• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: nový (neznámý) prostor, nová (neznámá) zvířata, noví (neznámí) lidí, noví (neznámí) bubáci...

Ale to určitě rozchodíte - určitě tam teď pár dní budeš více než doma :-)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: je mi ho líto, byl dneska takovej "shell shocked"... tak snad se zabydlí a zorientuje, no...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: no vidíš, "nezodpovědní" doktoři ti dali domů to mimino a podívej co z toho vyrostlo :-) Navíc tady jsi dostala koně už prakticky soběstačného, takže taková krize to nebude...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no uvidíme, začínám mít z toho úzkostné pocity (ty jsem měla taky třeba když jsem si nesla domů první mimino - přišlo mi od těch doktorů děsně nezodpovědné mi dítě svěřit :-))

Ale sranda byla, že majitel má rodinu tady poblíž, tak jsme si dali sraz u nich, že ho znaviguju do stájí... rodinu má v klasické americké čtvrti s domečkama, předzahrádkama - a říkal, že za tu dobu, co na nás čekali způsobili málem asi pět nehod :-))... já jsem teda jen viděla běžkyni, která nevěřila svým očím (že na té předzharádce jak dlaň stojí KŮŇ) tak, že to málem vzala do sloupu veřejného osvětlení... asi jsem to měla vyfotit :-) Je pravda, že bych taky asi "bourala" - pohled to byl zcela absurdní :-)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: super!!!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    neuvěřitelné se stalo skutkem, dorazil mi kůň....

Jako je mírně vyvedený z míry, ale jinak vcelku v klidu, akorát kozy ho vyvádí z míry - tak jsem mu je přivedla na seznámení - když pobíhají kolem něj, tak mu nevadí, vadí mu když mečí v ohradě dole pod strání kterou musíme projít... tak uvidíme, snad si zvykne.
    A ještě jedna překvapivá věc - když přijel dostal trochu sena do takové té černé gumové vany (které tam vesměs všichni mají, aby se seno neválelo v blátě). Když jsem za ním přišla po obědě, tak seno netknuté - takže jsem ho musela dovléct k vaně - doma mívají seno v jeslích, ale mě nenapadlo, jak takováhle blbost může být po koně strašidelná - strčit hlavu do do poměrně hluboké černé díry, která navíc asi duní.... no ale když jsem mu teď nesla večeři, tak na mě frkal jen co viděl seno a už problém neměl... :-)) Tak to asi zvládne...

Ostatní koně zvládá snad taky - z jedné strany má docela slušnou společnost, z druhé má bohužel "důchodce", u kterých majitelka usoudila, že když na nich nemůže jezdit, tak nebude jezdit za nima a ti jsou trošku magoři - ale i ty zvládnul - když se na něj Teva vyhrnula (jako že nacválala k ohradě, tak se k ní otočil zadkem a děsně důležitě si něco hledal na zemi... Poníky jsem mu taky ukázala (jen přes ohradu) - se Sugar se očichávali a dobrý, ale pak se do toho vložil Charlie, hrabal zlostně nožičkou a pak na sebe ječeli... no tak uvidíme.... mám z toho pocit jak po prvním rande :-))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    nic závadnýho na tom nebylo, ona tam nakonec vlezla a jak tam vlezla, tak toho nechali - za mě vše OK - akorát jen že tohle je ten případ, kdy ona VĚDĚLA moc dobře, co se po ní chce a nebyl problém v komunikaci - problém byl v tom že ona NECHTĚLA (ať už se bála nebo cokoliv jinýho)... :-))

Typ je sypmatickej, ale na pokecání to fakt není - maďarština je šílená... jeho manželka umí trochu anglicky, ta je zase z argentiny či odkud (by mě zajímalo, jak se domlouvají doma, haha)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    No a ja jsem se dneska vrhla na nejaky ty tricky. Chozeni bokem hlavne, ale nejaky dalsi koniny. Pak jsem unesla deti (chtela jsem puvodne jen jedno, ale vrhly se za mnou vsechny), abych mela nejaky fotky.

Uceni chozeni bokem. Nejdriv jsem teda delala ustupovani pred tlakem, poprvy ever jsem si na to vzala tycku, protoze ji na ty casti tela nedosahnu. To zdokumentovany nemam, ale vedela uplne hned, o co se jedna, takze to bylo jen takovy vysvetleni, ze tyc je proste stouchatko na pokyny.
    Vzala jsem si na pomoc kavaletku, abysme tam mely nejak vymezenej ten smer, a pak nastala otrocka prace - pokani do spravnyho mista, tedy "pohni celym telem" a do strany. A to neznamena dopredu!
    Pochopila to podle mne hodne rychle, ale ja jsem velmi neobjektivni a hrda na to, jak je Sol genialni. Kazdopadne slo to po malejch krocich. Podarilo se nam to zopakovat tak trikrat, ale jen na jednu stranu. Po poslednim uspechu jsme toho nechaly. I tak to bylo vic nez dost.

Tady jsem k tomu na ni hodila jeji budouci cabraku, co jsem spichla vcera. Bude jeste krasna a zdobena, ale zatim poslouzila jako rozptylujici hadr.
    Myslim, ze jsem ji teda nasadila velky sousto, delat ten ukrok takhle poprvy a jeste se zneklidnovatkem. Tak jsem to pak zase sundala, protoze bylo videt, ze se nesoustredi.

Tadyto je uceni vlejzani do prepravniku, superlite version. I tak jsme kdysi mivaly problemy tohle zvladnout. Pocit vymezenyho uzkyho prostoru a slepy ulicky je silnej.

Tahle je sice uplne mimo, ale tak strasne se mi libi, jak je tam zachycenejj ten skok! Tak jen malickou.

Nyemi uci haranty, i kdyz je tam puvodne vubec nechtela.

A jedna mala jezdkyne, ktera sedela moc pekne a zvladala i nenechat Sol zrat. Libilo se mi, ze s otezema zachazela opravdu nezne!
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: NA tom nevidim nic zavadnyho. Nenachavala bych se svazovat pravdlem, ze vsehcno musi byt hned a napoprve. Treba az to budou delat priste, tak tam vleze.
    Kazdopadne popis typa je fakt ukrutne sympatickej!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no nevím, včera na ranči učili hříbošku na louže, chápala velmi dobře, co se po ní chce, ale nechtěla do louže :-)... Hříbošce je cca šest měsíců, její majitele mám moc ráda, takže jsem si tam počkala, co budou dělat (jsou to lidi, kteří imho stojí za to pozorovat s koňma) - lidi chodili louží sem a tam, koně s kterýma je ve výběhu chodili louží sem a tam, kobyla která jí více méně adoptovala a za kterou normálně hříboška chodí, chodila sem a tam.... ta to chápala, i hříbošku postrkovala... :-)... no srandy kopec... nakonec jí teda přesvědčili.... ale fakt VĚDĚLA, co se po ní chce, ale nechtěla / bála se, možná to studilo (protože jak tam chodila dokola, tak jednou do tý louže šlápla omylem a úplně se otřásla....

Ráda mám tyhle lidi třeba proto, že V. jednou hodil sedlo do přívěsu když jsme šli kolem s poníkem a poník skočil.... V. se jednak omluvil (neměl za co, viděli jsme že nese sedlo, že ho tam dává, je to velká kráva a holt v plechovém přívěsu to duní, poník zná přívěs, je tam celou dobu atd., nic se nestalo, holka je zvyklá, zvládla to), ale za druhé přišel k poníkovi a když viděl že se ho poník bojí (on nemá rád chlapy), tak si před ním dřepnul a něco mu povídal (maďarsky, on té angličtině moc nedá) dokud se poník neuklidnil. Od té doby se ho poník nebojí - jako jednoho z mála chlapů.... Mě fascinovala ta rychlost - než jsem stihla říct, že se poník bojí velkých lidí, tak on už dřepěl... prostě mu to bylo hned jasný... a na místě řešil to, že se stal "strašákem" a přestal tím strašákem být - místo toho aby hodil držku typu "šak si zvykne"... jo, zabralo mu to půl minuty - ale úžasná lekce pro poně, pro holku - a nakonec i pro mě...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Jen takovy postreh, jak si tak povidam o konich:

Uceni kone neni o tom ucit kone, ale pochopit, jak to vidi to zvire a vysvetlit mu to v jeho jazyce.

Opravdu, kdyz neco delam se Sol, tak tam necitim vzdor, ze by neco nechtela udelat jen na just, nebo jak si lidi casto rikaji "hrala hloupou". Velmi casto jen nechape, co se po ni chce a ja ji musim vysvetlit postup a pointu.
    Nutno zminit onen evergreen, ze kun musi mit ve cvicitele duveru. Jinak samozrejme neprovede to, co se po nem chce, protoze se bude bat sam o sebe.
    Treba u lezeni do pneumatiky se osvedcilo ji polopate vzit nohu a polozit do stredu toho kola. Jako by se zlomila bariera a dneska uz do pneumatiky leze i se mnou na zadech.
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    Takový dotaz mimo , kvalitní dečka pod anglii, nejen klasika za pár stovek, dá se u nás koupit nějaká fajn, nebo je všechno stejné a musím zalovit na ebay, potřebujem vykrojenou na léto, ta dlouhá je čupr na zimu, ale v létě absolutně zbytečná a přes eshopy si na ty deky prostě nesáhnu
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: bohužel obvykle (zkušenosti z okolí) chtějí všichni primárně jezdit anebo se bavit, takže fotografů je buď málo anebo fotí jen cizí, od kterých pak fotky nejsou (anebo se těžko dohledávají)...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no právě naplánovaný to máme krásně a jedna ženská strávila už druhý víkend tím, že dělala z kozího vozíku sáně - takže se vsadím, že bude šíleně chcát nebo něco takovýho (pokud bude lejt, tak nikam nejdeme - kozy nejsou padlý na hlavu, aby někam chodily v dešti a já nejsem padlá na hlavu, abych je k tomu přemlouvala :-))

Ad fotodokumentátor - máme ve stájích šestnáctiletou holčinu, která fotí - dost slušně a hlavně jí to baví, takže obvykle jí pasujeme do role fotografa - a je to :-) Ona se ve spoustě věcí tak jako pubertálně plácá - ale je pracovitá a ochotná (kozí kroužek už najel více méně na to, že jí platí za čištění chlívku - takže si i přivydělá) - nemáte tam někoho takovýho? Prostě nějakou slečnu zapálenou do koní, která by fotografování považovala za výsadu?
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Obavam se, ze letos ma jiny plany, takze budu bez dokumentace.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: nezapomeň vytáhnout na akci také fotodokumentátora :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Hezky to mate naplanovany. Toz to ja vam preju, at se to zadari.
    Ja se na rozdil od lonska na Mikulase tesim, protoze uz vim, do ceho jdu. Navic se organizator poucil a uz venuje vic casu priprave.
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: jak praví jeden filmový klasik: "Ty si to maluješ, křepeličko..." :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: já ti nevím, já se o to nikdy nezajímala... imho je marihuana droga a svinstvo... jako v horách to pěstuje každej druhej - před pár lety nám zabásli stájníka - i když myslím, že ho nakonec někdo udal ne proto, že pěstuje marjánu, ale proto, že kradl na políčko vodu - to je tady velký přečin :-))

Já už ani ten alkohol moc nepiju (částečně proto, že nemůžu)... ale budu se muset na tu slávu nějak podšprajcovat :-)).... akorát se obávám aby to nedopadlo jako na tom horse show, kdy jsme si malovaly s ženskejma, že budeme sedět v hledišti, pít pivo a fandit holkám na poníkách a pak jsme nestíhaly ani to pivo - totální unterhopfung...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: nemate v CA uz medical marihuana? imho mas super indikaci "hlavne potrebuju zustat v klidu" :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam