• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PESKoně a přirozená komunikace a vselijaka dalsi zvirena
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Ja se taky hroutim :D
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: já myslím, že si v zásadě rozumíme, akorát na to jdeme každá odjinud.... já z pohledu člověka, který se nikdy nenaučil jezdit s udidlem (prostě mi to vadí), nicméně s poměrně dominantním inteligentním valachem MUSÍM velet, jinak začne rozhodovat on. A jakkoliv mu věřím a nechám ho vybrat věci typu "obejdu louži zleva nebo zprava", tak pak jsou věci, v kterých rozhodovací právo nemá.
    A jsou dny, kdy mi přijde otrávený a unavený a tak třeba nic moc neděláme, jen se tak couráme... na druhou stranu si myslím, že mu dělá dobře, když se občas "kousne" a že to prospívá i vzájemnému vztahu.
    Třeba teď nám "furt chčije" (dneska je poslední den slunce před další bouří) a když jsem ho poprvé sedlala v dešti, tak se mu fakt nechtělo - ale jeli jsme - a jeli jsme kolem plácajících se plachet, kterýma lidi obložili protékající přístřešky, skrz obrovské "neprůhledné" louže, kolem šustící palmy a skrz stodolu (jedna cesta vede pod plechovou střechou) na kterou pleskal déšť... Ned byl pochválen za statečnost, dostal pár hrstí důchodcovského krmiva, byl vyvíchován slámou - a naučil se, že déšť NEVADÍ, že bubnující stodola ho nesežere a že bych ho nenutila vlézt do louže v které je hluboká jáma... od té doby jezdí v dešti naprosto suverénně.... takže bylo to nucení? Bylo. Bylo by bývalo lepší nejet (a tím pádem nejezdit několik týdnů, protože "v dešti se nejezdí") a utvrdit v něm pocit, že v dešti se fakt jezdit nemá?

Dále - stále opakuješ o trestu a strachu.... ale jsou tu taky "nesení důsledků svých činů" a "respekt" - které jsou na stejné škále, jen na opačném konci... Je to jako s výchovou dětí - mezi rozcapeným smradem a týraným dítětem je celá škála dětí normálních a "vychovaných". (plus to komplikují ještě individuální povahy - mám dvě děti - jedno ocení, když na něj houknu "ne" a odpustím si kecy okolo, když houknu na druhé dítě, tak se mi zhroutí v lítostivém pláči)
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    A tady mam jeden extra bonbonek. Nebojte, je to superkratky.

almost there
    http://www.youtube.com/watch?v=gjtyElBDn6Q
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: V pohode, ja se v tom ztracim sama.

♥ Sol za mnou chodila i kdyz byla ve stade na pastve. Sama, na zavolani.
    ♥ Urcite ano. Jen bych byla opatrna, jak to prosazovat.
    ♥ Verim ti, kazdej je nejakej!
    ♥ Srna je mimo.
    ♥ Jo, vidim rude. Je to dany veskerjma zkusenostma, co vidim kolem :( Nicmene trest a strach muzou mit hodne ruznejch forem.

Celkove si myslim, ze je proste dobry si obcas utrhnout od huby a nechat toho kone rohodnout. Taky to muze bejt tim, ze mne lidi celej zivot dost nebrali vazne a komandovali a ja najust se zacnu vzpouzet, kdyz mi nekdo neco cpe. Takze se k Sol chovam tak, jako bych chtela, aby se lidi chovali ke mne. A funguje to.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: přiznám se, že jsem se v tom ztratila.... nechápu, co je reakce na mě, co je "jen" tvoje povídání a co je flame...

...kdyby si kůň měl vybrat, tak imho si vždycky vybere, že půjde navolno s kámošema a NE za člověkem. Za tebou Sol chodí proto, že jsi její JEDINÝ společník... Ned za mnou chodí když je tady se mnou, v paddocku... když byl "doma" na pastvině, tak nepřišel... nechal mě k sobě dojít, nechal by se odvést na vodítku, ale sám by za mnou nikdy nešel... protože je KŮŇ, ne pes, ne dítě, ne člověk.

...kázeň být musí, opět mrkni na koně, jak se chovají mezi sebou... mají hierarchii a v té poslouchají... a jsou věci, které alfa kůň prostě NEDOVOLÍ. Nikdy. Tak jako je nedovolí třeba máma kočka nebo máma koza (a nakonec ani lidská matka, pokud nechce, aby jí haranti neskákali po hlavě)... Navíc i v tom tvém sluníčkovém filmu ty koně dělali to, co chtěl člověk, nikoliv naopak. Mark Rashid mluví o vůdčí klisně, tanečníci učí koně tančit s nimi atd...

... Ned je pracovní kůň, ví co je jeho "práce" a je na ní hrdý. Jako vážně. On je až dojemnej, pod sedlem se chová vždycky slušně, nenechá se strhnout ostatním děním ve stájích (tuhle tam nějakej imbecil zkoušel práskat bičem a povedlo se mu to)...

Srna v lese je přirovnání úplně mimo. Srna nepracuje pro člověka a tím pádem má kratší a dramatičtější život, než třeba moje koza v chlívku (abychom tedy srovnávali podobná zvířata).

Vztah založenej na strachu - já jsem psala o tom, že se kůň musí naučit, že na něj člověk nasedá shora - fakt máš tak málo fantazie, že si umíš představit jen to, že se tohle učí "strachem" a "trestem"? (to si myslím, že je podstata tohoto nedorozumění - já když napíšu že kůň se "musí naučit", tak ty hned vidíš rudě - přitom i ty jsi Sol "musela naučit" věci jako tahat - Sol to sama nevymyslela, ani se sama nezapřáhne...).
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    NYEMI: Jo, injekce od veterinare nepocitam.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Myslim, ze na nic neni univerzalni reseni. Ty jsi asi verila koni natolik, abys na nej lezla i rozrezana. Moznosti, jak to nedelat by se urcite par naslo.
    A presne to, co popisujes ohledne nasedani - ze je stresujici naskakovat, je bullshit. Je to to, co mne tak strasne rozciluje u vsech lidi kolem koni a je to cely propojeny. Nulova tolerance k tomu, co chce zvire, nebo ohlizeni se za jeho problemama. Pokud kun neduveruje svymu cloveku na tolik, aby ho rozeznal vod pumy a proste ho nenechal nasednout, tak mi neprijde bezpecny na nej vubec lizt.
    Je to takove to klasicke "ale kdyz ho nechas delat tohle, tak to pak bude delat porad, nesmis mu to dovolit". To je asi nejvetsi lez ever. Je to klec upletena ze strachu, ze to zvire najednou zacne delat neco jinyho, nez my si myslime, ze je spravny. Kdyz se zvire nechce ucastnit na tom, co mu nabizis, chyba rozhodne neni v nem. Uz jsme davno za dobou, kdy zvirata byla vecma a nastrojema. Takze odkud vychazi ten standard ze zvire si nikdy nemuze vybrat, co chce ono? Je snad nesvepravny? Rikame snad srnam a zajicum v lese, jak se maji chovat, jinak neprezijou? Predkladam tohle jako tema k zamysleni, samozrejme muze nekdo pribehnout a rict "tak ho pust uplne navolno do prirody, AHA". Jenze ja tu mluvim o konich, co mame dome a chceme s nima vyst nejakej zivot a vztah. A vsude kolem sebe vidim vztah zalozenej na strachu a iluzi kontroly.
    Ja bych na Sol taky lezla, i kdybych byla rozrezana. Protoze ji verim. A strasne se snazim, aby ta duvera nebyla jen v my hlave.
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    Ad nasedani ze zeme.. pokud to bylo mozne, vzdycky jsem nasedala z vysky. Zaprve kvuli konske pateri ktere jednostranne zatezovani rozhodne neprospiva, zadruhe kvuli sedlu, protoze nasedani pres trmen rotuje kostru.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... jinak si myslím, že občas kůň musí poslechnout, i když se mu nechce... jsou situace, kdy prostě velím já - protože je to důležité - bez ohledu na to, jestli se zrovna dobře vyspal a má náladu... a je to důležité i pro ten vztah, koně nejsou rovnostáři, mají hierarchii a imho je dobré mít srovnané kdo čemu velí.... nepolezu na něj, když je mu blbě, něco ho bolí, je unavenej a podobně... ale zase úplně si vymrčávat taky nesmí....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: a co je teda dobrý řešení? Nechat koně stát tři měsíce v paddocku? (chodit jsem mohla ještě méně než jezdit - že bych ho vzala jen tak na vodítku...). Jezdit krokem jsem mohla relativně v pohodě a měli jsme mírné cvičení já i kůň..... (nedělala bych nového, náročného dramatického)

To s tím stáním jsem myslela trochu jinak (ale jako čekat až kůň bude mít náladu jezdit, to fakt nemůžu a nebudu - Ned je pracovní kůň a brát ohled na lidi má "v popisu práce") - když se na koně leze ze země, spíš se rozejde (protože potřebuje přenést váhu a srovnat rovnováhu). Za druhé to, že na koně leze člověk z výšky (ohrada) je pro koně psychicky nepříjemné (skokem shora bude koně lovit puma), takže se musí naučit, že to, že ten člověk je najednou výš a větší a leze na něj shora není hrozba.
    O trestání jsem nepsala nic, to je tvoje asociace...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: ALe zase, jak sam auvadis priklad - je vubec dobrej napad na toho kone lizt s takovouhle veci? :o
    A co se tyce uceni stani... ja treba Sol tohle vubec neucim. Protoze kdyz ji nevadi, ze na ni chci jet, tak stoji sama, jakmile se zacne mlet a utikat, tak to ok neni a ja na ni nelezu. Nekdy, kdyz se treba ostatni kone rozchazi, tak pocka ale rozejde se driv, nez dosednu. Nejdal co zajdu je, kdyz ji reknu slovne, aby stala. Porad si muze vybrat sama, jestli to udela, nebo ne. Trestat ji za to nebudu.
    Tak nejak myslim ze pochopila, ze kdyz chce za ostatnima konm aa ja na ni nesedim, tak jim nebudeme stacit, protoze nemuze jit beze mne.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ... hledám jiné ustájení a musím říct, že zatím jsem nenašla nic, co by vyhovovalo... v podstatě buď je to "box" (přístřešek s paddockem celkem 8x8 metrů v lepším případě) nebo pastvina bez přístřešku, bez dozoru, bez kontroly... něco mezi tím, že třeba větší paddock pro třeba dva tři koně s možností jízdárny (netrvám na kryté, osvětlené a podobně), nebo výběhu a alespoň nějaké cesty, na které by se dalo jezdit (nepotřebuju stovky mil divočiny, fakt by mi stačil třeba 4km okruh nebo nějaká soustava polňaček, aby se dalo jet taky chvilku rovně a ne jen dokolečka na jízdárně...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: jenom si myslím, že když se řekne A, tak se musí říct i B.... a třeba naučit koně, že když se na něj nasedá, tak STOJÍ a počká až se jezdec usádlí taky není od věci.... hodně jsem ocenila po operaci, kdy mi sešívali břišní svaly a na koně bych vlastní silou nenasedla tři měsíce...
    A jak teď lilo a v podstatě se nedá nikde jezdit, tak dělám to, že chodíme na procházky - a občas vozíme haranty a návštěvníky (jako když už chodíme dokolečka kolem stájí, aby se tuhej kůň trochu rozhýbal, tak spojíme užitečné s užitečným)- a než aby Nedoušovi lámali záda a strhávali sedlo, tak je vezmu ke schůdkům - u jednorázového haranta prostě neřeším to, že by se měl naučit nasedat (zvlášť když je Nedoušovi po břicho a nahoru prostě nedosáhne) - řeším jen to, abych ho srovnala v sedle a aby tam nevisel jak opíca...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Myslim, ze jeho hejt vychazi z takovejch tech pohnutek, ze kolem kone se pohybujou lidi, co by na nej vubec nemeli lizt. Jak jsi sama rekla, kdyz vidis nejaky lidi kolem koni, je to desivy.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no mě přijde, že se těma hejtama občas vylejvá vaničku i s dítětem.... osobně si myslím, že když mi dcera vlítla do kovového hrazení jízdárny, tak že jí helma hlavu zachránila.
    Podobně třeba jeho výklady, že člověk musí na koně nasedat ze země... chápu tu logiku, když někdo není fit natolik, že se ani na toho koně nevyškrábe, tak tam nemá co dělat, nicméně co dělá takové nasedání ze strany s koňskou páteří, s nohama, s kloubama?

(a jo, jedny schůdky máme fialové - dokonce jsou moje oblíbené, pže jsou vysoké :-))
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Rick gore je strasnenejvicmoc ukecanej :D Ale mam ho rada A nejvic rada na nem mam ten jeho hejt na princezny a helmy.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: no je škoda, že něco tkaovýho neexistuje i pro méně ezo fluffy audienci... :-) Já bych to sestříhala na polovic.... že jsou všichni tak strašně ukecaní, i ten Rick Gore kdyby řekl svoje za polovinu času, tak by to bylo ku prospěchu věci...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    CAROLIAN: Je to tak, je tam trochu moc ezo fluffu. Ale i spousta opravdu dulezitejch veci.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NYEMI: díky.... něco z toho je příliš sluníčkové a něco příliš mystické.... ale poté, co jsem viděla "trénink" jednoho koně u nás ve stájích, tak si říkám, že by to měli vidět všichni, povinně, než se vůbec přiblíží koni na dohled....
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PES: mám cosi co se jmenuje saddle soap.... pak mám nějaký olej... jenom jestli je nějaká extra vychytávka (asi začnu tím, že sedlo vezmu domů trochu proschnout, že... i když nezmoklo, tak prostě je tak vlhko, že se to prostě natáhlo)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam