• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    XCHAOS: Ja mam naopak tyhle nyxacky doom predikce rad. Musk nikdy nebude mit rakety ktery budou znovupouzitelny! Booster nikdy nebude pristavat..to je picovina!..Levna tesla za 40 tisic dolaru nikdy nevznikne!..Je to jen marketing! Starship se do vidlicek nikdy nechyti. To je jen vlhkej sen Elona, ale nikdy to nebude realita. Tyvole Elon koupil twitter a vyhodil 80% lidi? Ta firma do trech mesicu krachne!..Elon stejne proda twitter za 3B microsoftu!..Nebo kdyz tu satai psal ze se mi mate posmivat protoze akcie tesly spadly na 130 dolacu, ja je koupil asi za 2M a psal jsem tu at taky koupite, ze tesla se zhoupne a poroste, ale prej nechapu jak funguje realita :D...Proste mam tenhle klub levicackejch nevericniku rad :))

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOUDY: gratuluji k nové funkci mluvčího techbros na NYXu :-) já si s dovolením ponechám roli mluvčího ekotechnických nerdů, ta mi vyhovuje víc :-))

Kosmický výtah BTW nebude možný mj. i díky Starlinku... on by byl tedy nemožný i při daleko nižším zaplnění nízké oběžné dráhy, ale Starlink to zazdil naprosto totálně. Jako já se rozhodl, že je to chiméra už asi před 20 lety, takže pro mě to překvapení, ale spousta lidí na něj zcela seriózně věřilo.

Tvoje představa "AI asistenta v mobilu" je děsivá. Přitom je legrační, že já sám, i když nebyl přímo early adopter mobilů v devadesátkách (ale téměř), tak jsem vlastně koncept dnešního smartphonu spoluvymýšlel, i když jsem samozřejmě nezískal takové body, jako Steve Jobs s iPhonem :-) Jedna věc, která mě zcela minula, byl touchscreen - přesto, že jsem znal lidi, kteří si s tím hráli. "než to bylo in" (tehdy v devadesátkách v těžce desktopové verzi), tak jsem potenciál nerozeznal. Jakmile se objevily mobily, okamžitě jsem rozeznal, že integrace tehdy-žhavých novinek digitálního foťáku a MP3 přehrávače s mobilem a něčím jako PDA je budoucnost (taky přehrávání videa jsem si tehdy snad ani netroufal představit :-)). Vlastně jsem 4 roky docela úspěšně vyvíjel webový prohlížeč, jehož hlavním smyslem mělo být právě to, že bude dost kompaktní, aby běžel na HW, který jsem si tehdy dokázal představit, že půjde miniaturizovat do kapsy (což bylo víceméně 90tkové "levné PC")

Takže říct, že si představuji utopickou budoucnost bez smartphonů, by byla lež: smartphone byl součástí mojí imaginace od poloviny 90tek, představoval jsem si ho pravda lehce (ale ne úplně) jinak, I dnes by se mi víc líbilo, kdyby místo neustálého zvětšování displeje měly mobily třeba miniprojektor, kterými si můžu promítnout nějaké video na zeď, ale budiž. Nejsem technofob, jsem v podstatě hračička, pouze mi nevyhovuje dnešní směřování "augmented reality" a dal bych přednost něčemu, co by mělo lidštější rozměr a nevirtuální realita by v tom hrála větší roli.

Ale představa AI asistenta v mobilu pro každého, zejména kdyby to měl být psycholog, apod. mi přijde děsivá a pevně doufám, že tahle bublina splaskne dřív, než se pořádně rozjede. (I když samozřejmě... kombinace populace nastavená na SSRI antidepresiva, která je kombinuje s AI psychologem mobilu... je to logické, ano, ale nevidím to jako jakkoliv žádoucí budoucnost). Proti AI bublině stavím budoucnost Fediverse, decentralizované sociální sítě, která se navrátí ke kořenům Internetu, nebude mít žádný jeden středobod, jakou jsou dnes servery Googlu nebo Facebooku nebo koneckonců i AI chatboty, a lidi využijí technologii k tomu, aby našli jeden druhého a mohli se propojit, přátelit, seznámit, spolupracovat, spolužít - nespadnou do pasti sociální izolace, kterou hrozí orientace na AI.

(to vše se ale nevylučuje s tím, že datacentra v kosmu by v jistém smyslu mohla být cool - co není cool, je AI disruptující základní sociální vztahy. AI bychom měli použít na pochopení vesmíru a hledání mimozemšťanů a takové věci, ale ne na to, abychom zničili strukturu lidské společnosti, jazyka, kognitivity, apod.)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    XCHAOS: Zadnej techbro obet nepoklada za nezbytnou, proste si je vedom toho ze nejaky obeti muzou prijit, stejne jako si toho byli vedomi koumaci z Nasa v sedesatejch letech, stejne jako vedeli ze motory raket nejsou uplne enviromental friendly. To je proste ta dan za technologickej pokrok. Nikdo to nechce, nikdo se na to netesi, ale vsichni s tim proste pocitaj. Nemuzes znicehonic vykouzlit vesmirnej vytah bez toho aby se nekde nemusely vytezit tisice tun ruznejch materialu a nekoho diky tomu otravila kontaminovana spodni voda..etc. Nezijeme v pohadce, ale v technologickym rozmachu, kterej bude exponencialni. Budeme se diky lonvevity dozivat vic let, deti budou geneticky modifikovany aby nedostavaly rakovinu v pozdejsim veku a budou se rodit ze skumavek ci klonovanim, protoze prirozena reprodukce uz je ted na ustupu, AI nam bude pomahat ve stovkach oblastech zivota. Pak prijdou ruzny telni tech augmentace atp. Miliardarsky techbros fakt nechtej aby nam padala datacentra na hlavu. Chtej abychom vsichni meli svyho AI asistenta v mobilu, kterej bude nas psycholog, ucitel, nejlepsi kamos, nejvetsi radce, sekretarka, hlasova milenka /viz film HER/ apod..Platili jsme za tohle vsechno pet eur mesicne a obhospodarovala nas AI datacentra z vesmiru ktera vydrzi dlouha desetileti a budou v podstate bezudrzbova. Chteji z nas mit penize. Ne nas zabit. Tyhle doom scenare jsou pro me proto uplne mimo realitu, ale chapu ze nyx je plnej levicackejch volicu piratu a spd, takze to tady proste pojede neustale tyhle teorie.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOUDY: eh, takže na byrokracii vlastně tiše spoléháš, že to zastaví :-) (BTW, nějaká představa, že Severní Korea odpálí atomovku na USA a Trumpův Golden dome ji slavně zastaví... to je asi příběh, který by pro spoustu zúčastněných vlastně asi byl i žádoucí.... ale samozřejmě, pokazit se toho může hodně)

Já vlastně nevím, co techbros (ti dnešní) opravdu chtějí. Otázkou je spíš, kdo jsou jejich skuteční investoři, kteří se za nimi skrývají. (a kdo to jsou? Saúdi? celej ten ropnej mejdan generace boomerů se platil dolarovými dluhopisy, které si někdo někde strkal do matrací... takže samozřejmě... vyvstávají různé otázky...)

Co je skutečně zajímavé téma je, kdo jsou techbros a proč se tolik stylizují do role Fantomase a různých padouchů z Bondovek. Máme tuhletu pulpovou popkulturu zažranou pod kůží hlouběji, než si myslíme.
    PER2
    PER2 --- ---
    celosvetovy uspech! akcie nahoru!

According to new estimates from Cox Automotive (via Reuters), Tesla sold approximately 39,800 vehicles in the US in November.
    That represents a roughly 23% drop compared to the 51,513 vehicles delivered in November 2024. It is also reportedly Tesla’s lowest monthly sales volume in the US since January 2022.

According to new data from the China Association of Automobile Manufacturers(CAAM), Tesla achieved 73,145 retail sales (domestic deliveries) in November 2025.
    While that is a significant volume of vehicles, it represents a slight year-over-year decline compared to November 2024, when Tesla delivered 73,490 units.

Tesla's lowest sales in Europe are recent, with significant drops in late 2025, particularly in
    October and November 2025, seeing near 50% plunges in some months as overall EV demand grew, with sales falling to new lows even as new Model Y updates were introduced.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    XCHAOS: to o cem se bavis ale zadnej techbro za prvy nechce..Za druhy si kazdej uvedomuje prekazky a za treti tu budes mit porad byrokraty, ruzny potrebny povoleni apod, takze tyhle doom scenarios na urovni korea odpali atomovku na usa bych tu asi neresil :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOUDY: tak teď se nebavíme o nehodách, omylech, apod. ale spíš o tom přístupu, kdy tu oběť pokládáš za nezbytnou, počítáš s ní, nebo si dokonce ty oběti žádáš. Kdy něco děláš proto, že tomu bude nutné přinášet oběti.

A tohle je takový neutrální přístup, protože řada revolucionářů je motivována tím, že chce vidět vysloveně přinášet oběti ty, kteří se do teď "měli dobře".. nejsou primárně motivováni mít se "taky dobře". Ale to je jedna strana mince. Druhá strana mince je, že samozřejmě ještě více volají po přinášení obětí ti, kteří je sami nějak zvlášť přinášet nechtějí.

Tahle věc je dost komplexní a jsme tu ve špatném klubu.

Abych se vrátil k tomu: oběti, které si žádá AI, jsou nesmyslné. Růst spotřeby energie by byl exponenciální a k cíli bychom se celou dobu nepřiblížili (asi proto, že derivací exponenciály je taky exponenciála, ale to je holt trochu matfyzácký vhled a zdá se, že AI nás má před matfyzáky naopak ochránit a umožnit všem, aby byli chytří jako rádio, aniž by tomu, o čem mluví, doopravdy rozuměli)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    DOKIS: Dekuju..Snad na me nespadne zadny datacentrum :)))
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    KOUDY: Tak musim uznat, ze s tak zasadnim argumentem tezko muzu polemizovat. Vyhral jsi, muzes odkracet stredem.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    DOKIS: Hahahahaha :))
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    KOUDY: A proc by meli? Doted je to netrapilo. Proste si daji pozor, aby to nespadlo na zadny z jejich ostrovu a problem vyresen.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    DOKIS: Rozumim. Ja jsem spis v modu, ze to techbros a jejich korporace v pristich dvaceti letech v pohode technologicky i ekonomicky vyresej, nez ze nam tu budou padat stotunovy datacentra kazdej tyden na hlavu.
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    KOUDY: Aktualne je vesmirne datove centrum ekonomicky nesmysl. Je mozne, ze v budoucnosti to tak nebude a pak uvidime, jake s tim budou problemy. Tech nekolik set tun v atmosfere urcite neshori, i Mir se 140 tunama byl celkem problem. Reusable? Casti mozna ano, ale servery (tj. tu nejdrazsi cast) by bylo treba kompletene vymenit, takze to radeji poslou nove. Odtahnout pryc? Ty stovky tun? To nezni uplne jako ekonomicky vyhodne reseni - to to radeji nechaji spadnout.

Takze ano, s ohledem na "track record" soucasnych americkych spolecnosti a jejich datovych center bych od nich nic dobreho necekal.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    DOKIS: Aha. Takze myslis ze neshori v atmosfere, nebo ze nebude reusable, nebo ze az doslouzi tak ho nejaka lod neodtahne smerem na trajektorii do slunce apod. Cekas ze ho vymysli, dopravi do vesmiru a ono spadne na zem. Rozumim :))
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    KOUDY: Jasne, v miste dopadu :-)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    DOKIS: takze vesmirne AI datacentrum udela okolni oblast neobyvatelnou?
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    KOUDY: Je rozdil mezi Apollo 1, kde pozar zabil celou posadku, tak to prepracovali, aby se to znovu nestalo, a tim, ze postavis dalsi AI datacentrum, ktere udela okolni oblast neobyvatelnou, a prohlasis to za problem tech lidi. Nehody se stavaji, s tim asi vetsina lidi dokaze zit, ale vedome ignorovani negativnich externalit je ponekud jiny pripad.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAWERICK: no, možná součást triku je, že chtěj ušetřit právě za pracovní sílu, která se jim o ty datacentra stará :-)

Já to vidím tak, že post-AI éru (kterou je důležité si umět představit, samozřejmě ... spousta lidí si snáz dokáže představit nějaký konec světa, ve kterém umřou, než konec nějakého technologického hype, který normálně přežijí...) si techbros představují tak, že ta AI datacentra vystřelej někam do vesmíru a uniknou tak současně regulacím, zdanění a mzdovým nákladům (a možná i vyplácení investorů... kdo ví). My ostatní budeme rabovat grafické karty z ruin opuštěných datacenter a vést v nich přestřelky o kořist :-)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    XCHAOS: a muzes mi teda rict ktera technologie nebo pokrok se za poslednich 300 lety staly aniz by pri jejich testovani neumrel nejakej clovek nebo zviratko, nebo se nevypoustely do atmosfery toxicke kovy nebo plyny, nebo pri tezeni surovin neumrelo nejaky africky dite nebo bila mysicka atp?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOUDY: pro mě "prostředky světí účel", sorry. Pokud pokroku bylo potřeba přinášet oběti, tak to nebyl opravdový pokrok.

A to jako vážně. Tohle je strašně starý lidský instinkt, ty staré pohanské rituály s přinášením obětí. Pokrok je směřování k tomu, aby to šlo i bez přinášení obětí...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam