• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KOUDY: mas tam chybu: Gates nezije izolovane, vsechno co je, co ma, jeho rodina je v USA.
    Trump zakazal souslovi "klimaticka zmena". Gates toho jenom chytre vyuziva a smeruje pozornost na dalsi problemy planety & lidstva.
    Co si skutecne Gates mysli, se dozvime az po volbach.
    CEEFA
    CEEFA --- ---
    KOUDY: Jen jeste posledni vec, nez zas pujdu, ale jak presne tu nemame vyreseny zamestanecky akcie? Ja je teda uz nejakou dobu kazdej rok dostavam, prijde mi to docela vyreseny.. To jsou spis asi jen vymluvy tech spolecnosti, ktery se delit nechtej....
    Navic od letosniho roku u z.a. plati uz i v cz pravidlo no tax before cash, takze ja tam fakt problem nevidim
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    SMI: Vůbec netušim.

Technologicky možný to samozřejmě je, Mastodon jako niché síť funguje a Evropskejch instancí je dost i na univerzitní a podobný úrovni, jenže Mastodon je taky prostě pro normální lidi mizerně použitelnej a hlavně lidi co dělaj politickej marketing _chtěj_ síť co má amplifikační algoritmus pro engaging content. A myslim si že naboostrapovat novou sociální síť je skoro nemožný; všechny sítě co to zvládly buď ovládly nějaký nový médium, nebo udělali hostile compatibility a naboostrapovaly na existujícím sociálnim grafu (třeba FB na myspace, žejo).

Proto dneska všichni chtěj tvoje telefonní číslo na resitraci a chtěj přístup k telefonnímu adresáři, protože se snažej o boostrap přes tvoje reálný kontakty jako reálnou sociální síť, protože současný hráči maj moc právníků a moc graviatce, takže API neni otevřený a když se pokusíš o hostile compatibility přes třeba scraping, tak tě prostě usouděj.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    ALMAD: Ja ti rozbiju babovicky v tom, ze jakmile se do tech sluzeb registrujes, stejne jako treba do googlu, tak v terms and conditions odklikavas ze s tema tvejma datama ty sluzby muzou nakladat a je to opet tvoje svobodny rozhodnuti na tech socialnich sitich ktere jsou nekoho jineho...zadarmo byt..Nebo nebyt. Nikdo te do toho nenuti. Takze opet. Chapu monopol americkejch firem. Maj monopol protoze proste inovuji, maji lepsi investory i lepsi mozky ktere umi zaplatit. Rozumim EU ktera jim ten monopol chce tady trochu rozbit. Jak je ale videt, tak to ma efekt spise opacny a trpi tim zakaznici a uzivatele. Misto toho omezovat konkurenci by se EU mela snazit podporovat evropsky startupy a napady. Jit na to spis tim pravicovym zpusobem nez tim levicovym.
    SMI
    SMI --- ---
    chapu, ze tam dezolati nepujdou z principu, atd., ale jde mi o to, jestli to je technicky vubec proveditelne bez americkych datacenter...
    SMI
    SMI --- ---
    ALMAD: mohu se zeptat na Tvuj nazor na tohle? SMI, tedy, jestli je realne v blizke budoucnosti spustit evropskou socialni sit pro stratcom?
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    KOUDY: O soukromi uz jsme vsichni prisli s prichodem socialnich siti

Tohle je asi to kde se můžem rozejít. Já prostě nejsem takovej fatalista abych si myslel, že se máme dobrovolně odevzdat do americkýho digitálního protektorátu. Máme na víc.

Souhlas že chat control je průser na entou a sere mě neskutečně.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Rada EU schválila ve středu kompromisní verzi návrhu tzv. Chat Control. Z něj sice zmizelo povinné skenování komunikace, podle kritiků však hrozí, že "dobrovolné" detekce otevřou cestu k faktickému masovému sledování. Europoslankyně Markéta Gregorová z Pirátské strany varuje, že jde o "salámovou metodu", která jen posiluje tlak na plošné "šmírování" a ohrožuje šifrované služby.

Šmírovací Chat Control prošel. Gregorová varuje před nebezpečím "salámové metody" - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/evropsky-parlament/smirovaci-chat-control-prosel-gregorova-varuje-pred-nebezpec/r~a29a491ecac111f09a9dac1f6b220ee8/
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    ALMAD: Presne tak. Deti do 15 let at to maj vypnuty kvuli soukromi. Me je 40 a nepotrebuju aby ze me EU delala novorzene ktery se neumi rozhodnout co muze mit za soft ve svem telefonu a je potreba to rozhodnout za nej.

Meta brejle jsou skvela ukazka toho ze ti EU zakaze u produktu polovinu featur a pak schvali smirovaci chat control. O soukromi uz jsme vsichni prisli s prichodem socialnich siti. Neni potreba aby si EU po patnacti letech zacala hrat na policajta kterej nas musi chranit.
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    Hezký, konečně se člověk něco dozvídá.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    KOUDY: No protože já argumentuju tim, že některý z těch featur jsou vypnutý (krom malicious compliance) kvůli soukromí. Ty řikáš že je ti to u prdele a má to bejt jenom na tobě.

Jenže takhle to nefunguje a dobrá ukázka jsou ty Meta brejle. Hypoteticky pokud bychom se dohodli že chcem lidem umožnit nebejt náhodně nahrávaný (a ano vim že to je hypotéza co tak úplně v EU neplatí), tak pokud necháš lidi individuálně rozhodnout jestli chtěj ostatní nahrávat, tak ti prostě stačí pár promile populace na to, aby o to soukromí přišli všichni ostatní.

S digitálníma networked službama je to podobný, a to je to co se snažim předat. Regulace jsou proto, že svym individuálnim chovánim můžeš kazit život ostatnim bez jejich vědomí a souhlasu, ať už je to prodej dat big techu a nebo vypouštění bordelu z vejfuku když si svobodně rozhodneš vyndat filtr.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    KOUDY: Pokud se nepletu, tak nový technologie se vyvinuly protože se celej svět dohod na jejich zákazu neboli regulaci, jinak by se tim nikdo nedělal. Přijde mi, žen tenhle drobnej detail nějak opomíjíš.

KOUDY: Ne AI tu mame naprosto otresnou a reknou ti to vsichni kteri v EU v tom AI oboru podnikaji.

No, všichni ne, protože znám lidi co mi to neřikaj a vedou AI R&D v Evropskejch firmách. Souhlasim že frontier capabilities nejsou stejný jako frontier US/China modely, ale to neni to samý co "otřesný".

Ano, naprosto chápu že když se zeptáš dvou lidí co maj na týhle premise postavenou firmu, tak mi tohle řeknou. Měl bys širší vzorek? :)

"Stejne jako tu treba nemame zamestnanecky akcie vyreseny, nemame tu vyreseny investovani."

ESOP teda afaik docela vyřešenej je, "jenom" neni vyřešená rozumná akciová právní forma pro startupy.

Co přesně neni vyřešenýho na investicích?

Ptám se protože třeba u toho jak danik akcie je to daný poměrně jasně a IMHO dobře, jenom je to jak s kryptem, nabízené řešení se nelíbí účastníkům zájezdu. Jaký konkrétní věcí jsou tam podle tebe špatně? A jenom tak ze zájmu, kolik ESOP jsi stavěl a kolika jsi se účastnil?

KOUDY: Vypichuju slovíčka, když mi přijdou klíčová pro to, proč si myslim že tvůj chain of thought nefunguje. Pokud ti přijde debata o názoru otrávná...OK, jdu pryč.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    ALMAD: hystercis "
    Tyvole fakt chceš argumentovat fíčurama na telefonu? Coincidentally, iPhone mám a v USA sem, takže o tom rozdílu mám představu, ale bez ohledu na to co si myslim o jejich užitečnosti, tohle je pro tebe fakt argument? We're dooomed. DOOOOMED."

proste se smir s tim ze nekomu vadi ze si koupi telefon za 50k kterej potrebuje k praci a v EU mu nefunguje tretina featur ktery ve zbytku sveta fungujou, stejne jako treba u rayban meta bryli..Stejne jako jsou otravny cookies nebo ze nejde prekliknout z googlu do map a podobnych debilnich omezeni kvuli EU se najdou desitky. To ze tobe to nevadi a ses s tim smirenej neznamena ze to tak maj vsichni. Nikdo tu ale nerika ze se ma EU zrusit abys to jako Kolouskova spatne nepochopil. Jen jsou nektera pravidla a omezeni naprosto debilni a nebo naprosto debilne implementovana a je tam hodne prostoru pro zlepseni.

CEEFA: Jak rikam "Jen jsou nektera pravidla a omezeni naprosto debilni a nebo naprosto debilne implementovana a je tam hodne prostoru pro zlepseni."
    CEEFA
    CEEFA --- ---
    KOUDY: Tohle je hodne bulvarni a povrchni interpelretace bez znalosti veci. (Surprise!). Eu ti zadnej odkaz do map nezarizla, jen po googlu chtela, aby krome odkazu do google map dal stejnou moznost i konkurenci a ten jako spravnej monopolni hrac radsi zariz svoje mapy, nez aby dal liznout i jinejm hracum. Stejnou reakci monopolu predvedl o par let drive, kdyz se mel delit s publisherama za obsah ktery vyuzival ve svych rich snipetech v SERPu, tak je radsi zrusil.... Monopol zabiji trh a google je toho jasnym dukazem, ze v US na to rezignovali, tak ti je smutny, ty to jako laik asi holt nevidis, a za vsim vidis zlou eu. A stejne tak narizeni o Cookie consentu, at muze bejt a je otravny, tak dost potlacilo svet 3rd party cookies (big techu) a posililo 1st party cookies, tzn opet spravnej smer....
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    KOUDY: Nehysterčim, jenom mě naše samosabotáž frustruje.

Čet si ten článek o těch cookies? Kde argumentuje proti tomu, co řikám?
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Presne proto je pro me kontraproduktivni ti neco psat. Vyberes si z celyho prispevku dve slovicka ktery se snazis rozporovat a napadnout a nedokazes pochopit ze nekdo ma proste nazor jinej nez ty.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    ALMAD: Opet ctes jen slovicka a ne cely vety a prispevky. Ozonova dira se spravila diky technologiim a tomu na cem se dohodl celej svet..ne EU. Stary freony se nahradily necim co nenici tak planetu. Mas to v mejch dalsich prispevcich.

tohle je marny.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    ALMAD: Ne AI tu mame naprosto otresnou a reknou ti to vsichni kteri v EU v tom AI oboru podnikaji. Treba Mikolov nebo Beck. Stejne jako tu treba nemame zamestnanecky akcie vyreseny, nemame tu vyreseny investovani. Opravdu ti doporucim podivat se na dva-tri diky toho future podcastu kde o tom Beck mluvi..ma bottlecapAI startup ted btw.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    KOUDY: Nevyresi to EU, omezeni a regulace. Vyresi to trh, technologie a inovace

Tak to jsem rád, že se Tesla rozjela bez libovolnejch státních podnětů a intervencí, achjo. A že ta ozónová díra se opravila sama, bez nějaký regulace věcí co ji ničej.

Tohle je marný.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    ALMAD: nemusis hned hystercit jako zenska s PMS. Dostal jsem otazku v cem mi vadi regulace EU, tak jsem zminil par otravnejch regulaci ktery mi prisly na mysl protoze se dotykaj zarizeni ktery kazdej den pouzivam. To ze tebe zase serou jiny zbytecny nebo debilni eu regulace je naprosto v poradku.

treba i tahle mala picovina ze nemuzes prokliknout z googlu do map, zatimco vsude jinde na svete jo..je dusledek naprosto debilnich EU regulaci.

Z Googlu zmizel odkaz do map. Důvodem jsou evropská pravidla - CzechCrunch
    https://cc.cz/z-vyhledavani-googlu-zmizel-primy-odkaz-do-map-jde-o-dusledek-tlaku-eu-na-technologicke-obry/

cookies treba zde. Napad kterej byl mozna zezacatku dobrej, ale uvedeni do praxe je naprosto debilni a otravny pro vsechny kteri maji v EU internet..

Evropský zákon o souborech cookie měl chránit naše soukromí, ale místo toho mnohé z nás spíš rozčílil nekonečnými vyskakovacími okny. Brusel teď přiznává, že pravidla narušila internet, a hledá způsob, jak je napravit. Podaří se najít rovnováhu mezi ochranou dat a funkčním online prostředím?

Evropský zákon o souborech cookie narušil internet. Brusel to chce napravit - Ekonomický magazín
    https://e-news.cz/aktuality/evropsky-zakon-o-souborech-cookie-narusil-internet-brusel-to-chce-napravit/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam