• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    nejspíš to byl tenhle
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    dneska na vyjížďce s kolegyní, jedeme po takové docela široké lesní cestě, ona o půl koně za mnou - a najednou začala kříčet "stop" - jsem myslela, že má nějaký problém s koněm, ona zase že stop, tak jsme s Nedem zastavili, načež ona začala křičet že nemáme zastavovat, že máme jet dál.... protože to už byl Ned předníma za tím hadem, co tam ležel :-)) Jako nešel přes něj, šel okolo, ale těsně... ale ani já ani Nedouš jsme hada (minimálně půlmetrovýho) "neviděli" - já myslela, že je to prostě klacek přes cestu.... no, nechřestil... ale chápete to? Nedouš zlostně frká na zapomenutou značku (jen takový ten stojánek) v příkopě a pak kolem hada mašíruje v totálním klidu...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Hmm, fotky jeste nejsou, nasla jsem jen nejaky mizerny. Ale teda musim rict, ze to bylo prudce paradni. Sol byla absolutne nejlepsi na svete kazdou vterinou cely akce, neskutecne ochotna, poslusna, trpeliva. Celkova organizace byla perfektni, pece o ucastniky pruvodu taky, porad nam byla dodavana voda, konim taky, i nejake to jidlo a lakohol. Vlastni policejni hlidky, co nas doprovazely a maly smart ambulance za pruvodem.
    Pro Sol tam bylo spousta poprve - poprve jsem ji privezla vozikem na cizi neznamy misto. Bylo tam pres padesat koni. Poprvy byl kun na akci takovydleho rozshau, tolik hodin se mnou v sedle, dokonce jsme poprve plavily, pod Karlstejnem. Poprve spala v prenosnym ohradniku vedle cizich koni. Zvladala uplne vsechno, se mnou na zadech. Pruvod byl vetsinou o dlouhym stani na miste a pak couranim v kolone vozu, lidi, praporu a hlaholu. Jednou za cas prisel prujezd velmi hustohustym mistem plnym stanku, stage, hluku, hudby, pouti, lidi a tak. Slo se vyslovene ulickou z lidi.
    Vsuvka s komickou situaci - Sol se ve svym vyspagatkovanym ctverecku dost nudila, tak chodila kunkat na sousedni ctverec, kde byli dva konopone. Nekdy kolem paty rano s intenzita kvikani zhustila a pak jsem zaslechla jen zbesilej dusot. Tak jsem vylitla ze stanu (spala jsem hned vedle kone) a hledam ty utikajici kone a protrzeny ohradnik, ale nejak nic se nedelo, nikde nebylo nic neobvyklyho... a pak jsem si vsimla, ze Sol uz neni ve svym ctverecku, ale ve ctverecku u ponosousedu. Ten ohradnik sice byl provesenej, ale nekecam, kdyz rikam, ze byl minimalne sedumdesat centaku a byly dva za sebou, priblizne 50 centaku od sebe. Jakoze. Pak stala tam a kunkala na ne tam, ale to bylo vsechno, co delala. Tak ji bylo povoleno zustat s cizima, kdyz tak srdnate dala najevo, ze po nich touzi. I intenzita kunkani se zmensila.
    Druhou noc jsem mela zajistenou u pana na Karlstejne, a ten, kdyz slysel, ze dneska planuju vyrazit na Kladno po kopyte, tak udelal super dobrej skutek a odvezl mne. Zadarmo.
    No. Shrnuto, bylo to nejmin tak uzasny, jak jsem doufala a jeste o trochu vic. Az najdu nejaky fotky, tak nastane spam.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Mam tam divokou gestikulaci :D
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Tak snad byli i nějací fotografové na místě, ne? Bude fotogalerie???
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    AAAAAAAAAAAAA!
    MEJCH PAR VTERIN SLAVY!
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    jé Nyemi to sekne :)
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: proto jsem si dal práci i s druhým obrázkem :-) , protože to je nenucené a nehrané (zrovna tam celkem živě diskutovala s člověkem po její pravici a tak "nebyla ve střehu" na kameru)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: hele ona se umi i normalne pekne usmat :))))
    PES
    PES --- ---
    A ještě s úsměvem :-)
    NYEMI SOL pruvod Karla IV (2016)
    PES
    PES --- ---
    Zprávy — iVysílání — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1178166846-zpravy/216411009000605
    Začíná to cca 4:10 a inkriminovaný šot je někde kolem 4:27 (pokud si matně pamatuji obličej :-))
    NYEMI SOL KalerIV 2016
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Tuším, že jsi byla vidět pár vteřin na koni a v kostýmu v reportáži na ČT24 co vysílali v neděli v 9:00 ráno (byla to poslední reportáž před předpovědí počasí)...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Uz zitra se to stane! Pruvod Karla4! Papiry - check, zazemi pro kone - check, prachy na prepravu - check, prespavaci miste pro mne a kone po ceste karlstejn - kladno - check! Ted uz jen dosit ten novej kostym na kone... ale do rana casu dost!

Jen tak mimochodem, jak jsem zajistovala zazemi (hlavne kvuli Sol), setkala jsem se s neuveritelnou mirou vstricnosti ZADARMO. Na moje otazky jako "potrebovala bych u vas crashnout s konem na jednu noc" se setkaly s opravdu milejma odpovedma a lidi za to vetsinou ani nic nechteji. Fascinujici.

Drzte mi palce, jsem strasne nervozni! Uvidime jak mi vyjde muj plan ukradnout alespon pul vteriny primetimu na vsech kanalech!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ANABEL_LEE: no my jsme se o tomhle tuhle bavili s dětma a třeba z našich výletů a dovolených si pamatují věci tak od osmi let.... jako pamatují si i před tím, ale je rozdíl, jestli si pamatují koupání v řece, nebo jestli si pamatují, že ta řeka byla u Crater Lake, nebo že ta jeskyně, v který blbli s baterkama je vlastně lávová trubka... já chci pozvat ségru s dětma, ale čekáme až děti povyrostou, aby něco z toho měly.... teď je jim jedno, jestli se cáchají u Mácháče nebo u San Lorenzo river...

Takže považ jestli s dítětem / dětma - a pak se to nejspíš odkládá na dalších deset let - a nebo jestli pojedete sami (jednodušší a levnější) - pak se dá lecos doladit - největší pálka je letenka a auto, zbytek se dá pořídit velmi levně (teda až na ty koně - ta naše vyjížďka byla za 60 dolarů za osobu).... jestli vám nevadí kombinovat stan s motelama, tak se dá cestovat se stanem, přespávat porůznu (motel / hotel jednou za tři dny je dobrý kvůli hygieně - tady v těch polopouštích dělají krémy a prach moc zajímavou tělesnou vrstvu :-))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    CAROLIAN: no to bude minimalne par let trvat a kdovi jestli se k tomu vubec dostanu, ale do Kalifornie bych kazdpadne chtela nekdy za krasami prirody, tak snad se povede i konsky hrbet :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    .... jinak pokud se sem někdo vypravíte, tak ty pack station tu fungují docela běžně, dá se zamluvit lecos... nicméně už jsme narazili na dvě, kam teda už nikdy - a bohužel po internetu to člověk nepozná....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: oni je přiježďujou stylem, že si ty méně zvyklé nebo momentálně prudící berou kovbojové - a třeba se jich přifaří víc na vyjížďku, aby projeli prudiče a srovnali ho.... no a nové koně vezmou na špagát za svýho koně - jednodušší než šlapat před koněm (ovšem proveditelné, když má člověk k dispozici řadu zvládnutých koní).

No a potom ty koně jsou tam na pastvině / v ohradě spolu celé dny, takže je pro ně přirozené vyrazit se stádem na trail - dokud ten první jezdec zvládá, tak zbytek funguje a jde za ním.

A ano - ty koně jsou hodně "koně", viz pastevko a minimum prudy - musí si odpracovat svoje a musí to udělat dobře, ale víc po nich nikdo nechce.... (do té míry, že třeba ani moc neznají práci ze země - což si myslím, že je škoda, že by se občas hodilo k řešení některých problémů - třeba kobyla, na kterou se musí nasedat ze země, protože se bojí zvýšeného člověka - turisti občas na koně lezou jak vopice, tak by imho bylo pro koně zdravější, kdyby na ně lezli shora)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: nj to ja bych se svou zlomenou nohou treba nedala, takze bych holt musela zvolit kone jiz zkuseneho :)
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Jistě, chce to nepodcenit výchovu koně a překonat averzi k tomu vzít koně na vodítko a odšlapat to s/před ním, aby si zvykl...
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    CAROLIAN: no to je boží plesnivá prdel :) a je to fakt nádhera jako
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam