• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: prezirani vypada jinak. Co je to za granule? Kdybys potrebovala nasrotovat jecmen, srotak mame, pokud by vic makala, je to lepsi, nez oves pro tenhle druh prace...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    ANABEL_LEE: Noooo... ja ji ted trosku preziram, ehmm. Ma dvakrat dene sest velkych hrsti sladaku, grnek granuli a slunecnice, neco extrudovanyho lnu, vitaplastin a odmerku ovsa. A mezi tim jeste pres den dve hrste sladaku s pulkou ovsa. Ale to dostava, kdyz si pro to vylozene prijde, kolem treti. Stane se, ze obcas nedorazi a radsi je na sene, nebo zbytkach zelenyho. Je to takovej jeji optional snack.
    DOstala jsem od kamarada zraci pytlik, tak ho ted v lese vyuziju :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no jo, ale co mě Villon co do činění s koněma? Ta souvislost mi uniká....

jinak jsem slyšela, že z francouzštiny je i slovo píča... prý la petite chat... jak francouzští vojáci něžne pojmenovali cíl svých výbojů :-))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: ale jestli bude nak vic makat, tak ji dej i nakej jecmen nebo tak, to uz jen ze sena neda
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYEMI: hot je doprava, cehy doleva
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    AHA!
    "Při řízení zpravidla koňského potahu se používalo hlasových povelů pro udání směru jízdy, někdy doprovázených naznačením biče pro zvýšení pozornosti tažných zvířat. čehý znamená vlevo, hot znamená vpravo."
    "Myslím že to nechcete vědět... Můžou za to totiž prostitutky nebo také "kněžky lásky". Abych byl konkrétní, poprvé tato slova použil Francois Villon v Baladě o Tlusté Margot - "rajtuje po mě, vzteklá, čehý, hot, zde v hampejzu, kde rozbili jsme stan...". Slovo "čehý" je zmršené francouzké slovo "cheminée" což je v překladu TOVÁRNÍ KOMÍN, ale co to znamená v prostředí hampejzů asi netřeba psát. Naproti tomu slovo hot pochází ze slova "hôte". I toho bývá v podobných institucích až až. "
    PES
    PES --- ---
    ...a zápletka nám houstne :-)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    hot a čehý.... ale můžeš jí naučit cokoliv jinýho - třeba Franta a Pepa :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ehmm... jak se doprava a doleva? Ja znam jen prr.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Tak to rozhodne! Ja ji hodne rozmazluju, takze se nebojim, ze bych ji nalozila moc velkej kotel. Jen ted musim sehnat pravej postroj, nemuzu tahat stromy s tema spagatkama, co mam ted.
    PES
    PES --- ---
    NYEMI: Stejně nemůžeš Sol přetáhnout, nechceš ji to znechutit. I profíci netahají více než 1/2 pracovního dne...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PES: Nuuh! Ja jsem je obeznamila se situaci, ze jsme ucnove, a ze jsem to takhle "navostro" jeste nedelala, a ze nevim, kolik Sol utahne a tak. Takze jsme domluveny, ze v patek se jdu na misto podivat, a kdyz jo, tak v pondeli jdem hakovat! A placeny budem od objemu, takze pry se nic nestane, pokud se to treba "nepovede" a nebudem supervykonny. Pan znel po telefonu strasne mile, prej ma konaku strasne malo, takze asi rad vyzkousi novy moznosti :)
    PES
    PES --- ---
    [ NYEMI @ Koně a přirozená komunikace ] budou ovšem požadovat pravidelný výkon :-)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Ja se musim pochlubit, dneska jsem si to domluvila a mam z toho fakt radost! Od pondelka jdeme se Sol tahat drivi do lesa! Za prachy! Pro Lesy a.s., takze jakoze opravdova prace!
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: no a ono vzhledem k tomu ze se to letos opet sklizelo uz tvrdy a nizky a otavy staly za houby pokud byly a treti sece uz vubec nebyly, tak letos opet nebude i bez toho aniz by v tom nekdo hamtal. pricteme li si k tomu bioplynky ktery za seno a slamu plati zlatem a ze jich vyrostlo dost...tak ten kdo s konem hamta po vzrustajici louce si tu projizdku pak zaplati na cene ustajeni (ktera se zmeni kdyz balik bude za 500 a ne za 300)
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CAROLIAN: d) proste se mu libil nejaky novy kousek toho zvetseneho paddocku a usoudil ze tam je super bahynko na jeho kuzicku. kone preznackovavaji hovnama. tzn. najdou hromadku, ocuchaj to a kdyz usoudi, ze by bylo dobre zanechat tam vlastni zpravu, vykadi se na to, k tomu...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    GIO: v praze nesmi kone do sarky, protoze by rozhamtali cesty pro pesi...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: Nedouš právě taky ne... takže to, že je jak čuně bylo zvláštní...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Sol se v hovnech nevali. Kdyz uz se vali, dela to aby se podrbala. Vlastne jsem ji videla valet se jen v trave.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    co změnit téma?

Nedoušovi zvětšili paddock, takže teď je na nějakých 100 - 120 metrech čtverečních. Můj sněhobílý kůň to oslavil tím, že se se tam všude poválel (bahno, ale našel i nějaké ty čerstvé kobližky :-))

Takže anketa - válejí se koně v novém prostoru proto, že
    a) tam chtějí zanechat svou pachovou stopu
    b) chtějí naopak nasáknout pachem okolí, aby více splynuli
    c) má to nějaký význam v hierarchii / stádním uspořádání - posouvaly se hranice paddocku, takže on dostal kus od sousedních kobyl (nevylučuju, že kobližky byly ještě od kobyl).
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    Hele ja tefs ze slusnosti, pokud to neni nejaka nouze, nevjizdim ani do koleji po traktorech. ja to totiz beru tak, ze pro zemedelce jsi proste v poli, at v koleji nebo ne..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam