• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Potvrzuju! Jinak to neni poprve, co jsem se Sol grilovala.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: možná i proto, že jsou mezi ní a ohněm lidi? Lidi, kterým věří? Mám to vysledovaný u Nedouše, že když jsem mezi bubákem a ním já, tak je v klidu... nejlepší způsob, jak mu něco ukázat je, když si to může prohlídnout a přitom se "schovávat mě za zády" - v okamžiku kdy to nesežere mě, tak už je pak v pohodě.... :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Napadlo mne, ze se Sol neboji, protoze kdyz kolem toho ohne sedime s lidma, jsme uvolneni, povidame, tak neciti zadny nebezpeci. Je na volno, takze muze kdykoliv odejit do staje, past se, jit kamkoliv. Vzhledem k tomu, jak si navzajem verime, nemyslim, ze ma duvot byt ve stresu v takovy situaci. Navic, jidlo.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: já jsem vlastně nikdy žádného koně u ohně neviděla, tak nějak nevím, co si o tom myslej.... odhadla bych, že se bojí :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Chodi pravidelne kontrolovat, jestli na grilu neni neco, co muze ukrast a sezrat. Je jak velkej pes. Lurkuje v temnote a obcas se vynori.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: co říká Sol na oheň?
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Chan Pelichan!

NYEMI
    NYEMI --- ---
    Hej ne. Mazu ten hejt. Omlouvam se za drama, pojdme pro zmenu postovat hezky veci.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: jako furt na to jde imho blbě (jako když se kůň nehýbá a necuká, tak by bylo dobré ho odměnit tím, že ho přestanu prudit), ale zdá se že kobyla je jen otrávená, ne vyděšená....

... ale stejně, no... jako převychovávat plňase chaotickou bandou dobrovolníků mi přijde jako dobrý recept na průser...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... tak slečna dneska měla kobylu na kruhovce, šla na ní s pytlíkem pomalu, kobyla v klidu (spíš tak jako otrávená takovým tím stylem "ježiiiiš, zase pytlík") - takže buď se slečnou někdo promluvil (prohnala jsem to přes mojí trenérku, která je jejich sousedka), nebo jí to docvaklo (co dělala blbě) a dneska mi přišlo, že jim to funguje... ufff.... docela se mi ulevilo...

Zase jsem měla motivaci zkusit pytlíky na Nedouše.... a vůbec bubáky... kutálející se barely na jízdárně a tak... mojí vestu tvrdil že zná a že to je v cajku (i když jsem mu jí hodila blbě přes záda, takže ho musel klepnout poměrně těžký zip na druhý straně do ramene), hadr ok, provázky prej taky ok.... pytlík byl nejhorší, ale nakonec se s ním nechal hladit po čumáku (nadšenej ovšem nebyl), tak příště dáme zase něco z pytlíků... ještě mám pytel od krmení a pak plachtu....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SHAMPOO: jo uspávač hadů, to je přesný :-)....
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: jo jo šikovnej pán to je, ale viděla jsem docela i jedno pěkné video, ale tam bylo snad jen vození

NYEMI: jé hele na toho uspavače hadů jsem někde narazila na internétech, koukla jsem na něj jen proto, že se mi líbila jeho cvalovka bez ničeho, ale ten jeho hlas mě uspal po minutě :D
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: vidis sama jsi vyjmenovala nekolik tak odlisnych duvodu proc Sol nemusi chtit sedlo a kazdy z nich ma odlisne reseni. A dokonce muzes se nakonec domnivat ze neco a ono pritom neco jinyho a resit to stejne. treba Sol nechce sedlo. Ve skutecnocti ho nechce protoze mas spatny sed, drepis ji v zadech a ji ta zada zacinaji bolet(prosimte neuraz se vymyslim tu pohadku, samo netusim jak jezdis). Ty se ale domnivas, ze dnes je naladicka nechci sedlo.Rozhodnes se vyhovet a pujdete jen na prochazku. Takhle se bude kyselit nekolik dni a vy budete chodit ven nekolik dni, zada si odpodcinou a prestanou ji bolet a se sedlem najednou nebude problem... Mas pocit ze resis neco, ale ve skutecnosti resis neco jinyho. Ale funguje to, to je dulezity.
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    NYEMI: a nebo si to vykladas proste po svym a ono to tak treba zrovna byt nemusi. Ale jak jsem psala, pokud to funguje teorie neni prilis dulezita.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Ja mam na mysli tu situaci komplexne. Treba s tim boxem - kun ma problem s boxem, je v nem agresivni, venku neni. Tak prvni vec uz je teda videt ta reakce, ze je agresivni za urcity okolnosti. To je dusledek neceho. Takze se zamerit na to, kde muze byt problem. Sledovat, jestli se kun vzpira, kdyz ma jit dovnitr - problem s uzavrenym prostorem, treba; nebo jestli mu treba vadi davani sedla uvnitr boxu - vadi mu jezdeni a je agresivni, protoze clovek v boxu znamena davani sedla a jezdeni.
    S trochou pozorovani chovani zvirete se proste da snadno urcit problem a s tim dal pracovat. Jestli ma Ned sisatou hlavu a stary zraneni, tak samozrejme neurcis presne, co se mu stalo, ale muzes to zkoumat, jak rikas, reakci na podnety. S reakci pracovat ...no, asi chapes co tim myslim. Chovani je dusledek neceho, symptom problemu (pokud je to problem).
    Osobni priklad: prijdu do boxu za Sol se sedlem. Neodvraci se ode mne, je pozorna, vse je v poradku. Polozim na ni sedlo a otoci ode mne hlavu i s krkem pryc - prvni znamka, ze neco neni ok. Zapinam obrisak, zacne svihat ocasem a treba kejvat hlavou. To uz je problem, dava mi najevo, ze se ji to nelibi. A ja uz mam dost informaci a muzu s nima nalozit. Muze ji neco bolet, muze mit jen naladicku "nechci sedlo". Muze mit strach z dotahovani. Nechce mne nosit na zadech.
    Vzhledem k tomu, ze jsme lidi a mame jaksi vetsi myslenkovej fond, tak bychom meli zvladnout premejslet a dovtipit se, kde je problem. Kdyz to takhle clovek parkrat udela, zacne chapat, co treba kun vidi jinak, co vyjadruje a daleko snaz se s nim "mluvi".
    A samozrejme, co vidim v 99% kolem sebe, lidi absolutne nevedou dialog se zviretem. To znamena, ze se nesnazi pochopit pohnutky zvirete. Nebo to casto rikaji, ale jejich ciny vyjadruji presny opak - viz ten sunny muffins. Tim padem jen "leci" (nebo oni rikaji cvici) symptomy - projevy chovani, kterym nerozumi. Tohle rikam proto, ze pokud clovek neni otevrenej diskuzi (byt se zviretem), spatne bude vnimat jeho pohnutky.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no nevím, imho poznáš, že mu něco vadí, ale fakt těžko zjistíš, proč mu to vadí.... Nedouš měl zřejmě úraz hlavy, má asymetricky kosti a ucpaný slzný kanálek u levého oka. A jizvu na pravé straně - takže "něco" se mu stalo - a na hlavu si hrozně nerad nechá sahat a můžu vždycky jen z jedný strany - nemůžu třeba stát na levé straně a drbat ho napravo - ale CO se mu stalo, to fakt nevím.

Můžu se dohadovat, že mu zůstala hlava někde uvězněná - viz. zdeformované kosti na jedné straně a jizva na druhé - ale taky to nemusí být ze stejného úrazu, plus to, že nesnáší mít hlavu v "pasti" (třeba jsem mu nakonec zlikvidovala vanu na seno, z které ostatní koně běžne jí - holt to má na zemi, protože stejně všechno vyházel ven než začal jíst - do černé díry hlavu prostě nestrčí)- na druhou stranu, který kůň ty situace s "pastí" snáší? - ale VĚDĚT to nikdy nebudu (ledaže bych vyhledala všechny předchozí majitele - a zase je otázka, jestli by mi řekli pravdu?) a tohle mi fakt Ned neřekne, i kdybych na něj zírala ve dne v noci....

Takže může to být jeho opatrnost, to že je zvyklý na prostor pasviny a ne na uzavřenější prostory - a může to být následek toho (mnou předpokládaného) úrazu - ale zrovna tak to nemusí být úraz, jen náhoda - blbě narostlá hlava, kanálek ucpaný po nějakém chronickém zánětu, jizva od náhodné větve na trailu....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    VAMPY: Prijde mi premrsteny tvrzeni "strasne spatne". Ve skutecnosti ty zvirata porad davaji najevo, co na ne pusobi. Necejtim, ze bych mela problem s idetifikaci techhle veci, a vim, ze nejsem sama. Mozna na to mam talent, mozna to nedokaze kazdej. Rozhodne si myslim, ze se staci dostatecne podivat a snazit se pochopit.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: no jo, nové zvíře..... :-) Mě stačilo, když jsem jela na vyjížďku se známýma ze stáje... když jsem viděla, že si berou pošuka Stormyho, tak mě docela vomejvalo.... no ale Nedouš se Stormym byli absolutně v pohodě a s kým se nesnesl byla Tilly - mírná starší kobylka, kterou používají většinou na ježdění dětí a terapie atd.... se s Nedem navzájem nasírali tak, že jsem to po hodině otočila domů, ruce vytahaný, protože se nesnesli ani v jedné kombinaci (ani Ned v předu a Tilly za ním, ani naoapk a vedle sebe po sobě furt koukali a snažili se urvat na závod).... Přitom Ned se normálně na trailech chová veleslušně.... tak jestli byla kobyla v říji, nebo co se jí stalo, to fakt netuším....
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: tak samozrejme. dulezity je divat se jaci jedinci jsou ve stade a jak moc jsou od sebe v ramci hierarchie, jestli tam neni extremne agresivni jedinec apod. leckdy treba u krav kdyz odendas nejdominantnejsi zvire, hierarchie se ti preskupi a muzou se ti vztahy mezi zviraty zlepsit, nebo naopak hodne posrat, protoze tam prijde nejaka nova usurpatorka, kterou ta dominantni predtim krotila a ted kdyz tam neni, muze delaf binec. To samy kdyz pridas nove zvire
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: To taky klidne byt muze. Ono se u koni strasne spatne urcuje proc se chovaji tak a nebo tak. treba kun ktery je zly v boxe te nemusi ohrozovat protoze "to tak ma teoreticky byt" ale proto ze ho proste nekdo nekdy v minulostinv boxe zmlatil lopatou. atd atd. Sramy si neseme vsichni a to se na nas podepisuje.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    VAMPY: jinak mě ještě napadá, že i to jaká atmosféra celkově existuje, záleží na tom, jací jedinci se sejdou... třeba Reina Foxy vysloveně terorizovala - situace, že jsem se vrátila s Foxy z venku a ona jí odháněla od pití... skončilo to tak, že jsem do výběhu chodila s bičem, aby se moje kobyla napila.... jako přes den jsem to neřešila, ale po práci mi přišlo, že má nárok se napít rovnou a ne řešit nějak potajmu, aby jí druhá kobyla neviděla... třeba poníci se víc střídají mi přijde - Charlie je protivnej, ale občas Babymu ustoupí - a když jsou spolu venku, tak lítají a hrají si a honí se....
    U koz je to zase hodně rigidní, ony dědí hierarchii svých matek (a moje kozy se narodily různým matkám ve stejném chlívku a pořád tam ty matky jsou přítomné i když většinu dne oddělené - takže tu hierarchii mají zažitou od mala a fungují v ní pořád) a tam ta alfa koza fakt "nemusí" nic řešit - prostě JE alfa... takže dejme tomu, že jde první ke žrádlu, ale pak ty ostatní nevyhazuje... a třeba spává u dveří a chodí první zkoumat nové věci... je taková hodně povážlivá, ty druhé dvě jsou praštěné...

Samozřejmě ani v jednom z těhle mixů není ten samec (kozel, hřebec), takže tam netuším...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam