• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    LIENEN: viděla jsem nějaké slováky to šít s ovcí, ale fakt netuším už kde :/
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    LIENEN: Jo ta. Nemam na to zrovna dobry vzpominky.
    LIENEN
    LIENEN --- ---
    NYEMI: Na rozdíl od klasickýho dekáče (To co máš ty. Ta šílená ženská má být Krišpína? :-D ) je v těch "padech" nějaká pěnová a gelová a bůhvíjaká výplň. A taky jsou zespodu protiskluzový. V zásadě ale budou funkční zhruba stejně. ;-) Mimochodem to dekový sedlo jsem milovala, na kulatém huculovi jsem v něm jezdila furt.

NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ha! Sara blahe pameti, kdy mi lidi nandali na uzdecku nanosak a rikali, jak musim jezdit s tim. Brrr.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Ted jsem si vygooglila co to je. Predpokladam, ze to nema zadnou kostru a je to vicemene takova fancy decka?
    Ja neco podobnyho mam, jen to neni tak hezky na pohled. Je to rucne delany "dekovy sedlo" Jde o deku, mnohokrat prelozenou a obsitou. Vede skrz ni tunylek na obrisak a uprostred, podel patere kone, je jeste nejaka penova vlozka. Usila mi ho kdysi polosilena zenska, co stajila kone na bahne v zatacce nekde za Orechem u Prahy, asi za patnact stovek. Dodneska to pouzivam, neni to uplne spatny, na druhou stranu ted, kdyz mam kulatyho svalnatyho kone, uz to tolik nepotrebuju. Na blahe pameti Saru to bylo hodne potreba, ta mela kohoutek monstrozni a ostry.
    Myslim, ze sedlo je lepsi na delsi vejlety, setreni konskejch zad a diky trmenum a kostre na stabilitu, ale neprohlasovala bych to s kamennou jistotou. Precijen, nejsem ani doktor, ani kun, abych popsala, jak je mi to pohodlny.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    mam na vas dotaz. cas od casu si rada sednu bez sedla a nedavno jsem mela moznost vyzkouset si bareback pad. Docela me to nadchlo, tak zkoumam kde se v ceskych podminkach da neco takovyho a za jaky peniz sehnat. variabilita je pomerne belka jsem koukala na netu a to jak do tvaru, tak do ceny. Mate s tim nekdo zkusenosti, ze byste mi neco doporucili? ja zrovna sedela na dece koupeny od nejaky zahr. firmy na equitane, co stala tam asi 200 ecek...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... akorát teda hodit westernový sedlo na Neda je pěkná fuška - ještě že jsem zrušila posilovnu... sedlo váží snad tunu Ned je poměrně velikej (taky jsem v poslední době sedlala jen poníky, že), takže to budu muset nějak nacvičit... dneska na mě koukal takovým tím naprosto nechápavým kukučem jako co že jsem tak neschopná, že ani to sedlo nehodím... pak jsem zjistila, že se mi hodem posunula podložka a že sedlo je moc vzadu, takže všechno sundat a druhý pokus....

... budu muset v nějaké fázi vyzkoušet ten svůj bare back pad - pokud budou dny, kdy nebudu moc jezdit, tak že bych se neotravovala se sedlem... otázka ovšem je, co na to bude kůň říkat - aby z toho nebyl vyvalenej moc...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... dneska ráno jsem honem jela než začne pršet, ale v horách to prostě mají jinak, tam už lilo... nikomu se ven nechtělo, kozy řádily ve stodole, koně se schovávali v přístřešcích... odpoledne druhý pokus, Nedovi jsem vyklidila, to tak pokukoval jako co se děje, ale přijde mi to dobrá varianta na to, že si mě okouká a že to není pokaždý o tom, že mu hned skočím na záda... pak jsem ho ale vytahovala ven uprostřed večeře - a on vůbec neprotestoval! Ani hlavou neuhýbal, ani nic! Vzala jsem ho na krátkou procházku kolem ranče - na něm seděl synek, za námi jela dcera na poníkovi - zdá se, že zrovna s tímhle poníkem se snáší velmi dobře - Ned je salámista a poník není vyvolávač konflktů (ten druhý poník ano) - většinu trasy jsme šli já s Nedem vpředu, dcera na poníkovi za námi, na konci jsme to prohodili a taky v pohodě - takže začínám doufat, že moje představa, jak budeme jezdit s dcerou na vyjížďky, já na koni, ona na ponclovi, možná není tak úplně zcestná - samozřejmě budeme muset jet poničím tempem, ale lepší než běhat za poníkem, no ne?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... tak kvůli pamlskům jsem hned dostala vynadáno :-)... stačily dvě jablíčka k nalákání do ohlávky a začal okusovat lidi... takže má utrum... další varianta je že pamlsky se dávají v misce - tak to měl zařízený Gary, trénoval koně na hipoterapie a fakt poslední co potřeboval bylo, aby nějaký autistický dítě okusoval kůň - takže pamlsky v misečkách a nikdy na jízdárně....

... mě přijde, že ten kůň nakonec víc ocení třeba to, že po slezení hned povolím sedlo, stáhnu uzdu - a nechám třeba uždíbnout travičku cestou domů (už jen na ohlávce a s povoleným sedlem)...

... pamlsky si nechám (slibuju) na krizové situace - přeci jen nový kůň v novém prostředí atd., takže holt raději dám jablko, než abych si s ním hrála na honěnou - nejen že bych prohrála (a já prohrávám nerada :-)), ale bude příjemnější, když kůň NEZJISTÍ, že je rychlejší a silnější než člověk, že.... :-)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    já tedy při práci s koněm používám klikr a světe div se i pamlsky:-) a základ je koně naučit aby nešacoval kapsy. ten "můj" sice šacuje, ale jen když se nedívám, nebo měknu. jinak je slušnej, postaví se přede mne a čeká na nějakej povel, či cvik, protože za ten dostane. Jen tak dostává jen na konci cvičení, když odcházím. je to znamení typu" na tady máš vše, víc už nemám, končíme". a chápe to.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: tak neco jinyho je prijit ke koni kdyz je volno a nacpat ho jabkama, to ja jim taky nosim, ale ted uz jsem opatrna, pac v ramci stadove dynamiky stracena vysikanovala arabku tak, az arabka prolitla ohradnikem, pac se zrovna rozdaval chleba. takze ted, kdyz mi lidi privezou dobroty, radeji jim to sypu v nekolik kupickach na zem, pac jsou to desny dury, ty kobyly :)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Zaplatpanbu, ze mne kobyla nesacuje. Ja ji davam tunu pamlsku jen tak, ale kdyz jdem cvicit, tak zadny nedostava. Ona se pak nesoustredi, vzdycky udela ten cvik "jakoze rychle", ale nedela to spravne. A pak hned chce uz tu mrkev. Navic jajsem slaba, a dam ji to i jen tak... No hruza. Radsi uz pamlsky na jizdarne ne.
    Podobne to delaval i muj pes, vzdycky sebou nadsene prastil na zem, i kdyz byl povel treba sedni, a pak hned cekal odmenu, protoze preci neco udelal.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: tak na lidi taky pamlsky fungujou, ale musi to byt natolik vyjimecne, aby si to slo zapamatovat, a ne ze pri kazdym treninku nakrmim kone cukrem ;)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Nu protoze lidi si mysli, ze je to "jen hloupy zvire", a tedy ze na hlupaka budou fungovat prizemni metody :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: libilo se mi jak rika, ze pamslkama zandeho savce neutahnes, ja pamlsky traky moc neuznavam, davam fakt vyjimecne kdyz ucime neco jooo noveho a kun to treba nemuze pochopit, tak k posileni motivace, ale jinak nesnasim, kdyz me kone sacujou, proc je furt necim futrovat? lidi maj pocit, ze je pak ti konicci budou mit radsi ale ono to tak nefunguje...
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: bohužel až tak dobře Freďáka osobně neznám, že bych se dovážil spekulovat na téma "co by řekl...", navíc on je stejně takový jedinec, že by nakonec řekl úplně něco jiného, než by ostatní čekali :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: by mě zajímalo, co by "Freďák" říkal na toho mýho koně.... já na těhle pracovních koních jezdím už nějakou dobu a ráda, ale konečně mám jednoho "pro sebe" - a jsem nadšená... jednak teda má neuvěřitelně měkký chod - zase jeden kůň u kterého chápu, proč kovbojové při klusu nevysedávají a jak to dokáží "usedět" bez toho, aby si rozmašírovali zadek (a koňům záda).... druhak - on je totální "no nonsense" - jako asi v životě neviděl kruhovku nebo jízdárnu - ale taky v životě neviděl bič. Musí makat, nikdo se s ním nikdy nemazal, ale taky na něj nikdo nebyl hnusnej. S koněma vychází taky v pohodě - na jedné straně má "slušné" sousedy, s těma si to vyříkal a teď už se přes plot "kamarádí", hlídají se a tak. Z druhé strany má dvě hysterické důchodkyně (taky případ - koně jsou ve stavu, že se na nich nedá jezdit - tak když se na koni nejezdí, tak ani není důvod za ním chodit, že - jsou celý dny zavřený ve výběhu, jen samy dvě) - jedna na něj vystartovala, strašila přes plot (jako že nacválala až na plot) - on se k ní otočil zadkem a dělal, že něco děsně důležitýho hledá na zemi :-) Prostě se s ní odmítl bavit nebo vůbec zabývat... :-)).
    Neumí nic jemného, ale to určitě půjde vytunit - ale neprudí, nedělá scény... pochopil hned, že důchodkyně s blbou kyčlí by raději sesedla u schůdků a nechal se znavigovat - že když jsem potřebovala aby udělal o jeden krok víc, tak udělal o jeden krok víc a nehodil kvůli tomu hysterickej oblouk. Nenafukuje se do sedla a tak... řekla bych, že je zlatíčko, ale k němu se to vůbec nehodí - on není žádný mazlík, on je prostě KŮŇ...
    PES
    PES --- ---
    No jo, Freďák...
    CHOVATEL KONÍ: Kovbojové drželi slovo. Dětem se dnes musíme podbízet - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/...a-chovatel-koni-milan-dolinek-dxo-/domaci.aspx?c=A151119_203557_domaci_mav
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: je pučenej, na "zimu"... zatím mi to přijde jako relativně ideální stav - my v létě jsme hodně pryč navíc jsou tu čtyřicítky, takže když na léto půjde zpět do hor, tak já budu mít o starost míň (jak zorganizovat péči o koně, když jsem na měsíc v Evropě). Pokud s ním bude nějaký problém, tak majitel má tady bratra, takže můžeme řešit na místě, můžou si koně odvézt pokud bude nemocnej, chromej nebo jinak nepojízdnej (aby byl třeba na pastevku a ne ve stájích kde platím 500 dolarů měsíčně). No a celkově "price is right" (pořízení koně mě nic nestálo - teda když pominu maličkosti jako vyřešení stání, to že jsem majiteli dala alespoň na benzín a podobně :-)) - budu mu plati ustájení a kováře).... a nemám blbý pocit, že k sobě uvazuju zvíře, které mě bude potřebovat dalších dvacet let - já prostě nevím, jestli budu mít na koně (čas, peníze) třeba za rok, natož za dvacet let....
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: "pučenej" přes zimu až o jara... Vždyť tady o tom mimo sezonním pronájmu psala...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Takze ted mas jen svyho svyho kone? Nebo je pujcenej?
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: nový (neznámý) prostor, nová (neznámá) zvířata, noví (neznámí) lidí, noví (neznámí) bubáci...

Ale to určitě rozchodíte - určitě tam teď pár dní budeš více než doma :-)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam