• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    NUSPHIR: robonurses tu mít budeme, akorát to budou imigranti z třetího světa. Furt platí, že na univerzálního robota potřebuješ víceméně plně funkční gAI, a s ní už budeme primárně řešit úplně jiný věci, ať už to bude startrek, nebo skynet.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    NUSPHIR: tak začalo to tímhle "...roboti jsou imho od reálné použitelnosti a užitečnosti fakt kousek..." co se týká humanoidních robotů, jinak se tedy omlouvám...

Jo za 20 let může být všechno jinak (o tom žádná), můj osobní tip ale je, že spíše půljdeme rozvojem robotů, které už dávno používáme. Místo robonurse věci ,které už používáme ale na jiný úrovni, co se týká jak pohodlí tak diagnostiky/léčby.

Co se týká psychologického rozměru, tam to jde na obě strany - vždyť se podívej, ukážeš (i tady) spoustě lidem robota, kterej se pohybuje jak C-3PO po mrtvici s prostřelenym břichem a první co lidi napadá je: terminátor, "už je to tady", jasný povstání robotů atd. Jenom to že má ten robot "lidskej rozměr" v těch lidech na prvním místě vyvolává panickej strach z konce světa - i když reálně nebezepčný nejsou.

Když ale před ně postavim "standardního" robota z linky, kterej je REÁLNĚ může zabít během vteřiny (a že už pár lidí zabily) tak je to jenonm další nástroj, nula strachu, trochu toho futura, zajímavý, ale porád je to pro ně trošku dražší šroubovák.
    NUSPHIR
    NUSPHIR --- ---
    ADAMIRA: Já beru tvoje vstupy jakožto insidera z oboru, jen mi přijde, že tu lidem vkládáš do úst ono "už jsme skoro tam". Já si to vůbec nemyslím, ale věřím, že třeba do deseti let už bude vyřešená jemná motorika a humanoidní roboti budou častějším zjevem. Ačkoli sám po nějakém domácím sluhovi netoužím a taky si myslím, že je to ohromně problematické kvůli variabilitě prostředí.

Vzhledem k demografické situaci na západě ale očekávám, že robonurses budou do 20 let nutnost a proto je taky budeme mít. Určitě by se to dalo řešit nějak nehumanoidně, ale vzhledem k psychologickému rozměru celé věci si myslím, že humanoidi nejsou slepá ulička.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    XCHAOS:
    "Svět se mění, bez ohledu na to, jestli si myslíš, že by se měnit měl nebo neměl."

Heled já mám spíš pocit, že moc nezvládáš udržet pozornost. Nevím kde bereš že nechci aby se svět měnil, svět se mění čím dál tím víc a co se týká technologií, tak se mění tak rychle, že stupeň "humanoidní robot" můžeme přeskočit (potažmo, nikdy nebyl co k čemu).

"Mám pocit, že nemáš vůbec žádnou představivost."

A tady se právě hrozně moc pleteš. Já právě tu představivost narozdíl od lidí, který si myslí že lidská práce se skládá z neustále dokola se opakujících jednoduchých pohybů v laboratorních podmínkách, mám v romhle směru docela dost, už proto že v oboru tak nějak pracuju a dokážu si představit všemožný REÁLNÝ situace. VŠECHNY činnosti, který veškerý firmy zabývající se výrobou humanoidních robotů (včetně Muska) předváděj na svých propagačních videích zvládne dekády stará robotická ruka 10x rychleji a přesněji.

Pokud chceme aby humanoidní robot nahradil ČLOVĚKA, musí úmět to co ČLOVĚK minimálně stejně efektnivně a minimálně za stejnou cenu.

Takže, co by mě například přesvědčilo, že "už jsme skoro tam", je (humanoidní) robot kterej dokáže stejně efektivně jako člověk řešit reálný situace. Jsem si jistej, že bych z fleku dokázal nasimulovat 100 věcí který zvládne 8 letý dítě ale pro hjumaniodního robota by to bylo totální a abolutní scifi.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    XCHAOS: Noo vzdyt na tom miliardy vydelavaji a meni se podle nich :)..Nvidia, OpenAI, Apple, Tesla, Meta apod :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADAMIRA: chci říct, že srovnáváš nesrovnatelné a tahle debata se nějak zacykluje. Mám pocit, že nemáš vůbec žádnou představivost. Svět se mění, bez ohledu na to, jestli si myslíš, že by se měnit měl nebo neměl.

Jiná věc je, že lidi jako Elon si myslej, že dokážou nějak vydělat na tom, jak se mění, nebo dokonce, že to mají pod kontrolou, ten směr, kterým se mění. Haha.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    XCHAOS: "to jsem se právě snažil vysvětlit, že tak úplně není. Vozítko na kolečkách nedosáhne na kliku, apod."

robot X/Y dosáhne tak daleko, jak je zkonstruovanej - to nemá s tím, zda je humanoidní nic společnýho

"no, do jisté míry je to o tom, jestli jsou v módě raketové motorky a rychlá akce, nebo vrtulky a záběry z různých úhlů a komunikace na dálku.... výhodu dronu proti raketě lze shrnout tak, že ti nafotí cíl do médií..."

Přiznám se že moc nechápu co tím chceš říct.

V modě jsou letadla/rakety který letí bžilionkrát rychleji a bžilionkrít vejš a maj bžilionkrát větší dolet než nejlepší dron.

XCHAOS: asi jsem tak nějak ztratil sílu se o tom přít, mám pocit že máš moc velkou představivost.

Dneska jsem si na Vás v práci vzpomněl. Upadlo mi takový víčko za stůl a potřeboval jsem ho vyndat (shodou náhod v naší robotické laboratoři :) ). Věc, která je pro člověka docela jednoduchá (pokud mu není sto a nemá zaseklý záda nebo 250 kg) a zabere cca 5 vteřin

Pro humanoidního robota dneška něco absolutně nesplnitelnýho.

A to je bych tak řekl se vším, předvádění robota na nějaké naprosto nesmyslné usecase, pro praxi absolutně nepoužitelný.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADAMIRA: jo, nech drona hlídat třeba ve sklepě... otázka počasí je zajímavá, dron to sice může občas odfouknout nebo namočit, ale robot taky na dešti zrezne. Uznávám, že to má dlouhou cestu, ale v podstatě point je, že robot si neotevře a nezavře dveře. Ale ono v jistý moment ty prostory, které by takto roboti hlídali, ztratí jakýkoliv smysl... takže to bude přechodné období a nová rovnováha se ustaví kolem něčeho jiného. (A taky možná budou humanoidní roboti méně otravně bzučet...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADAMIRA: to jsem se právě snažil vysvětlit, že tak úplně není. Vozítko na kolečkách nedosáhne na kliku, apod.

ADAMIRA: no, do jisté míry je to o tom, jestli jsou v módě raketové motorky a rychlá akce, nebo vrtulky a záběry z různých úhlů a komunikace na dálku.... výhodu dronu proti raketě lze shrnout tak, že ti nafotí cíl do médií...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Tahle diskuze mi trošku připomíná Muskovo onanování nad "swarms of drones" který bnudou ničit F35 :D

a ten dron by mohl bejt třeba raketovej, mohl by sám zaměřit to letadlo a dohant ho a sundat ho... a mohl by se jmenovat třeba.... Stinger :)))
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    MAWERICK: jedinej důvod proč se dělá robot humanoidní je image, thats it, nothing more...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    MAWERICK: "nebo tak aspon vypadaji na videjakch" jaký videa máš pls na mysli?

XCHAOS: cool idea, humanoidní robot co bude dělat hlídače a uvidí tam kam kamery nevidí :)

Mohl by ještě třeba lítat, dostat se do malejch prostor, bejt rychlej atp... A mohl by se jmenovat třeba .... Mavic... a mohl by stát třeba... 500 USD a vůbec by nemusel bejt humanoidní :D
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    XCHAOS:
    na prineseni/odneseni veci nebo otevreni dveri nemusi byt robot humanoidni... podivej se na ty BD psiky co vsechno umi... stejne tak muzou pobihat kolem domu s kamerou...

jedine dva duvody proc delat robota humanoidniho je "pohodli a klid lidi kolem" a pripadne prostredi ktery ma tolik neznamych ze nasazeni specializovanejsiho robota muze znamenat problem s tim ze si s necim v tom prostredi neporadi...

ale proti tomu druhemu "problemu" je celkem snadne reseni... proste tech robotu nasadis vic v souhre. a sance ze to bude jednodussi a levnejsi nez jeden univerzalni humanoidni je velika...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAWERICK: znovu zdůrazňuju, že robot, který je schopen imitovat skutečný člověčí interface s každodenní realitou... tedy otočit klíčem v zámku, odkódovat alarm, přinést nebo odnést věci, apod. je vlastně praktičtější, než robot, který umí metat kozelce po schodech. Svým způsobem dává větší smysl, než třeba nějaké kamerové systémy: robot, který jednou za den obejde budovu, získá daleko větší objem obrazového materiálu, než kamerový systém s mrtvými úhly, a bude pravděpodobně časem i jednodušší, než instalace toho kamerového systému.

Antropomorfní roboty bych nezatracoval, ale otázka je, abychom se neřítili do nějaké dystopické budoucnosti, kde pak nebude místo pro nás (pokud nebudeme vlastnit dost robotů...)
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    ADAMIRA: mysleno ve smyslu jsou blizko k pouziti napr jako pomocnici zachranych slozek a tak podobne. v mistech kde je pouziti humanoidniho robota smysluplny.
    Mysleno v tom smyslu ze BD roboti uz maji (nebo tak aspon vypadaji na videjakch) stabilitu, koordinaci a presnost na to aby treba prave pro ty hasice a tak podobne byli k necemu dobry.
    a ze jsou "kousek" myslim tak ze nebude trvat dlouho a nejakej fire dept (nebo nejaka jina podobna instituce) to fakt zkusi "naostro"...

to bude podle me ten rpvni krok... ten ista reel prijde tak den dva po tom :D :D (protoze mit doma utirace oken co nejak pomohl vyresit krizovou situaci je imho vic cool nez jen chytrej utirac oken) :)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    MAWERICK: a to nemyslím nějak zle, opravdu mě zajímá co k tomu ldii vede - třeba vidí něco co já ne
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    MAWERICK: Boston Dynamics jsou rozhodně dál než Optimus, ale co tě vede k tomu, že jsou k "užitečnosti" už kousek?

Protože pokud se bavíme o "užitečnosti" tak tam jsou pro použití v praxi jasně daný kritéria a to: "dokáže dělat lidskou práci levněji a efektivněji než člověk" - myslíš si že se tam blížíme?

Z toho co jsem zatím viděl (potažmo to, jak svůj pokrok v týhle záležitosti prezentujou výrobci) - ani omylem.

Ale ono to půjde poznat docela jednoduše, zda "tam" jsme, ona nám to ukáže docela jasně neviditelná ruka trhu, tzn. až OPAVDU* začnou humanoidní roboti efektivně nahrazovat lidi ve velkym měřítku.

IMHO další krok těhle firem bude to, že z toho udělaj takovej buržo produkt, kdy za to zaplatí nějaký influenceři/celebrity neuvěřitelný pálky a budou si moc udělat pár reeelů na insta jak to umí odnést prádlo a utřít okno, efektivita nula, insta +100 a cca 2 galony semene z každýho techbro :)

*tím myslím OPRAVDU nahrazovat, ne že si Elon udělá pětiminutový video jak optimus dokázal přendat kladivo z jednoho šuplíku do druhýho
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    KOUDY: Optimus je k hovnu =/= humanoidni robot je k hovnu:))

Takoví Boston Dynamics roboti jsou imho od reálné použitelnosti a užitečnosti fakt kousek...

Optimus? I don't think so...
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    KOUDY: Ano. Coz je komentar od seznamu, ne neco co rek jako vizi Jensen.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    ALMAD:

Čipy a výpočetní rozhraní od Nvidie přitom pohání i humanoidní roboty, které se ještě letos mají začít testovat i v domácnosti – jako třeba Neo Gamma od norského startupu 1X. Vlastní pokročilou AI, pomocí níž stroje pracují v páru, letos odhalil startup Figure. A k vidění je také nová verze obratného humanoida Atlas od Boston Dynamics, který se, stejně jako stroje od amerických firem Tesla či Agility Robotics, testuje v továrnách.

Humanoidní roboti míří do domácností. Jak si stojí Evropa, USA a Čína - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/tech-technologie-humanoidni-roboti-miri-do-domacnosti-jak-si-stoji-evropa-usa-a-cina-273343
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    KOUDY: Zatim nejsi, ale sem osobne dost zvedavej, co prinese pristi petiletka.

KOUDY: Sice nejsem ten kdo to rikal, ale zminuje tam neco Jensen o _humanoidnich_ robotech?
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    "optimusove jsou k hovnu, nikdo je pouzivat nebude - nyxaci 2025"

„Toto bude desetiletí robotiky. V této dekádě uvidíme roboty v domácnosti, uvidíme roboty v továrnách, budeme vídat roboty, jak nám budou všude možně pomáhat. A proto je toto desetiletí robotiky.“ I těmito slovy Jensen Huang, ředitel Nvidie, uvedl největší evropský startupový a technologický veletrh VivaTech 2025 v Paříži, který trval od 11. do 14. června.

Je tu desetiletí robotiky, řekl šéf Nvidie. Co ukázal veletrh VivaTech - Seznam Zprávy
    Je tu desetiletí robotiky, řekl šéf Nvidie. Co ukázal veletrh VivaTech - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/tech-technologie-dekada-robotiky-sef-nvidie-vystoupil-na-francouzskem-veletrhu-279313
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam