NYEMI: přiznám se, že jsem se v tom ztratila.... nechápu, co je reakce na mě, co je "jen" tvoje povídání a co je flame...
...kdyby si kůň měl vybrat, tak imho si vždycky vybere, že půjde navolno s kámošema a NE za člověkem. Za tebou Sol chodí proto, že jsi její JEDINÝ společník... Ned za mnou chodí když je tady se mnou, v paddocku... když byl "doma" na pastvině, tak nepřišel... nechal mě k sobě dojít, nechal by se odvést na vodítku, ale sám by za mnou nikdy nešel... protože je KŮŇ, ne pes, ne dítě, ne člověk.
...kázeň být musí, opět mrkni na koně, jak se chovají mezi sebou... mají hierarchii a v té poslouchají... a jsou věci, které alfa kůň prostě NEDOVOLÍ. Nikdy. Tak jako je nedovolí třeba máma kočka nebo máma koza (a nakonec ani lidská matka, pokud nechce, aby jí haranti neskákali po hlavě)... Navíc i v tom tvém sluníčkovém filmu ty koně dělali to, co chtěl člověk, nikoliv naopak. Mark Rashid mluví o vůdčí klisně, tanečníci učí koně tančit s nimi atd...
... Ned je pracovní kůň, ví co je jeho "práce" a je na ní hrdý. Jako vážně. On je až dojemnej, pod sedlem se chová vždycky slušně, nenechá se strhnout ostatním děním ve stájích (tuhle tam nějakej imbecil zkoušel práskat bičem a povedlo se mu to)...
Srna v lese je přirovnání úplně mimo. Srna nepracuje pro člověka a tím pádem má kratší a dramatičtější život, než třeba moje koza v chlívku (abychom tedy srovnávali podobná zvířata).
Vztah založenej na strachu - já jsem psala o tom, že se kůň musí naučit, že na něj člověk nasedá shora - fakt máš tak málo fantazie, že si umíš představit jen to, že se tohle učí "strachem" a "trestem"? (to si myslím, že je podstata tohoto nedorozumění - já když napíšu že kůň se "musí naučit", tak ty hned vidíš rudě - přitom i ty jsi Sol "musela naučit" věci jako tahat - Sol to sama nevymyslela, ani se sama nezapřáhne...).