• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak koní je u nás hromada... ale nějak "nejsou lidi", že... myslím, že chudák Foxy je teĎ tak zdrblá, že by se mnou chodila i ona (prodali jí spolubydlící a myslím, že i sousední koně se vyměnili), takže už není zdaleka tak sebejistá a zdá se, že najednou by se i s lidma kamarádila....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: mít více času a koní k dispozici, tak bych je měl snad všechny naučené i na chození úplně ve volnosti ze země na pokyn :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... i když včera vlastně za mnou na jízdárně chodil jen tak - ale to před tím blbnul dvacet minut s těma koněma co mají paddocky přiléhající na jízdárnu... asi usoudil, že jim to už nandal a že půjde domů :-))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: jo, to teď dělám s Lisiným poníčkem... když je chci ráno vyhodit na chvíli z paddocku, aby se proběhli a jsem líná nasazovat ohlávku, tak jsem ho dneska zkusila jen vzít na vodítko kolem krku... a byl v pohodě... Nedouš potřebuje alespoň to vodítko, když nic nemá, považuje se za svobodného koně :-)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: je to fajn... stejně jako mít možnost předvést, že v nouzi ten kůň jde a reaguje jen na lehké zatažení za hřívu :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no je a proto zamykám..... :-)... ale kolikrát jsem něco zapoměla venku a pak to holt hledala.... (a kolikrát se spolehla na to, že u kruhovky vždycky leží nějakej bič :-) - a dneska tam zrovna nebyl.... a protože se nám nechtělo se pro něj vracet, tak jsme se museli obejít bez něj.... tohle žeru na té mojí trenérce, že ona NEPOTŘEBUJE vůbec nic... a pro mě je zajímavý jak třeba koni udělat z provazové ohlávky a kusu lana otěže, jak si můžu pomoc vodítkem, když nemám ten bič, který by mi prodloužil ruku a podobně...
    ... jako on by v zásadě nebyl problém dojít si pro všechny ty pomůcky a náčiní, ale takhle to bylo imho zajímavější - protože ne vždy a všude má člověk všechno po ruce - a je dobré když i kůň vidí, že ty věci můžou fungovat jinak (třeba to vodítko) než je zvyklej... a když rozumí tomu, co po něm chci s kusem šedého provazu, když je zvyklej na modrej bič....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: je to děs, muset si podepisovat (a zamykat) věci jak ve škole... Kromě věcí zničených/poškozených je příšerná ztráta času ty své věci hledat a ztrácet čas, zvláště když ho je málo, který si člověk někdy doslova "urval" na pobyt u koní...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: bohužel.... u nás se myslím ani tak "nekrade", spíš si lidi věci půjčí a nevrátí... obvykle se vyplatí obejít stáje a drobnosti (bič, hřbílka atd.) prostě najít, protože si to někdo půjčil a pak to pohodil kde mu to zrovna od ruky upadlo... ovšem půjčování sedla (a hlavně vracení sedla špinavého a rozesraného) jsem nesla těžce...

ad přirozená komunikace - musíš tomu říkat načůral horsmenšip, jinak nejsi "in"....

Slalom zkus tak, že běháš vedle kobyly a slalomuje ona :-) Což mi připomíná, že mi trenérka slíbila video a nedodala....

já jsem si dneska zkusila hypnotizování koně... a dobře jsem udělala, protože když jsem pak na něm seděla bez sedla (ten blbec si rozerval tu ranku na břiše - už měl vyndaný stehy, ale nějak si to rozdrbal - není to hluboký nebo na šití, ale samozřejmě obřišník přes to nedám) a bez uzdy (pže na kruhovce) a kolem babice začala cválat dokola na plňasovi (protože jinam než kolem stájí se nedá kvůli bahnu), tak byl Nedouš v klidu... měla jsem tam trenérku, ale nebyla potřeba....
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: tak jsem se konečně dostala k tvé radě, kupuji bednu na cajky...dámy ve stáji začaly krást :/ budu se řídit tvou radou o bedně

ale co se nám povedlo, baby čekaly co budu dělat na jízdárně a já běhala s kobylou za zadkem slalom :D když má na zádech kamaráda, vždy poctivě běhá za maminkou a tváří se jako strašlivě hodná holka, takže jsme se předváděli, jak nám jde pěkně "přirozená komunikace" :D
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    ANABEL_LEE: to je jasný, byla jsem se podívat na hříbata u jedné dámy před časem a na místě člověk zjistil že to appíci nejsou, že vlastně měla jen půjčeného hřebce a nechala s ním obskočit asi 10 kobyl a kobyly samé prskance kde čeho a vychrtlé tak, že jsem měla chuť babu proplesknou a účtovala si za půl roční 45 000 :D
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: no já samozřejmě nevím přesně jak vyrůstali.... ale když od dvou tří let závodí, tak toho dětství fakt asi moc nestihli.... ale máš pravdu, že to hodně bude i genetický... holt jsou chovaní na tu rychlost a už nic jinýho...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: no vyrustali v izolaci, to nevim, pokud vyrustaji v hrebcinech, tak to byva dobre detstvi ve stade, akorat ponekud kratke... spis jsou magori jednak geneticky, jednak z brzke zateze
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no mě hlavně přijde, že jsou to často "magoři"... jako jedna věc je, že mají asi za sebou lecos šílenýho, druhá věc je, že se neumí chovat jako koně - že je vidět, že vyrůstali v izolaci... máme tam kobylu, která není schopná být pohromadě s jiným koněm, všechny napadá - i třeba kobylu, s kterou jí sousedí výběh a s kterou jezdí na procházky, tak s ní nemůže být vypuštěná jen tak, protože se do ní okamžitě natvrdo pustí... takže holt je nadále v izolaci...

... no já jsem dneska poslala Nedouše vyříkat si to Vilamem a Capitanem... tihle dva spolu sousedí, ale navíc jejich padock sousedí s jízdárnou - a Ned na jízdárně prý kolegyni vyváděl právě kvůli Vilamovi - tak jsem ho tam dneska pustila na volno aŤ si to vyříkají (přes ohradu, samozřejmě).... zajímavý... tam stáli všichni tři a různě do sebe ďoubali a řehtali a hrabali kopytama.... až jsem si říkala, že se na ně Ned nevykašle - no nevykašlal, oni nakonec odešli a Ned tam stál pořád na svým místě... tak předpokládám, že vyhrál :-) A že už na něj nebudou drzí či vyzývaví :-)) (neviděla jsem všechno protože mezitím se objevil utečený kůň, takže jsme řešili toho koně)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: ano, příklad "levného" plňase vidívám často - koníček za 20k, peníze do zdraví už narváno 100k (postupně, ale během necelých 3 let), často přijde z výběhu kulhající (tak stává často v "pomocném" výběhu, kde není bláto a nic k ani náznaku zrakvení nohou), na ježdění ne úplně jednoduchý, stále ještě vyjuchaný (pokud ho chlap ze země drží za otěže, tak má tendence se vyškubávat a stavět na zadní)... Prostě skvělý koníček...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SHAMPOO: no imho to ani nemusi byt ohradnikem, lidi radi vyrabi sprsky dobrovolne
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... jinak mi volali od veta, že nemusím Neda odčervovat, jupí... asi mě test stál víc, než by mě stálo odčervovadlo, ale tak co už.... :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no článek zjevně psal nějaký idiot... už jen to že ilustrační fotka k článku o rekreačním ježdění je otrávená slečna vyštajlovaná na soutěž :-).... ovšem hlášky typu, že si lidi pořizují plnokrevníky, protože jsou cenově dostupní mě dost děsí... když vidím ty plňase co jsou u nás na přetrénování, tak si fakt nemyslím že to jsou koně pro někoho, kdo se rozhodně mít koníška pro zábavu... plus teda mi přijde, že jsou věčně chromí, nemocní, kolikující a jánevímcoještě (jako máme jich tam řádově deset, takže ten můj pocit, že je "furt něco" je rozprostřen přes deset koní, ale stejně).... plus různé problémy způsobné závodní kariérou... fyzické i psychické.... některé imho už nevratné...
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    NYEMI: jako že quarter ojel noričku? :) no co, lásce ani ohradník většinou není překážkou hele :D
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    NYEMI: Jo, zajimava vec, plesnivka je krizenec norika a quatra. Dobry, co?
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Jinak v patek jsem byla na dostihovy rally vyjizdce, bylo to svizne a pekne. Z toho samozrejme fotky nejsou, ale z blbnuti to jo.

Kupredu!

Pozadu se da kun i ridit!

Plesnivka.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Ja nevim. Mne to prijde spis k placi D:
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam