• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    ANABEL_LEE: děkuju, já nevěděla že se to takhle dá
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SHAMPOO: ono totiz pro produkci sportovnihi teplase, coz je ct i cs, je plnas dost zasadni, akorat se to malo vi. Sice by to melo jit naopak a na teply kobyly poustet kvalitniho plnaka jak to delaji v nemecku, ale u nas se toho chovatele boji, tak misto charakterniho brebca prilivaji krev kobylama ;)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SHAMPOO: nevim o co jde ale zalezi dycky na pravidlevh plemenny knihy. A pokud ct uzna do svy pk i plnasky, tak to jde, u hrebcu je to slozitejsi a kriteria jsou prisnejsi ale imho kobyly s pp zapisou. Ono poustet v pk a1/1 je drazsi a je stim vetsi crcani pac se nesmi inseminovat a pokud z chces z plnasky hribe s pp je tohle nejsnazsi cesta. A jako proc ne, jeste tak kdyby se delala naka selekce tech kobyl a nezapsala se tam kazda krivonoha blaznivka, ale tomuz by se chtelo moc ;)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: Nedouš jak bral deset dní antibiotika a pak ještě pár dní dobíral probiotika a dostával to do granulí, tak je teď pohoršen, když granulky nejsou.... ale bohužel mi přijde že ty dva týdny příkrmů jsou na něm zase vidět (plus to, že se cca tři týdny nejezdilo vůbec a teď mírně - já moc nemůžu, tak akorát takové to mrcasení se na kruhovce deset minut)... a on půjde makat do hor, i tak je hodně masitej, bylo by fajn, aby k tomu nebyl ještě tlustej... s jeho citlivejma kopytama si myslím, že je každý kilo navíc znát...
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: taky fakt, sud chce vždycky žrát :D

Anabel jak sím tebe funguje to, že lidi přepisují A1 do skupiny čt, koukám na forum o kůních a nechápu, to je plňas ok prakticky na jakékoliv krytí a dostane pp?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: třeba chtěla ještě mrkvičku :-))
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: já dneska taky zůstala překvapená, vzala jsem buřta vyběhat, vezmu ji dom a dám do ohrady, normálně utíká k ostatním a dneska zůstala stát a koukala na mě, jako jestli se ještě něco stane nebo tak, nějaký erupce nebo co, to není normální :D
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: jo, to mě taky napadlo... hlavně se na nic nehlásit dobrovolně a nedat najevo, že něco umím :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Spravnej vojak!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: ten můj trouba je asi na to pohazování zadkem moc línej - a nebo prostě už je velkej mazák, no.... dneska jsem ho hodila na jízdárnu a jala se vyřizovat telefony, myslela jsem že se proběhne, vyválí - a on tam stál dva metry ode mě... s postojem "ok, tak co teda po mě chceš, já to udělám ať můžu jít co nejdřív domů" :-)).... ale já si myslím, že to je hlavně tím odkud je - na ranči se cenila každá chvilka odpočinku, kdy se nic nemuselo a on se imho naučil že silama je třeba šetřit... a taky už není nejmladší, že...
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: ona ten slalom páchala právě tak nějak za, vedle mě :) mám z ní radost, když dělá něco pěkně :) ne že mi ve volnosti vezme dráhu a jde pohazovat zadkem na hřebce mrška :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: tak koní je u nás hromada... ale nějak "nejsou lidi", že... myslím, že chudák Foxy je teĎ tak zdrblá, že by se mnou chodila i ona (prodali jí spolubydlící a myslím, že i sousední koně se vyměnili), takže už není zdaleka tak sebejistá a zdá se, že najednou by se i s lidma kamarádila....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: mít více času a koní k dispozici, tak bych je měl snad všechny naučené i na chození úplně ve volnosti ze země na pokyn :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... i když včera vlastně za mnou na jízdárně chodil jen tak - ale to před tím blbnul dvacet minut s těma koněma co mají paddocky přiléhající na jízdárnu... asi usoudil, že jim to už nandal a že půjde domů :-))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: jo, to teď dělám s Lisiným poníčkem... když je chci ráno vyhodit na chvíli z paddocku, aby se proběhli a jsem líná nasazovat ohlávku, tak jsem ho dneska zkusila jen vzít na vodítko kolem krku... a byl v pohodě... Nedouš potřebuje alespoň to vodítko, když nic nemá, považuje se za svobodného koně :-)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: je to fajn... stejně jako mít možnost předvést, že v nouzi ten kůň jde a reaguje jen na lehké zatažení za hřívu :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: no je a proto zamykám..... :-)... ale kolikrát jsem něco zapoměla venku a pak to holt hledala.... (a kolikrát se spolehla na to, že u kruhovky vždycky leží nějakej bič :-) - a dneska tam zrovna nebyl.... a protože se nám nechtělo se pro něj vracet, tak jsme se museli obejít bez něj.... tohle žeru na té mojí trenérce, že ona NEPOTŘEBUJE vůbec nic... a pro mě je zajímavý jak třeba koni udělat z provazové ohlávky a kusu lana otěže, jak si můžu pomoc vodítkem, když nemám ten bič, který by mi prodloužil ruku a podobně...
    ... jako on by v zásadě nebyl problém dojít si pro všechny ty pomůcky a náčiní, ale takhle to bylo imho zajímavější - protože ne vždy a všude má člověk všechno po ruce - a je dobré když i kůň vidí, že ty věci můžou fungovat jinak (třeba to vodítko) než je zvyklej... a když rozumí tomu, co po něm chci s kusem šedého provazu, když je zvyklej na modrej bič....
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: je to děs, muset si podepisovat (a zamykat) věci jak ve škole... Kromě věcí zničených/poškozených je příšerná ztráta času ty své věci hledat a ztrácet čas, zvláště když ho je málo, který si člověk někdy doslova "urval" na pobyt u koní...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: bohužel.... u nás se myslím ani tak "nekrade", spíš si lidi věci půjčí a nevrátí... obvykle se vyplatí obejít stáje a drobnosti (bič, hřbílka atd.) prostě najít, protože si to někdo půjčil a pak to pohodil kde mu to zrovna od ruky upadlo... ovšem půjčování sedla (a hlavně vracení sedla špinavého a rozesraného) jsem nesla těžce...

ad přirozená komunikace - musíš tomu říkat načůral horsmenšip, jinak nejsi "in"....

Slalom zkus tak, že běháš vedle kobyly a slalomuje ona :-) Což mi připomíná, že mi trenérka slíbila video a nedodala....

já jsem si dneska zkusila hypnotizování koně... a dobře jsem udělala, protože když jsem pak na něm seděla bez sedla (ten blbec si rozerval tu ranku na břiše - už měl vyndaný stehy, ale nějak si to rozdrbal - není to hluboký nebo na šití, ale samozřejmě obřišník přes to nedám) a bez uzdy (pže na kruhovce) a kolem babice začala cválat dokola na plňasovi (protože jinam než kolem stájí se nedá kvůli bahnu), tak byl Nedouš v klidu... měla jsem tam trenérku, ale nebyla potřeba....
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: tak jsem se konečně dostala k tvé radě, kupuji bednu na cajky...dámy ve stáji začaly krást :/ budu se řídit tvou radou o bedně

ale co se nám povedlo, baby čekaly co budu dělat na jízdárně a já běhala s kobylou za zadkem slalom :D když má na zádech kamaráda, vždy poctivě běhá za maminkou a tváří se jako strašlivě hodná holka, takže jsme se předváděli, jak nám jde pěkně "přirozená komunikace" :D
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    ANABEL_LEE: to je jasný, byla jsem se podívat na hříbata u jedné dámy před časem a na místě člověk zjistil že to appíci nejsou, že vlastně měla jen půjčeného hřebce a nechala s ním obskočit asi 10 kobyl a kobyly samé prskance kde čeho a vychrtlé tak, že jsem měla chuť babu proplesknou a účtovala si za půl roční 45 000 :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam