• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: spis je to fakt ani nenapadne a pak se hrozne divi ;) tak snad to vyresite ku spokojenosti vsech, imho ze zacatku vodit ponika nez se dite nauci ho ovladat i v horsich situacich nicemu neublizi.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: no to je další moment - nechápu, proč koni nešla u hlavy - musí se projít ranč, kolem dalších koní, náklaďáku se senem, do toho tam přijíždějí a odjíždějí auta, může vyběhnout nějaký pes, kočka... - zatímco na jízdárně je to přeci jen poněkud kontrolovanější (auta, ostatní koně atd.), tak holt na té cestě může být lecjaký bubák. Navíc jízdárna je "rovná", tohle je kopec dolů, a docela prudkej. Prostě lidi občas fakt nepřemýšlej....
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: jo, tobe to jasny, pac se na to umis podivat ocima toho kone, ale bohuzel ne kazdej tohle umi... holt se pani poucila, hlavne ze je vse ok. Bud se dite bude snazit a nepolevi v pozornosti, nebo by se ponik s ditetem, ktere si v tomhle neporadi, mohl z te jizdarny treba vodit? ze by mu nekdo sel u hlavy a zabranil mu ve zkratce...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... co mi na tom příjde hrozný je to, že jí nikdy nenapadlo, že by kůň tohle udělal... dyk je to jasný jak facka, viditelný na první pohled....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... taky se člověk toho strašně moc naučí o tom koni....

psala mi nedělní matka, že dcera (6 let) konečně na Sugar jezdí a jak byly nahoře na jízdárně a tak - a že když šli dolů, tak že Sugar s holkou "utekl"... tam je to tak, že velká jízdárna je na kopci, k poníkovému stání se jde z kopce - a je tam zkratka z ještě prudšího kopce - začíná v momentě, kdy poník vidí kolegu ve stání, pochutnávajícího si na seně... obvykle nutím děti jít tou delší cestou domů, prostě z principu neučit poně na to, že by se chodilo zkratkou... a i když dcera držkuje, tak jí vždycky připomínám, že v tomhle místě musí být připravená poníkovi zatrhnout zkratku už v tom momentně, kdy se tam on jen očkem podívá.... a tahle ženská nechá malé dítě, začátečníka jít domů samotný - no samozřejmě, že to půň vzal cvalem, zkratkou, z kopečka - dítě ječelo, ale nespadlo (ono je to bratru třicet metrů a poník se samozřejmě zastavil u výběhu / sena)... takže se teď řeší, jak "naučit poníka aby neutíkal"... jsem jí říkala, že to by ten kůň musel bejt úplně svatej nebo slepej nebo blbej, aby tohle neudělal - a že mi přijde nejjednodušší řešení mu zkratku vůbec nedovolit...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Tohle neco, co lidem strasne cpu. Ze je to vlastne zaklad, mit radost jen z toho byti (tentokrat bez hrubky), protoze to je to, co kone presvedci k "poslusnosti" - prohloubi to duveru a tak.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... imho nejstrašnější je, když se někdo naučí jezdit tak, že kůň se zatáčí tím že mu urvu hlavu na stranu - bohužel to vidím u Evropanek, co tvrdí jak v mládí jezdily, ale tohle je jediný způsob jakým jsou schopné zvládat koně... a bohužel to takhle naučily svoje haranty... na té horse show jeden poník zaváhal s nástupem na jízdárnu (takový ten moment otevírají se vrata, vrata vržou, kolem se mele víc koní atd.) a holka ho začala rvát za hubu, poník začal couvat, tak ho seřezala bičíkem - tohle vše stihla za cca pět šest vteřin.... asi je něco z toho povaha (já než bych rozmyslela, co se děje, tak by to nejspíš přešlo samo - a nebo v případě plašana koně bychom už byli v Neumětelích :-))... ale něco je imho výchovat a určitá instantnost naší doby - všechno musíme mít HNED TEĎ....

Máme ve stájích naopak holku, která má nejspíš Marfan syndrom (vysoká, hubená, postižené klouby, srdce) a která si pronajímá poníka na to, aby si s ním hrála... chce koně, jezdit v podstatě nesmí (nesmí spadnout z velkého koně), tak si chodí s poníkem na procházky a hraje si s ním.... jezdit na něm ani vlastně nechce... jako budu muset s ní trošku promluvit, protože poník jí poněkud posunuje hranice a tlačí se na ní, ale je to fakt hrozně milý, jak si ona zjevně užívá "pouhou" skutečnost, že JE s poníkem...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: to samozřejmě taky.... jsem nevěřila tomu, co si lidi nechají nakukat od trenéra (viz. co jsem psala o tom načural horsmanšipu :-))...

... ale vlastní ježdění na koni je docela jednoduchý - co bylo pro mě složitý bylo naučit se pozorovat, co ten kůň "říká". Okamžik, kdy mi trenér vytáhnul na kruhovku "šílenou" haflu a chtěl po mě jedno - aby hafla přestala lítat.... a přestala - ale až v okamžiku, kdy jsem já dokázala úplně zrelaxovat - od postoje až po frekvenci nádechů a potažmo srdečního rytmu. To vůbec nebylo o kobyle - to bylo o mě. Takže jsem lekci strávila stáním uprostřed kruhovky :-)) - a byla to jedna z nejzajímavějších lekcí....

(kobyla tam byla čerstvě, dostali jí jako vysloužilou pro hippoterapie - jasně že potřebovala přetrénovat, ale v ten moment byla výborná učební pomůcka)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Trénovat lidi? :-) To spíš "manipulovat" lidi, aby si mysleli, že to byl jejich nápad a ne cizí podstrčený :-)))
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: jo asi taky fakt no
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: jenomže dementi vožralý z lesa nejspíš potřebují koně na práci a potřebují, aby kůň nebyl polámaný.... mnohem horší je to s koněma, kteří vlastně "nikomu nepatří" a používají se apriori na tréninky atd.... :-(....
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    hele ale já si vzpomínám že u nás na vsi, ať jsem jezdila koně u sebevětšího hovada, vždycky na mě někdo řval "nelomcuj tomu koni v hubě nebo tě přetáhnu bičem"
    fakt ty dementi ožralý z lesa tohle hlídávali, ale no asi to už je dávno
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no prostě než začneš trénovat koně, musíš být schopná trénovat lidi. Beze srandy.... a lidi jsou mnohem, mnohem těžší než koně...
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    NYEMI: jup, u nás je rozumná majitelka, ale ty lidi co jsou tam v nájmu bys brala po hrstech lopatou děvče :(
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: jo to je dobry, to by mohlo zabrat :)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: To je dobra myslenka! Ten workshop. Kral je strasne nadsenej do jakejchkoliv "masovejch" akci. Strasne chce privyst lidi na svy "panstvi". Rad dela verejny akce. To je na nem docela mila vec, obetuje kus ze sebe, aby neco zorganizoval. V jadru je to strasne moc hodnej clovek. Proto mne prekvapuje, jak krutej je k tem konim. Ktery ale podle vseho ma rad. Ale proste, "tak se to driv delalo na vsi".
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: ano, expi, ale ja konkretne jsem se takhle parkrat zklamala, pisu i svy osobni zkusenosti...a proto si na tohle uz davam pozor. Protoze me to mrzelo daleko vic, nez jsem si myslela, ze bude. A zejmena kvuli tomu koni, ktere uz nejak fungoval a byl spokojenej, aby pak jeho debilni majitel zase prisel a "mlatil ho po cumaku" nebo podobny kraviny.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: trenér by samozřejmě musel přijet kvůli Nyemi... :-)

Další řešení by bylo třeba zkusit u vás uspořádat workshop.... jestli máte víc chlaďasů, tak prostě pozvat trenéra a další lidi a mít u vás workshop - Král by mohl bejt důležitej, že organizuje akci a koně a možná i lidi by se něco naučili....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: NEmyslim si, ze by mel bejt zklamanej, protoze se tim sam nekam posune. Zjisti novy veci, potvrdi, nebo vyvrati si nejaky svy postupy a postoje. Normalne proste expi. |takze i kdyz ten konkretni kun se pak vrati, kde byl, bude to posun. A vlastne, nemyslim si, ze se vrati ten kun, kde byl. Verim, ze ty zvirata jsou casto takova, jaka jsou, protoze nemaji sebevedomi a boji se. Kdyz se mi v nich povede probudit to pochopeni, ze se umi ucit, ze muzou byt sebevedomi, uz i v budoucnu budou pristupovat ke vsemu jinak.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: jediný způsob na který jsem přišla je fakt začít tím, že JÁ si nevím rady, že JÁ bych se chtěla naučit něco nového (třeba neck reining), že JÁ potřebuju pomoc...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: ja si teda nedokazu predstavit jak ten vas Princ nebo Kral nebo jak se jmenuje zkousne svou hrdost a necha si pozvat mistra oprati aby mu zaprahl kobylu, ale mohu se mylit ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam