SHAMPOO: bohužel.... u nás se myslím ani tak "nekrade", spíš si lidi věci půjčí a nevrátí... obvykle se vyplatí obejít stáje a drobnosti (bič, hřbílka atd.) prostě najít, protože si to někdo půjčil a pak to pohodil kde mu to zrovna od ruky upadlo... ovšem půjčování sedla (a hlavně vracení sedla špinavého a rozesraného) jsem nesla těžce...
ad přirozená komunikace - musíš tomu říkat načůral horsmenšip, jinak nejsi "in"....
Slalom zkus tak, že běháš vedle kobyly a slalomuje ona :-) Což mi připomíná, že mi trenérka slíbila video a nedodala....
já jsem si dneska zkusila hypnotizování koně... a dobře jsem udělala, protože když jsem pak na něm seděla bez sedla (ten blbec si rozerval tu ranku na břiše - už měl vyndaný stehy, ale nějak si to rozdrbal - není to hluboký nebo na šití, ale samozřejmě obřišník přes to nedám) a bez uzdy (pže na kruhovce) a kolem babice začala cválat dokola na plňasovi (protože jinam než kolem stájí se nedá kvůli bahnu), tak byl Nedouš v klidu... měla jsem tam trenérku, ale nebyla potřeba....