KOUDY: gratuluji k nové funkci mluvčího techbros na NYXu :-) já si s dovolením ponechám roli mluvčího ekotechnických nerdů, ta mi vyhovuje víc :-))
Kosmický výtah BTW nebude možný mj. i díky Starlinku... on by byl tedy nemožný i při daleko nižším zaplnění nízké oběžné dráhy, ale Starlink to zazdil naprosto totálně. Jako já se rozhodl, že je to chiméra už asi před 20 lety, takže pro mě to překvapení, ale spousta lidí na něj zcela seriózně věřilo.
Tvoje představa "AI asistenta v mobilu" je děsivá. Přitom je legrační, že já sám, i když nebyl přímo early adopter mobilů v devadesátkách (ale téměř), tak jsem vlastně koncept dnešního smartphonu spoluvymýšlel, i když jsem samozřejmě nezískal takové body, jako Steve Jobs s iPhonem :-) Jedna věc, která mě zcela minula, byl touchscreen - přesto, že jsem znal lidi, kteří si s tím hráli. "než to bylo in" (tehdy v devadesátkách v těžce desktopové verzi), tak jsem potenciál nerozeznal. Jakmile se objevily mobily, okamžitě jsem rozeznal, že integrace tehdy-žhavých novinek digitálního foťáku a MP3 přehrávače s mobilem a něčím jako PDA je budoucnost (taky přehrávání videa jsem si tehdy snad ani netroufal představit :-)). Vlastně jsem 4 roky docela úspěšně vyvíjel webový prohlížeč, jehož hlavním smyslem mělo být právě to, že bude dost kompaktní, aby běžel na HW, který jsem si tehdy dokázal představit, že půjde miniaturizovat do kapsy (což bylo víceméně 90tkové "levné PC")
Takže říct, že si představuji utopickou budoucnost bez smartphonů, by byla lež: smartphone byl součástí mojí imaginace od poloviny 90tek, představoval jsem si ho pravda lehce (ale ne úplně) jinak, I dnes by se mi víc líbilo, kdyby místo neustálého zvětšování displeje měly mobily třeba miniprojektor, kterými si můžu promítnout nějaké video na zeď, ale budiž. Nejsem technofob, jsem v podstatě hračička, pouze mi nevyhovuje dnešní směřování "augmented reality" a dal bych přednost něčemu, co by mělo lidštější rozměr a nevirtuální realita by v tom hrála větší roli.
Ale představa AI asistenta v mobilu pro každého, zejména kdyby to měl být psycholog, apod. mi přijde děsivá a pevně doufám, že tahle bublina splaskne dřív, než se pořádně rozjede. (I když samozřejmě... kombinace populace nastavená na SSRI antidepresiva, která je kombinuje s AI psychologem mobilu... je to logické, ano, ale nevidím to jako jakkoliv žádoucí budoucnost). Proti AI bublině stavím budoucnost Fediverse, decentralizované sociální sítě, která se navrátí ke kořenům Internetu, nebude mít žádný jeden středobod, jakou jsou dnes servery Googlu nebo Facebooku nebo koneckonců i AI chatboty, a lidi využijí technologii k tomu, aby našli jeden druhého a mohli se propojit, přátelit, seznámit, spolupracovat, spolužít - nespadnou do pasti sociální izolace, kterou hrozí orientace na AI.
(to vše se ale nevylučuje s tím, že datacentra v kosmu by v jistém smyslu mohla být cool - co není cool, je AI disruptující základní sociální vztahy. AI bychom měli použít na pochopení vesmíru a hledání mimozemšťanů a takové věci, ale ne na to, abychom zničili strukturu lidské společnosti, jazyka, kognitivity, apod.)