na bok par F9 a udelas z toho starship heavy :p
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    SEJDA: to jednou je hodně daleko. Momentálně je vnitřek lodi naprosto nepoužitelný pro posádku, při sestupu se cargo prostor rozpaluje do běla, nemaj tam podporu života, nic. Kromě toho nejsou schopni vyvézt víc než banán na velmi nízkou orbitu. Jak chtěj vynést 200 tun na vysokou? Daj tam někam dvojnásobek paliva? Kam?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: tak jestli nElon s cenama nekecá, za ten půlmilion si do vesmíru zaletím rád...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PES: ja se taky ptam, co by se stalo, az jednou Starship ziska certifikaci na lety s posadkou a posadka zemre.
    Co kdyz se to stane uz "ted" na Mesici?
    "Svolavacka", oprava "drobne chybky" a bussiness as usual?
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    PES: Jednou to bylo tenhle rok..pamatujes si na dobu jak jsme vsichni jasali kdyz pristal prvni stupen falcona? Kdy to bylo? 2015? Ani ne deset let zpatky..a kolik letos pristalo prvnich stupnu falconu?..Fast forwardni si do roku 2030 a chopsticks budou chytat 5 prvnich stupnu starshipu mesicne :)
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    OMNIHASH: Ty nožičky by s sebou musel vláčet ten nosič, a musel by s nimi přistávat mimo startovací rampu. Kvůli hmotnosti a masivnosti by vážily pravděpodobně několik tun každá, tím pádem klesá užitečný náklad. Chopsticks jsou jako kdyby "nožičky", které ale zůstávají na zemi, a navíc díky nim přistáváš přesně tam, odkud startuješ, takže teoreticky můžeš "hned" natankovat a startovat znovu.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: já mám dost obavy, že to už není jen o ceně, ale tak nějak opadla ta touha(?) po dobrodružství a překonávání hranic i s tím rizikem, že to bude stát někoho kejhák (samozřejmě souboj bloků představovaných kosmickými úspěchy US vs. RU také pominul a s ním i ta motivace, na to nenavázal žádný další otevřený souboj a-la US vs. CN apod.)...

...i když, paradoxně, proti tomu zase každý rok zmrzne či jinak zahyne dost "turistů" při šplhání se na Everest, který kdysi byl také výsadní destinací.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: v tomhle zase zafunguje ekonomika. Pokud Elon aspoň řádově splní, co slíbil o nákladech provozu ~200$/kg na LEO, tak se zbytek pořeší samospádem.To je procento ceny, co se platilo za raketoplány, a myslím si, že jestli toho dosáhne, tak se pár soukromejch orbitálních/měsíčních bází postaví.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PES: mas pravdu, SpaceX nam dela show ale dela z nas s tim tupce. Vyvoj Starship mohl stat uz 5 mld. USD, mozna se to vysplha k 10 mld. USD jako JWST. Kazdopadne stale je to nekde jinde nez byl program Apollo, ten byl 10x-30x vice.
    PES
    PES --- ---
    SEJDA: jj, já mám někdy spíš obavy, aby to nedopadlo jako s Měsícem - také jsme tam byli (už před 55 lety) - a pak dalších 51 let ... NIC (tedy až na pár sond/automatů)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Já se teda přiznám , že moc smysl těch chopsticks nepobírám, ale třeba to bude palivově výhodnější, než ty nožičky co maj teďka na falconech.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PES: chtel jsem napsat neco podobneho jako ty, ale pak mi doslo, ze i kdyby to SpaceX podelala a uz nikdy nic nezachytila. Ted uz vsichni vi, ze je to mozne, a byl by to set back mozna 5 mozna 10 let, ale uz to lidi nikdy nevzdaji, pokud se neukaze neco jineho jeste vice ekonomicky vyhodne.
    PES
    PES --- ---
    KOUDY: Bylo to zajímavé, ale bylo to jen jednou...
    ...zajímavé to bude, až začnou chytat prakticky každý booster (i když to tím pak zevšední a "zajímavými" se stanou jen výjimky = odklon boosteru při nějaké zjištěné anomálii anebo neúspěšné zachycení s následkem nějakého poškození rampy apod.)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    BBC World News named SpaceX’s Starship booster catch as one of the top science highlights of 2024
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam