SHAMPOO: já mám na Neda toto
Mustang Side Pull Rope Halter with Braided Nose - Horse.com
http://www.horse.com/item/mustang-side-pull-rope-halter-with-braided-nose/E011734/
ale jak píše Pes - i to chce s dávkou citu, klidně si dokážu představit třeba zlomený nos. Ned není úplně neck reined, ale jezdím na něm s volnou otěží s udidlem i bez, funguje mi na oboje více méně stejně - ale třeba když jsme se teď učili na jízdárně nějaké věci, tak jsme to napřed jeli s uzdou, kde mi přijde, že mám přesnější kontrolu, naučila jsem ho na nějaké povely nohama a otěžema a PAK jsme to projeli s bezuzdovkou, se stejnými signály a funguje to.
Dávám mu to pohodové jízdy (třeba na známý trail se známým koněm), protože vím, že pak může žrát, když někde zastavíme nebo ho můžu odvést a tak.... Pokud jedu do neznáma (třeba "cizí" kůň u kterýho si nejsem jistá, jak budou s Nedoušem na sebe reagovat nebo jedeme na neznámé místo, tak si beru zatím uzdu.
Jinak si myslím, že bezuzdovka mě zachránila od hnusného pádu - Ned zakopnul na levou přední a jak přenesl váhu na pravou, tak ta se mu zabořila do bahnité díry a on upadnul na kolena. Myslím si, že tím, že neměl nic v hubě, tak si "dovolil" natáhnout hlavu dopředu (tj. nezakousl se do udidla v očekávání že mu urvu hubu, tj. nesklonil hlavu dolů, tj. nepřelítla jsem mu přes hlavu) a tím vybalancoval i ty strany (opět, vlastně jsem mu do toho nezasahovala, ani "omylem" nebo v panice) - ale i tak si myslím, že tam velkou roli hraje to, že jezdím na volno.
A pak samozřejmě to, že Ned je primárně trail horse, který považuje za svou profesionální hrdost neztratit jezdce :-))