• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: tak jestli nElon s cenama nekecá, za ten půlmilion si do vesmíru zaletím rád...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PES: ja se taky ptam, co by se stalo, az jednou Starship ziska certifikaci na lety s posadkou a posadka zemre.
    Co kdyz se to stane uz "ted" na Mesici?
    "Svolavacka", oprava "drobne chybky" a bussiness as usual?
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: já mám dost obavy, že to už není jen o ceně, ale tak nějak opadla ta touha(?) po dobrodružství a překonávání hranic i s tím rizikem, že to bude stát někoho kejhák (samozřejmě souboj bloků představovaných kosmickými úspěchy US vs. RU také pominul a s ním i ta motivace, na to nenavázal žádný další otevřený souboj a-la US vs. CN apod.)...

...i když, paradoxně, proti tomu zase každý rok zmrzne či jinak zahyne dost "turistů" při šplhání se na Everest, který kdysi byl také výsadní destinací.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: v tomhle zase zafunguje ekonomika. Pokud Elon aspoň řádově splní, co slíbil o nákladech provozu ~200$/kg na LEO, tak se zbytek pořeší samospádem.To je procento ceny, co se platilo za raketoplány, a myslím si, že jestli toho dosáhne, tak se pár soukromejch orbitálních/měsíčních bází postaví.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PES: mas pravdu, SpaceX nam dela show ale dela z nas s tim tupce. Vyvoj Starship mohl stat uz 5 mld. USD, mozna se to vysplha k 10 mld. USD jako JWST. Kazdopadne stale je to nekde jinde nez byl program Apollo, ten byl 10x-30x vice.
    PES
    PES --- ---
    SEJDA: jj, já mám někdy spíš obavy, aby to nedopadlo jako s Měsícem - také jsme tam byli (už před 55 lety) - a pak dalších 51 let ... NIC (tedy až na pár sond/automatů)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Já se teda přiznám , že moc smysl těch chopsticks nepobírám, ale třeba to bude palivově výhodnější, než ty nožičky co maj teďka na falconech.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PES: chtel jsem napsat neco podobneho jako ty, ale pak mi doslo, ze i kdyby to SpaceX podelala a uz nikdy nic nezachytila. Ted uz vsichni vi, ze je to mozne, a byl by to set back mozna 5 mozna 10 let, ale uz to lidi nikdy nevzdaji, pokud se neukaze neco jineho jeste vice ekonomicky vyhodne.
    PES
    PES --- ---
    KOUDY: Bylo to zajímavé, ale bylo to jen jednou...
    ...zajímavé to bude, až začnou chytat prakticky každý booster (i když to tím pak zevšední a "zajímavými" se stanou jen výjimky = odklon boosteru při nějaké zjištěné anomálii anebo neúspěšné zachycení s následkem nějakého poškození rampy apod.)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    BBC World News named SpaceX’s Starship booster catch as one of the top science highlights of 2024
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ALMAD: mno zatím to žádná vládní agentura není :) Tohle je daleko větší průšvih u Trumpa, co si tam zas natáhne všechny děcka, než u elona, kterýmu zbylo jedno pětiletý, co se dá použít jenom jako human shield...
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    OMNIHASH: Ve firme v pohode, ale tady se bavime o clenech rodiny na zasedani vládní agentury.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    OMNIHASH: dik, no tak to je potom jako Toyota :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    SEJDA: to máš přesně naopak, VW patří Proschům, momentálně jsou někde na 53% hlasovacích práv.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    OMNIHASH: Porshe je VW. Porshovi sice ve firme jsou ale vzdy je muze prehlasovat rada/predstavnstvo, tak aby nebyly poskozeni jini akcionari.
    PES
    PES --- ---
    KOUDY: Trhej, Rexi, trhej!!! ;-)))
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Zastava se Elona..na neeej!
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ALMAD: tady se musím Elona zastat, jeho nikdo nikam nezvolil.l, a mít rodinný členy ve vedení firem mi přijde normální, takový Porscheovi vládnou automobilce dodneška.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    KOUDY: Na tom me nejvic desi to treti. Stejne jako u Trumpa, podle me jeden ze znalu ze ti oligarchie uz najela az moc je, ze zvoleni cloveka do vlady automaticky znamena, ze tam sedi injeho rodina.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam