• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: já bych brala, kdybychom se mohli řídit přirozeným rytmem - nevstávat za tmy, ani uprostřed dne... ale bohužel školní zvonění a různé píchačky v našich životech to neumožňují...
    PES
    PES --- ---
    No já bych letní čas bral i v zimě, geograficky by to nebylo nic špatného. Když se tak podívám, že ten středoevropský má Německo a snad i Španělsko, tak jim zapadá Slunce díky jejich poloze tak, jakoby tam měli "náš letní"...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: čas přehazujeme zítra ve dvě ráno.... už se těším až nebudu vstávat ráno za tmy... méně se těším na to, že mezi koncem školy (ve tři) a setměním nám už nezbyde tolik času na koně a kozy... (a možná beránka - do útulku někdo odložil beránka, kterýho nechtěli sežrat - budeme to muset vymyslet nějak s kozama - kozy musí mít v minerálech měď, která je pro ovce toxická)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: jelikož při Vašich cca 8:30h ráno (pokud jste ještě nepřehazovali čas) je tady 16:30h večer a skoro tma, tak "tady" určitě sama nejsi :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    to jako vo svátcích jste venku s koněma místo abyste plkali na internetu??? To je teda ale nezodpovědnost :-)))... jsem tu sama, chjo...

Včera (pátek) děti neměly školu, tak jsme domluvily se známou holkám trénink na poníkách - a ta druhá holčina hodila salto ponclovi přes hlavu. No měly jsme to očekávat - poníka jsem v terénu učila neskákat přes potok, ale projít ho a teď holky poníky braly přes můstek (dřevěný schodek na jízdárně - hnusně duní, na cca výšku schodu, tak aby se na to kůň tak akorát vešel) - no a tenhle poník na to vlezl předníma a pak se rozhodl, že to raději přeskočí... já myslela, že to zná a že bude v klidu (mostek je tam už dlouho), ale buďto jsme jediní magoři, kteří tohle považují za důležité a nebo se rozhodl svévolně...

Lisa byla na "svém" poníkovi, kterého jsme za těch několik měsíců párkrát přes mostek už přetáhly - napřed ho vodila Lisa na vodítku, pak já na vodítku a LIsa na hřbetě, pak byl poník kulhavej, tak nic - ale minulý týden už na něm jela přes mostek sama... a teď taky v pohodě, nakonec přes to jezdila bez sedla... Druhého poníka jsme měli půjčeného (ta druhá holka jezdí na Lisiným v jiný den) a nějak jsme to podcenily... :-(

Lisin poník je obvykle ten lekavější a nevyzpytatelnější - ale holt u něj víme lépe co umí a na co je připravený - a nakonec to, že ten kůň se s jezdcem zná a vědí o sobě co jak je možná důležitější než třeba povaha?
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    suchá půda! proto to v létě neházelo pořádně rány u koz:D no já jsem ale blbá! dráty v pořádku, páska v pořadku, jelo to až k ohradě a tam se to začalo ztrácet až do téměř ztracena. Pritom páska nová, ohrada podsekaná...tohle muselo bejt jediný vysvětlení. který mě nenapadlo:D
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: naděje umírá (před)poslední...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: no, snad se to vlhkou zimou "samo" spravi ;)
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: stačí zapíchnout někde poblíž testovací zemnící tyč a změřit odpor mezi tou tyčí a tím drátem k těm hlavním zemnícím (pochopitelně odpojit na tu chvíli od zdroje ;-)), ale nerez by měl být v pohodě a pokud neshnily ty dráty k tomu (a pokud bylo dobře udělané napojení drátů na ty tyče), tak to bude nejspíš tím suchem (přece jen ta suchá půda je ten druhý vodič od tyčí až k tomu nebohému zvířátku, které má od ohradníku dostat ránu)...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: triak, to je to slovo, co jsem hledala, kdyz jsem toho svaba kupovala :))) ty tyce byly z nerezu, tak ja nevim, vykopat nebo revidovat dratky vedouci k tem tycim? vykopat je reseni pro mukly, ale zadne tu uveznene nemame... bagrem to nepude, mam u toho i drat vedouci elektriku ke zdroji, takze jedine ruco v ty udusany hline.. nEEEEE
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: takhle jsem už opravoval několik hmyzem vypálených tyristorů a diaků/triaků v různých ohradnících, to je hned (nechápu, proč to nedělají komplet vodo- a pracho-těsné)...

Také bylo super, když se porušila izolace (lak) na vinutí té cívky, která transformuje to napětí na těch cca 10000V výboje. Bohužel z fyzikálních (elektro) zákonů stačí zkrat mezi kterýmikoliv dvěma závity cívky a spolehlivě to odpálí ten polovodičový prvek při prvním impulzu (jen tam prskne jiskřička a křemíkový polovodičový přechod je opět v křemíkovém nebi)... To jsem i převíjel tu cívku, fakt prima zábava na dlouhý večer...
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: tak sucho určitě nepomáhá, ale pokud to bylo z něčeho reznoucího, tak to také hodně s časem zvětšuje přechodový odpor a tím snižuje účinnost... Zalít vodou pomůže, ale zase rez (pokud to není nerez)

CAROLIAN: tak, tak a k tomu ještě pokud to vede jen ohradníkem, tak někdy se hodí rozvést páteř tlustším (izolovaným) kabelem připojeným na klíčových místech (stejně jako se hodí nezapomenout udělat podzemní spojky pod vchody, kde se ohradník často rozpojuje ;-))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: a letos se mi i zblaznil zdroj a nevydal ni impuls, mohl za to pavouk, co vlezl dovnitr a sedl na jednoho "svaba", no nastesti sikovny kamarad a trojnozickovy brouk to spravili :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: mam tam tri tyce ale asi ne dost hluboko (cca metr, metr dvacet), furt blika kontrolka, nevim jestli tam vylit celou studnu nebo co s tim, rozkopavat se mi to fakt nechce (pet let slouzily ku spokojenosti, zakopany ve vykopu bagrem). Zkousecku jsem nekde zasantrocilo ale taky ji potrebuju :/
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    hm.... tak vám děkuji za útěchu :-(... impulsy to vydává, je to ale docela daleko, budu to muset fakt oběhnout... Myslím, že bych měla napsat ježíškovi, už mám obrovský seznam nářadí a náčiní, co budu potřebovat - a co se vůbec nezdá, že by měl člověk mít ke koni.... a to jsem spoustu věcí různě podědila s přístřeškem na sedlo - nějaké lopaty a kladiva a tak...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: tak šup! Zkoušečka a hurá od zdroje po cestě k ohradě kontrolovat kde to jede a kde už ne :-)))

ANABEL_LEE: letos to opravdu chtělo mít uzemněné hodně hluboko dlouhou nerezovou tyčí (nejlépe rovnou několika nerezovými bodci)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: to je hned, ja furt resim, ze mi to kvuli suchu dobre neuzemnuje, ale porad to aspon nejak kope... zkontrolujte jestli to nekde neprobiji, jestli neni potrhana paska/drat, jestli to zemni a jestli zdroj vubec vydava impulsy :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... jo a kontrolovala jsem ohradu pro mého koně - a jaksi nemáme šťávu v drátech... takže budu řešit kde je chyba... už mi to začíná...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... jsem včera strávila půl večera vysvětlování kamarádovi ajťákovi, proč dáváme na koně plachtu a co bylo účelem focení koně v plachtě... a zároveň mi došlo, že to, co my prostě "víme" tak spousta lidí vůbec nevnímá, netuší....

... abych se vrátila ke koni na tržišti - já bych se prostě bála, ale je pravda, že nemám svýho koně, všechno jsou nějak "cizí" do kterých zasahují další lidi.... a třeba když jsme měli den otevřených dveří ve stájích a jedna naše ženská tam na jízdárně předváděla výcvik plňasů, tak dvě děti na tu jízdárnu vlezly - šedivý jsme byli všichni, naštěstí si trenérka vzala svojí kobylu, která sice je plňaska, taky zachráněná z dostihů, ale má nějaký konzistentní výcvik už několik let - nevzala fakt ty čerstvý blbouny co máme teď na přetrénování... a byl to okamžik, prcci se protáhli zábradlím dřív, než si kdokoliv čehokoliv všimnul...
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: tak i jen na těch pár foto vypadá spokojeně a i zvědavě/pozorně... a ty... jejda... ty se dokonce i směješ mimo dramatickou pózu :-)))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Moc ne... ale dulezity je, ze se libil Solince.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam