• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Tak treba sol to vedro dost ignorovala. DOpoledne jsou na pstve a odpoledne je zahani do mastale. A kdyz jsem za ni prisla, tak nikdy neprojevovala nejakej vetsi zajem se schovavat do stinu. Spis to tak ignorovala, no. Tak jsme se jen valely a pasly vetsinu casu.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: ja myslim, ze konim se to moc nelibilo, ze jsou spokojenejsi tedka .)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Mne se ty vedra libily. Bylo mi porad krasne a uzeh jsem si uhnala jen jeden.
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: Také po první vlně veder na začátku prázdnin říkali, že už žádná další taková vedra nebudou :-)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: jeste pred tydnem hlasili extremne teply rijen, takze ja bych se nechala prekvapit. Trocha rannich mraziku nikomu neuskodi, naopak by to chtelo poradneho samce v zime, at vymrznou slimejsi a jina verbez .)
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: ty teploty na hranici mrazů avizované již na příští týden? Ale uznávám - obléci si lze více, ale ve vedrech už kůže sundat nejde...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: ale aspon jsou konecne snesitelne teploty, ber to tak ;)
    PES
    PES --- ---
    Safra krátké dny! Začíná období, kdy už to po práci nejde ani ven a už vůbec to nejde stihnout ke koním :-/
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... jinak celá debata o podkovách vznikla tak, že jsem se snažila vysvětlit, že holt leckdy lecos nejde - jako můžu být já osobně přesvědčená, že pro koně je obecně lepší být bosky, ale jsou situace, kdy jsou lepší ty podkovy...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: jsem jinou vetku propásla, měla jsem tam ve středu "kozí" vetku, dělá i koně, měla jsem jí poncla ukázat.... ale uvidím.... teď na poníkovi minimálně do pondělka nikdo jezdit nebude (v neděli chodí taková holčička, kterou občas maminka vodí, velmi často odmítne na poníka vůbec sednout), tak snad to pomůže - já ho dneska večer zase pustím a nechám chodit a uvidíme....

ad vylomené kopyto - SHAMPOO má pravdu, kobyla měla kopyta přerostlý - to jsem psala svoje anabáze s majitelkou, která měla pocit, že dokud kůň neprošlape podkovy tak, že se rozpůlí, tak "je to dobrý" a že je blbost platit za kováře zbytečně (takže kovář takhle v květnu zuřil, protože kobylu naposledy viděl v půlce ledna)... pak se nám podařilo jí nějak vysvětlit, že by to teda fakt chtělo každý dva měsíce, pak teda zkoušela kobylu bosky, že by se ušetřilo, ale myslím, že na to strouhání zase kašlala (to nevím, jsem tam asi rok nechodila, poté co jsem usoudila, že nemám zapotřebí se nechat zabít hysterickým, v podstatě týraným - týraným ve smyslu různě zanedbaným - zvířetem).
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: hele mohl by bejt i špatně ostrouhanej no, ale nechci hádat
    jinak určitě svůj, doporučuju koupit vlastní zvířátko. Kamarádka si teď pronajala koně u nás ve stádě, že pronájem bude fajn, jo houby s octem, majitelka 25letá slepice s 5 dětma na krku, jen jedno vlastní, ale manža se činil, on nemakačenko největší a ona si k řebci pořídila zmršenou kobylu na kterou pustila "rádoby babu an přirozenou komuninaci" baba koně párkrát pořádně ztřískala mrkvovou hůlkou "tedy přejmenovaným bičem" a neštěstí je na světě, majitelka skončila se zpřelámanýma rukama
    výsledkem je že pomáhám kamarádce pracovat s hřebečkem a dokonce jsme ho obsedli v klidu a v pohodě, on se totiž narozdíl od kobylky bojí jen o zadek, protože je přece děsně príma do něj bušit mrkvovou hůlkou že a právě on sám měl i problémy s chůzí, protože paní rádoby komunikace "strouhá koně" a měla strašně geniální nápad, měla jsem tu čest takže jsem se nestíhala divit, strouhat koním do kopyt "větrání"
    vlastně jim nadělala po stranách díry.
    Chudák hřebec skončil s traumatem, neb baba dělala jedno kopyto hodinu a prasklým kopytem áno
    takže kamarádka v pondělí jede podepsat smlouvu na čupr tlustýho fjordíska, který je ňuňák z farmy a je to :) sice si rok počká než doroste, ale je fakt rozkošnej
    takže tak nějak, když je majitel debil, neuděláš nic
    hele a poňásci a huculovci a kdejaký mix tohodle je za hubičku :) ale klobouk dolů jakou máš výdrž a staráš se, já bych asi majitelku topila chvilku v záchodové míse a křičela na ní
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: svepomoci urcite ne, uz proto, ze ja uvidim to kopyto jedno, kovar za svou karieru tisice. A to je dovednosti, ktera se musi nakoukat, to se clovek na jednom koni proste nenauci. A jak casto se to ma delat zalezi spis na tom koni a take rocnim obdobi, nez na kovari (slovo kopytar nepouzivam, pac bych si ho nikdy nezavolala, clovek co hrabe konim na kopyta ma umet i nakovat a hlavne ti rict "hele bylo by dobry tohle okovat" pripadne ma umet okovat tak, aby koni pomohl s nejakym problemem)
    PES
    PES --- ---
    Konec konců proč plýtvat dechem, stačí EQCH z konce roku 2012
    Konec "neodborným" úpravám kopyt?! | EQUICHANNEL.cz
    http://www.equichannel.cz/konec-neodbornym-upravam-kopyt
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: no pokud má kopytář jezdit upravovat častěji (podkovy vydrží/udrží kopyto déle), tak to levnější ani být nemusí...
    Pak je možno spekulovat na téma zda a jak upravovat kopyta svépomocí versus jak moc se na tom chtěli a podepsali před pár lety vykukové kolem býv. min. zem. Bendla (tj. Vydra, Mádr a např. partička kolem Strasser), aby to bylo nezákonné (tj. přihrát co nejvíce kšeftů jen svým kamarádíčkům a jen certifikovaným kopytářům za plno zpoplatněných kurzů).
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: no proste je s tim mrzeni, bez podkov je to jednodussi. A taky to stoji min penez, co si budem povidat ;)
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: kdyby jen "neupadla", ale kde a kam se nedá jet (do čeho nestoupnout, aby se podkova neservala) a neustále mít v pohotovosti sluch, zda podkova nezačíná "cinkat" jinak při uvolnění (a mít v pohotovosti ty "dotahovací" kleště)...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VAMPY: no ja jsem teda radsi kdyz kun podkovy mit nemusi,pac furt hlidat, jestli neupadly, me nebavi :D ale holt kdyz jsou potreba, radsi nakovu nez aby kun chodil jak kripl ;)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    VAMPY: a proto jsem zastancem podkov:D nemusis se o to starat. jenom jednou za par tejdnu zavolat kovare:D
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    no ono vtip je v tom, ze podkova ti kopyto drzi kompaktni a roste do vysky. kdyz to sundas, kopyto zacne rust do sirky a dopredu (uhel svirajici se mezi zemi a horni hranou kopyta se zacne zostrovat) a tak u spousty koni se zacne zdat ze kopyto roste rychleji a budou korektury potrebovat casteji. Maloktery majitel zareaguje na tu potrebu driv, nez se konim zacnou kopyta vylamovat. jenze ono vylamovani kopyt je kuprikladu u feralizovanych koni zijicich na suchem podlozi naprosto prirozeny zpusob udrzeni kondice kopyta. Proste to vyroste a pak se to olame, pak se to olamane obrousi atd atd. No ale lidi budou mit pocit, ze to spatne, ze jejich kun nemuze zit bez podkov a neuvedomi si, ze bez podkov to kopyto potrebuje uplne jiny mamagement ktery je jeste k tomu velmi ovlivnen podminkama ve kterych ten kun zije...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: hele neber to tak drasticky, ne kazdy kun proste muze byt bez podkov a ne v kazdem terenu a na kazdou praci. Ty podkovy jsou ochranna pomucka a ne tyrani ;)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: imho vetka je krava a chtelo by zavolat jineho na druhy nazor.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam