• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    Koně z jiného úhlu pohledu, než jako cvičební náčinní.
    Zvídaví lidé vítaní, stejně jako vlastní zkušenosti.
    rozbalit záhlaví
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: a co je teda dobrý řešení? Nechat koně stát tři měsíce v paddocku? (chodit jsem mohla ještě méně než jezdit - že bych ho vzala jen tak na vodítku...). Jezdit krokem jsem mohla relativně v pohodě a měli jsme mírné cvičení já i kůň..... (nedělala bych nového, náročného dramatického)

To s tím stáním jsem myslela trochu jinak (ale jako čekat až kůň bude mít náladu jezdit, to fakt nemůžu a nebudu - Ned je pracovní kůň a brát ohled na lidi má "v popisu práce") - když se na koně leze ze země, spíš se rozejde (protože potřebuje přenést váhu a srovnat rovnováhu). Za druhé to, že na koně leze člověk z výšky (ohrada) je pro koně psychicky nepříjemné (skokem shora bude koně lovit puma), takže se musí naučit, že to, že ten člověk je najednou výš a větší a leze na něj shora není hrozba.
    O trestání jsem nepsala nic, to je tvoje asociace...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: ALe zase, jak sam auvadis priklad - je vubec dobrej napad na toho kone lizt s takovouhle veci? :o
    A co se tyce uceni stani... ja treba Sol tohle vubec neucim. Protoze kdyz ji nevadi, ze na ni chci jet, tak stoji sama, jakmile se zacne mlet a utikat, tak to ok neni a ja na ni nelezu. Nekdy, kdyz se treba ostatni kone rozchazi, tak pocka ale rozejde se driv, nez dosednu. Nejdal co zajdu je, kdyz ji reknu slovne, aby stala. Porad si muze vybrat sama, jestli to udela, nebo ne. Trestat ji za to nebudu.
    Tak nejak myslim ze pochopila, ze kdyz chce za ostatnima konm aa ja na ni nesedim, tak jim nebudeme stacit, protoze nemuze jit beze mne.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... hledám jiné ustájení a musím říct, že zatím jsem nenašla nic, co by vyhovovalo... v podstatě buď je to "box" (přístřešek s paddockem celkem 8x8 metrů v lepším případě) nebo pastvina bez přístřešku, bez dozoru, bez kontroly... něco mezi tím, že třeba větší paddock pro třeba dva tři koně s možností jízdárny (netrvám na kryté, osvětlené a podobně), nebo výběhu a alespoň nějaké cesty, na které by se dalo jezdit (nepotřebuju stovky mil divočiny, fakt by mi stačil třeba 4km okruh nebo nějaká soustava polňaček, aby se dalo jet taky chvilku rovně a ne jen dokolečka na jízdárně...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: jenom si myslím, že když se řekne A, tak se musí říct i B.... a třeba naučit koně, že když se na něj nasedá, tak STOJÍ a počká až se jezdec usádlí taky není od věci.... hodně jsem ocenila po operaci, kdy mi sešívali břišní svaly a na koně bych vlastní silou nenasedla tři měsíce...
    A jak teď lilo a v podstatě se nedá nikde jezdit, tak dělám to, že chodíme na procházky - a občas vozíme haranty a návštěvníky (jako když už chodíme dokolečka kolem stájí, aby se tuhej kůň trochu rozhýbal, tak spojíme užitečné s užitečným)- a než aby Nedoušovi lámali záda a strhávali sedlo, tak je vezmu ke schůdkům - u jednorázového haranta prostě neřeším to, že by se měl naučit nasedat (zvlášť když je Nedoušovi po břicho a nahoru prostě nedosáhne) - řeším jen to, abych ho srovnala v sedle a aby tam nevisel jak opíca...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Myslim, ze jeho hejt vychazi z takovejch tech pohnutek, ze kolem kone se pohybujou lidi, co by na nej vubec nemeli lizt. Jak jsi sama rekla, kdyz vidis nejaky lidi kolem koni, je to desivy.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no mě přijde, že se těma hejtama občas vylejvá vaničku i s dítětem.... osobně si myslím, že když mi dcera vlítla do kovového hrazení jízdárny, tak že jí helma hlavu zachránila.
    Podobně třeba jeho výklady, že člověk musí na koně nasedat ze země... chápu tu logiku, když někdo není fit natolik, že se ani na toho koně nevyškrábe, tak tam nemá co dělat, nicméně co dělá takové nasedání ze strany s koňskou páteří, s nohama, s kloubama?

(a jo, jedny schůdky máme fialové - dokonce jsou moje oblíbené, pže jsou vysoké :-))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Rick gore je strasnenejvicmoc ukecanej :D Ale mam ho rada A nejvic rada na nem mam ten jeho hejt na princezny a helmy.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no je škoda, že něco tkaovýho neexistuje i pro méně ezo fluffy audienci... :-) Já bych to sestříhala na polovic.... že jsou všichni tak strašně ukecaní, i ten Rick Gore kdyby řekl svoje za polovinu času, tak by to bylo ku prospěchu věci...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Je to tak, je tam trochu moc ezo fluffu. Ale i spousta opravdu dulezitejch veci.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: díky.... něco z toho je příliš sluníčkové a něco příliš mystické.... ale poté, co jsem viděla "trénink" jednoho koně u nás ve stájích, tak si říkám, že by to měli vidět všichni, povinně, než se vůbec přiblíží koni na dohled....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: mám cosi co se jmenuje saddle soap.... pak mám nějaký olej... jenom jestli je nějaká extra vychytávka (asi začnu tím, že sedlo vezmu domů trochu proschnout, že... i když nezmoklo, tak prostě je tak vlhko, že se to prostě natáhlo)
    PES
    PES --- ---
    CAROLIAN: Tak když to sedlo umyješ (mýdlo na sedla s protiplísňovým účinkem), tak je i mazání na sedlo s protiplísňovým účinkem... Takže hurá do potřeb pro koně (anebo sedlářských potřeb) na nákup :-)))
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: ok, já jen jestli je nějaký trik, aby se na to ta plíseň nechytala :-)) ale holt v tom pařníku, co tu teď máme (kromě toho, že šíleně pršelo, tak je teď ke dvaceti stupňům) to asi jinak dopadnout nemohlo....
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Kamaradka takhle jedno stalety rozebrala, vydrhla normalne vodou a pak ho znova naolejovala. Na fotkach koukam, ze na to pouzila normalni jar.

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    zplesnivělo mi sedlo, nějaké triky?
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    Hej, dlouho to tu nebylo, takze doporucuju stravit hodinu prijemnym poslouchanim slunickovejch veci.
    The Path of the Horse - Full Length documentary
    http://www.youtube.com/watch?v=TQUMAJCh1fA
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    chtěla jsem vám sem dát takový veselý graf, ale nevím kam to nacpat... tak aspoň slovně - je to graf chlapa tady z hor, který si vede záznamy srážek...

takže průměr za roky 92 - 16 je 1448mm
    nejvyšší srážky (říjen 92-duben 93) byly 1880mm
    letošní zima (tj. řijen 16 - leden 17, kdy zbývají ještě tři měsíce dešťů) - 1828

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    z veselejšího soudku.... jsem dneska viděla SLUNCE...
    PES
    PES --- ---
    ANABEL_LEE: Bohužel, v dnešní uhozené době mají zločinci více práv než spořádaní občané :-(
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PES: no kamera jetaky problem pac ochrana osobnich udaju
    PES
    PES --- ---
    SHAMPOO: Vondruška vyhrožuje obci, že "...v důsledku agresivních útoků TV Prima měl srdeční infarkt..." + dopis z kraje týdne "...v pátek končí s krmením a krmit to mají zastupitelé obce..." :-/ Chudáci koně...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam